ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

کاهش ده کیلومتری سرعت در تمامی معابر کشور تصویب شد

ظرف چند سال اخیر تعداد کشته های حوادث جاده ای و تصادفات رانندگی از حدود 28 هزار نفر تا حدود 16 هزار نفر کاهش یافته است. این کاهش چشمگیر تلفات که با وجود بیشتر شدن ...

تیم خودرو
نوشته شده توسط تیم خودرو | ۴ آذر ۱۳۹۶ | ۱۲:۴۶

ظرف چند سال اخیر تعداد کشته های حوادث جاده ای و تصادفات رانندگی از حدود 28 هزار نفر تا حدود 16 هزار نفر کاهش یافته است.

این کاهش چشمگیر تلفات که با وجود بیشتر شدن تعداد خودروها و رانندگان روی داده، دلایل متفاوتی دارد اما از عمده ترین آن ها می توان به فرهنگ سازی و اجرای سخت گیرانه تر قوانین و بهره گیری از تکنولوژی های مدرن کنترل سرعت اشاره کرد.

حال اما براساس آمار و ارقام جدید اعلام شده توسط پلیس راهور، روند کاهش تلفات رانندگی تا حدی متوقف شده و شاهد ثابت ماندن آمارها در محدوده 16 هزار نفر هستیم که البته براساس استانداردهای جهانی نیز رقم بسیار بالا و تاسف باری محسوب می شود.

پلیس اما حالا در راستای کاهش تلفات و افزایش ایمنی راه ها ضمن تهیه نقشه نقاط حادثه خیز و برنامه ریزی برای اصلاح شرایط نامساعد جاده ها، تصمیم گرفته تا حداکثر سرعت مجاز رفت و آمد در تمامی جاده ها، بزرگ راه ها و اتوبان های شهری را 10 کیلومتر برساعت کاهش دهد.

بر این اساس، سقف سرعت مجاز در آ‌زادراه‌ها از 120 کیلومتر بر ساعت به 110 کیلومتر بر ساعت، در بزرگراه‌ها از 110 کیلومتر بر ساعت به 100 کیلومتر بر ساعت، در راه‌های اصلی از 95 کیلومتر بر ساعت به 85 کیلومتر بر ساعت و در راه‌های فرعی به 70 کیلومتر بر ساعت کاهش می‌یابد.

همچنین با توجه به آمارگیری های اخیر حدود 20 میلیون خودرو و ده میلیون موتورسیکلت در کشور شماره گذاری شده اند و با تولید حدود 1.5 میلیون خودرو به صورت سالانه، با توجه به سرعت اندک خروج خودروهای فرسوده از ناوگان، روند افزایشی شمار وسایل نقلیه موجود در کشور به شکل پیوسته ای ادامه دارد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (40 مورد)
  • mehdi.na
    mehdi.na | ۵ آذر ۱۳۹۶

    همش تله پوله.من ندیدم اینها به غیر از اینکه بابت کمربند جریمه میکنن از جاشون تکون بخورن و برن قانون شکن ها و اونایی که با جون مردم بازی میکنن رو جریمه بکنن.مثل مجسمه یه جا وایسادن و فقط به کمر بستن مردم گیر میدن

  • olioliver
    olioliver | ۵ آذر ۱۳۹۶

    همش بهانس که پول بیشتری به جیب بزنن?
    یکی نیست بهشون بگه چرا امنیت جاده و ماشین رو بالا نمیبرین.متاسفانه مسؤلین فقط به فکر اختلاس و... هستند.واسه اینه که ایران جهان سومیه?

  • amiryazdi
    amiryazdi | ۵ آذر ۱۳۹۶

    همه جای دنیا کیفیت بزرگراه ها و جاده ها رو بالا میبرن و سرعت مجاز رو هم نسبت به بهبودی جاده ها بالاتر میبرن.....اما اینجا دقیقا برعکس عمل میکنن
    بیایید#جهان سومی نباشیم

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی