ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

قوانین ایالات متحده برای اتومبیل های خودران
تکنولوژی

دولت ایالات متحده سیاست های کلی خود را در خصوص اتومبیل های خودران تشریح کرد

با تلاش هایی که گوگل، تسلا، اوبر، فورد و دیگر نام های بزرگ صنعتی در چند سال اخیر به انجام رسانده اند، به هیچ وجه بعید نیست که تا چند سال دیگر شاهد ورود خودروهای ...

محمد مافی‌ها
نوشته شده توسط محمد مافی‌ها | ۳۱ شهریور ۱۳۹۵ | ۰۸:۳۰

با تلاش هایی که گوگل، تسلا، اوبر، فورد و دیگر نام های بزرگ صنعتی در چند سال اخیر به انجام رسانده اند، به هیچ وجه بعید نیست که تا چند سال دیگر شاهد ورود خودروهای تماماً خودران به جاده ها باشیم. در همین راستا نیز دولت ایالات متحده به تازگی سیاست های کلی خود را در خصوص این خودروها منتشر ساخته است.

بر این اساس کمپانی های تولید کننده موظف به تامین ۱۵ شرط ایمنی در محصولات خود هستند تا بتوانند مجوزهای لازم برای عبور و مرور آنها در سطح خیابان ها و جاده های این کشور را داشته باشند.

از دیدگاه وزارت حمل نقل آمریکا، که وضع کننده این سیاست ها است، خودروهای بدون راننده ظرفیت های بالایی را برای افزایش چابکی سیستم های حمل و نقلی در عین ارتقای چشمگیر امنیت مسافران دارا هستند، اما نیاز به رعایت سختگیرانه پیش نیازها وجود دارد.

مجموعه سیاست های ۱۵ بندی اعلام شده مشخص می کند که هر کمپانی چگونه می تواند گواهی صلاحیت را برای خودروها و سیستم های خودران تولیدی دریافت نماید. ضمن این که شیوه ذخیره سازی و اشتراک گذاری اطلاعات جمع آوری شده توسط این سامانه ها نیز مشخص شده است. در بخش دیگر نیز شیوه عملکرد کمپانی ها و خودروهایشان پس از بروز یک تصادف تشریح شده است. به علاوه این که در این مجموعه دستور العمل هایی نیز برای نحوه طراحی رابط کاربری سیستم های خودران و همچنین اصول حفظ حریم شخصی کاربران لحاظ شده است.

بر طبق اسناد منتشر شده، استانداردهای جزئی برای تردد خودروهای بدون راننده می بایست توسط مقامات ایالتی تدوین و به اجرا گذاشته شود. بنابراین ممکن است محدودیت های ایالات مختلف برای چنین تکنولوژی هایی متفاوت باشد. ضمن این که اعطای گواهی نامه به رانندگان این قبیل خودروها و همچنین ثبت آنها هم بر عهده مقامات هر ایالت گذاشته شده است.

انتشار این سیاست ها گرچه ممکن است کار برخی از کمپانی ها را برای توسعه سیستم های خودران دشوارتر سازد، اما دست کم نشانه ای از فراهم شدن مقدمات جهت ورود این تکنولوژی به زندگی روزمره انسان ها قلمداد می شود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (5 مورد)
  • molavy
    molavy | ۳۱ شهریور ۱۳۹۵

    تا سال 73 همه افرادی که به نوعی مربوط به پروژه اتمی ایران بودن به عنوان خائن معرفی شدن... اینو دیگه از کجا آوردی. کجا همچین حرفی زده شده. الکی که نمیشه هرچیزی رو گفت. بابا این حرف ها رو میزنید چهار تا منبع زیرش بزارید.

    • tohid_heshmati
      tohid_heshmati | ۳۱ شهریور ۱۳۹۵

      مهم ترین دلیلی که برای خیانت کار بودن عباسعلی خلعتبری آورده شد امزای قرارداد احداث نیروگاه اتمی بوشهر بود (ادامه قضایا و افراد دیگه رو می تونید سرچ کنید)
      می تونید تو روزنامه های اون زمان هم دنبال منبع بگردید و اگر باور نمی کنید روزی که انرژی هسته ای ملی اعلام شد و روز 26 خرداد 58 روزنامه جمهوری اسلامی هر دو رو ببینید
      خوشبختانه دسترسی به اینترنت دارید

      • tohid_heshmati
        tohid_heshmati | ۳۱ شهریور ۱۳۹۵

        امضا

  • tohid_heshmati
    tohid_heshmati | ۳۱ شهریور ۱۳۹۵

    تا سال 73 همه افرادی که به نوعی مربوط به پروژه اتمی ایران بودن به عنوان خائن معرفی شدن ولی بعد از اون سال متوجه شدن که چه مقاصد سیاسی و اقتصادی و حتی نظامی ای میتونه داشته باشه دوباره کلید خورد سال 86 تو بوق و کرنا شد این همه هزینه خود پروژه ها شد این همه هزینه تحریم ها شد که از چندصد میلیارد دلار هم می گذره
    واقعا اگر نیت صلح آمیز بودنه چرا یک ریال خرج انرژی های پاک نمی شه؟
    تو گزارش فورچون معتبرترین مجله اقتصادی اومده مگافکتوری 5میلیارد دلار هزینشه ده سال دیگه غیر از درامدش ارزشی معادل 20 میلیارد دلار و 20 سال آینده معادل 100 میلیارد دلار خواهد داشت

    • tohid_heshmati
      tohid_heshmati | ۳۱ شهریور ۱۳۹۵

      منظور این بود که الان برای داستان خودروهای خودران (که به سمت الکتریکی شدن و نیاز به باتری و سلول خورشیدی پیش می رن ) هم انقدر دیر تصمیم می گیرن که ده سال دیگه علاوه بر واردات قطعات تکنولوژی خودروهای خودران هم به قیمت گزاف وارد می کنن بعد دکمه ها رو ترجمه می کنن می شه سیستم ناوبری ملی
      #اقتصادحکومتی با مدیرای سفارشی که حتی روزی نیم ساعت مطالعه ندارن محکوم به همین وضعیته

مطالب پیشنهادی