ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

استقرار نخستین ایستگاه های شارژ خورشیدی رایگان در سانفرانسیسکو

خودروهای برقی در عین حال که هیچگونه تصاعدات کربنی ندارند، مصرف انرژی شان نیز بسیار کم است، با این همه منتقدین همواره این ایراد را مطرح می کنند که چرا باید تامین الکتریسیته این ماشین ها ...

Maryam Mousavi
نوشته شده توسط Maryam Mousavi | ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ | ۰۸:۳۰

خودروهای برقی در عین حال که هیچگونه تصاعدات کربنی ندارند، مصرف انرژی شان نیز بسیار کم است، با این همه منتقدین همواره این ایراد را مطرح می کنند که چرا باید تامین الکتریسیته این ماشین ها توسط نیروگاه هایی انجام شوند که خودشان با سوخت های فسیلی کار می کنند.

حالا در سانفرانسیسکو ایالات متحده آمریکا نوعی ایستگاه شارژ خورشیدی برای این خودروها راه اندازی شده تا پاسخی باشد به انتقاداتی که در این رابطه مطرح می گردد و این حقیقت را به منتقدین گوشزد کند که برق از منابع دیگری نیز قابل تامین است.

در ادامه این مطلب با دیجیاتو همراه باشید.

داستان راه اندازی این ایستگاه به این صورت است که سازمانی به نام Charge Across Town کمکی را از شرکت 11th Hour Project دریافت کرده تا سه ایستگاه شارژ خورشیدی را در نقاط مختلف سانفرانسیسکو دایر کند که اسامی این مناطق به ترتیب عبارت است از: پارکینگ مرکز خرید Stonestown Galleria، پارکینگ عمومی Embarcadero و Green Stree و پارکینگ City CarShare در محدوده خیابان هفدهم.

ایستگاه های شارژ از شرکت Envision Solar تامین می شوند که در سندیگو فعالیت دارد و نیازی به اتصال آنها به تاسیسات شهری نخواهد بود چراکه انرژی مورد نیاز خود را تماما از پنل های خورشیدی دریافت می کنند.

دزموند ویتلی مدیر عامل Envision Solar در مصاحبه اش با CNET اظهار داشت که پنل های خورشیدی مقرون به صرفه ترین روش برای تامین انرژی این ماشین ها هستند.

هر کدام از این ایستگاه ها در حدود 3.3 کیلو وات برق تامین می کند و در بر گیرنده یک ماژول باتری لیتیومی یونی است که می تواند 22.5 کیلو وات ساعت الکتریسیته را در خود ذخیره نماید.

ویتلی می گوید میزان الکتریسیته تولید شده توسط این ایستگاه ها در هر روز می تواند انرژی مورد نیاز 100 خودروی برقی را تامین کند.

BMW-Mini

صفحات خورشیدی کار گذاشته شده روی این ایستگاه ها به صورت خودکار خورشید را دنبال می کنند تا حداکثر میزان انرژی ممکن را ذخیره سازی نمایند.

نکته دیگر اینکه این ایستگاه ها کاملا مستقل هستند و کل تجهیرات مورد نیازشان روی سطحی قرار گرفته که ویتلی تحت عنوان Ballast Traction Pad از آن یاد کرده؛ نوعی سکوی سنگین که نقش پایه را برای ایستگاه ایفا می کند و حکم محل پارک را برای خودروها دارد.

برای نصب این ایستگاه، نیاز به انجام کار خاصی نیست و صرفا باید یکی از آنها را در موقعیت مناسب قرار داد. پد مذکور همچنین به خاطر وزن بالایش می تواند در برابر بادهایی با سرعت 120 مایل بر ساعت مقاومت کند.

کمپانی Envision Solar این ایستگاه ها را در ازای دریافت مبلغ 45 هزار دلار می فروشد هرچند که طبق اعلام ویتلی با دریافت مشوق های دولتی، می توان این نرخ را تا 30 درصد پایین آورد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (4 مورد)
  • Abolfazl
    Abolfazl | ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴

    ایشالا به زودی پراید برقی هم میسازند میندازند به جون مردم با قیمت ده برابر
    البته یه صد ساله دیگه فکر کنم ...

  • BOZORG#
    BOZORG# | ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴

    ایران ...
    سرزمین ارزوها :D

  • پدرام
    پدرام | ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴

    خیلی از این کارها را در ایران هم میشه انجام داد و گاهی بهتر!
    اما مشکل اصلی فقط و فقط حمایت های دولتی است(بخوانید دخالتهای دولتی)!!!!
    و البته اینکه سرمایه گذار واقعی در زمینه انرژی های نو در ایران نداریم ...!

  • SAEED DASTMARD
    SAEED DASTMARD | ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴

    انشا الله 300 سال دیگه که یک تکنولوژی جدید میاد اولین ایستگاه شارژ اتومبیل در ایران دایر میشه.

مطالب پیشنهادی