ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

ویجیاتو - بازی

درجه سنی بازی های ویدیویی توسط چه کسانی و چگونه تعیین می گردند؟

به عنوان اعضای جامعه گیمر، همه می دانیم که بازی های ویدیویی برای کودکان توسط والدین انتخاب می شوند؛ کسانی که احتمالاً تصور می کنند این سبک از تفریح به مراتب به درد نخورتر و ...

حسین آدینه
نوشته شده توسط حسین آدینه | ۲۰ دی ۱۳۹۵ | ۲۳:۳۰

به عنوان اعضای جامعه گیمر، همه می دانیم که بازی های ویدیویی برای کودکان توسط والدین انتخاب می شوند؛ کسانی که احتمالاً تصور می کنند این سبک از تفریح به مراتب به درد نخورتر و مضرتر از سایر امکانات مانند مطالعه یا بیرون بازی کردن است.

در واقع به نظر می رسد طی 3 دهه گسترش و توسعه بازی های ویدیویی، این صنعت موفق نشده جایگاه مناسبش را در دل والدین پیدا کند و آگاهی های لازم به دست عموم جامعه نرسیده است.

نکته ای که فعالان این حوزه و به خصوص رسانه ها می بایست مد نظر داشته باشند این است که به نحوی والدین یا مراقبان کودکان را توجیه کنند که «ماینکرفت» بازی کردن نه تنها ضرری ندارد، بلکه به رشد هوش و شکل گیری شخصیت فرد نیز کمک می کند.

12game-articlelarge

با توجه به آمار و اطلاعات جمع آوری شده طی سالیان اخیر، و گسترش گیمینگ موبایل و همینطور رشد محبوبیت عناوین پلتفرمر و لمسی، در حال حاضر حدود 74 درصد از خود والدین به تجربه بازی های ویدیویی می پردازند.

در سوی مقابل اغلب جوامع تصور می کنند بازی ویدیویی تاثیر مستقیم و بیشتری روی انسان می گذارد و در قیاس با فیلم های سینمایی بسیار سخت گیرانه تر به انتخاب و گزینش آنها می پردازند.

در نتیجه اگر یک استودیو یا ناشر بخواهد به سادگی می تواند روند توسعه بازی اش را به طور کامل از قید و بند محدودیت سنی رها کرده آن را با نشان Unrated (به معنای رده بندی نشده) عرضه کند.

knxv_grand_theft_auto_v_20130924160509_640_480

اما تقریباً اکثر عناوین منتشر شده در کشورهای آمریکای شمالی رده بندی شده اند و روی بسته بندی ها و تبلیغات تجاری خود آنها را به وضوح نمایش می دهند.

اما چه کسانی این درجه بندی را انجام می دهند؟

موسسه ESRB (مخفف Entertainment Software Rating Board به معنای هیئت رده بندی نرم افزارهای سرگرمی) که در سال 1994 تاسیس شد و تحت نظارت اتحادیه نرم افزارهای بین المللی ESA فعالیت می کند، مسئول بررسی و تعیین درجه مناسب هر بازی است.

esrbarticle1

6 استاندارد معین برای بازی ها توسط ESRB تعیین شده:

  • C - کودکان؛ عناوین مختص به خردسالان و کودکان
  • E - همه سنین؛ برای تمامی رده های سنی مناسب است، منتها ممکن است کمی خشونت فانتزی همراه داشته باشد.
  • E+10 - بالای 10 سال؛ برای تمامی رده های سنی مناسب است، اما توصیه می شود توسط افراد بالای 10 سال خریداری گردد.
  • T - نوجوانان؛ مناسب برای سنین بالای 13 سال، ممکن است با کمی خشونت، نمایش خون، قماربازی و طنز ناپخته همراه باشد.
  • M - جوانان؛ مناسب برای سنین بالای 17 سال، احتمالاً خشونت، خون و خونریزی، الفاظ رکیک و مسائل جنسی در خود دارد.
  • A - بزرگسالان؛ مناسب برای سنین بالای 18 سال، حاوی خشونت شدید، خونریزی واضح، قماربازی با واحد پول واقعی، نمایش محتوای جنسی و مستهجن، استفاده از الفاظ رکیک و طنز ناپخته.

در درجه نخست بهتر است بدانید هیچ قانونی مبنی بر ممنوعیت فروش بازی های جوانان یا بزرگسالان به کوچکترها وجود ندارد؛ بنابراین اگر فرزندتان بازی نامناسبی برای سن و سالش خریداری کرد، فروشنده را مقصر ندانید.

20131122__1123xbox1-3

بدون شک فراگیری و آشنایی با این نمادها و استانداردهای وضع شده برای سن و سال استفاده از بازی های ویدیویی که توسط ESRB وضع شده آسان است؛ اما پرسشی که پیش می آید این است که این استاندارد چگونه به صورت تخصصی وضع می شود؟

نکته اصلی و جالب توجه اینجاست که داوران و مسئولان سازمان ESRB هیچ یک از بازی های ویدیویی را تجربه نمی کنند. حالا تصور می کنید آیا آنها تنها با نگاه کردن به بسته بندی یا علم غیب به وضع درجه بندی خود می پردازند؟ خیر.

در واقع سازمان ESRB در مورد هر بازی و هر افزونه ای که منتشر خواهد شد گزارش و اطلاعات جامعی پیرامون محتوا و موارد مندرج در آنها از طرف ناشر دریافت می کند؛ به نحوی که وخیم ترین نکات و حداکثر المان های حساس نیز در آن ذکر شده است.

featured-620x349

علاوه بر این دی وی دی تصویری اختصاصی که نمایش دهنده بدترین محتوای ممکن بازی است برای ESRB ارسال می شود تا خود قضات شاهد چگونگی وضعیت باشند.

برای جلوگیری از سیاه نمایی یا عدم نمایش صحیح محتوا توسط ناشران، بعد از انتشار رسمی هر عنوان مسئولانی از سوی ESRB نیز وظیفه تست و آزمایش بازی ویدیویی را بر عهده می گیرند تا تطابق آن با رده بندی اطلاع رسانی شده سنجیده شود.

این نکته را مد نظر داشته باشید که کسانی که به بازی ها امتیاز و درجه بندی اعطا می کنند، صرفاً متخصصین حرفه ای این صنعت یا اصلاً گیمر نیستند.

download

به اعتقاد ESRB، آنها بزرگسالانی هستند که به نحوی، از طریق مراجع آموزشی، زندگی روزانه، مراقبت و محافظ از فرزندان و امثالهم با کودکان سر و کار داشته اند.

بنا بر این الزامی وجود ندارد که آنها ساعت ها وقت را صرف تجربه بازی های ویدیویی کنند و مجبور باشند هر گیم را برای یک بار هم که شده فتح نمایند.

در این مورد موسسه ESRB تاکید می کند که مسئله بازی کردن صرف، ارتباطی با شناخت محتوای مناسب برای کودکان و نوجوانان و جوانان ندارد و این تجربیات قابل لمس زندگی است که در درجه بندی و اعطای استاندارد مرتبط است.

balance-video-gaming-parenting-4

قطعاً با مطلع شدن از این داستان ها در ذهن خود متوجه شده اید که چرا بعضی اوقات امتیازدهی های نامتناسبی در صنعت بازی های ویدیویی دیده می شود.

نه عملاً به این معنا که به عنوان مثال یک بازی مناسب برای کودکان، رده ای مرتبط با بزرگسالان کسب می کند یا برعکس؛ بلکه از این لحاظ که گاهی اوقات جوانب مفید و سازنده یک عنوان در نظر گرفته نمی شود و مثلاً امتیازی بالا به آن اعطا می گردد.

ولی در هر صورت این سیستم چقد موثر بوده و تا چه اندازه تاثیر داشته است؟

esrb-graphic

به گزارش ESRB حدود 85 درصد از والدین مکانزیم عملکرد این سیستم رتبه بندی و محدودیت سنی را درک می کنند و حدود 70 درصد از آنها توجه نشان داده و آن را به کار می بندند.

همانطور که می دانید ما در کشورمان از موسسه تنظیم استاندارد مشابهی به نام ESRA بهره مند هستیم. اما آیا والدین ایرانی هم به این مسائل توجه نشان می دهند؟

بازی هایی که هنوز رتبه بندی نشده اند و در هر حال در بازار کشور در اختیار متقاضیان قرار می گیرند، خلاصه از استاندارد رتبه بندی ESRB برخوردار هستند؛ آیا به آنها توجه می کنید؟

نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (12 مورد)
  • sfy dahini
    sfy dahini | ۵ خرداد ۱۳۹۷

    "در درجه نخست بهتر است بدانید هیچ قانونی مبنی بر ممنوعیت فروش بازی های جوانان یا بزرگسالان به کوچکترها وجود ندارد."
    من با این جمله مخالفم، چون هیچکدوم از فروشگاه ها توی آمریکا بازی های با رتبه بندی M رو به بچه های زیر 17 سال نمیفروشن.
    این فروشگاه ها ، بازی های دارای رتبه بندی AO (فقط بزرگسالان) رو قبول نمیکنن.حتی کمپانی های بزرگی مثل نینتندو ، سونی و مایکروسافت ، بازی های رتبه بندی شده به عنوان AO رو نمی پذیرند.

  • st
    st | ۵ بهمن ۱۳۹۵

    من بچه پنج ساله شیش ساله دیدم ک جی تی ای وی بازی میکرد.اخه این پدر مادر نظارت میفهمن چیه؟ خودتون قضاوت کنین

  • عموجانی
    عموجانی | ۲۱ دی ۱۳۹۵

    تو ایران درجه بندی یه چیز من درآوردیه.یه بازی مث فیفا رو میزنه بالای 3سال.ینی یه بچه ی4ساله میتونه بازی کنه؟یه بازی مثdmc3رو میزنه بالای25 سال????

  • margbal
    margbal | ۲۱ دی ۱۳۹۵

    توسط مصادیق رایانه ای... کلش میشه +19...?

  • Night Fury
    Night Fury | ۲۱ دی ۱۳۹۵

    من فرق M و A رو درک نمی‌کنم اختلاف سر یه ساله؟!!!

    • younes nejati
      younes nejati | ۲۱ دی ۱۳۹۵

      فکر کنم درستش اینه که A برای سن 25 سال به بالاست

      • sfy dahini
        sfy dahini | ۵ خرداد ۱۳۹۷

        25 سال به بالا؟ چه خبره؟

    • haMed
      haMed | ۲۱ دی ۱۳۹۵

      اون يه سال مهم نيست ... بعضي از گيمرها دوست ندارن بازيشون حاوي خشونت خيلي شديد يا صحنه هاي مستهجن خيلي زياد باشه براي همين AO رو انتخاب نميكنن ...
      مثلا بازي manhunt2 درجه AO داره و پر از قتل هاي دردناك با انواع وسايل مثل پيچگوشتي و ايناس
      جالب اينجاس ما ١٥ سالمون هم نبود وقتي اومد ولي بازي ميكرديم :))

    • haMed
      haMed | ۲۱ دی ۱۳۹۵

      البته GTA SA هم جزو بازي هاي رده AO هست و همه ما ها حداقل يه بار تجربش كرديم :D

      • X102۴
        X102۴ | ۲۱ دی ۱۳۹۵

        GTA SA قبل پچ hot coffee رده بندی AO گرفت و گرنه بدون اون پچ داری رده بندی M می باشد

        • haMed
          haMed | ۲۱ دی ۱۳۹۵

          آره درسته اسكريپت هاي hot coffee هنوز داخل بازي اصلي هست ولي قابل استفاده نيست

    • sfy dahini
      sfy dahini | ۵ خرداد ۱۳۹۷

      درسته ولی بازی های AO (مخفف:Adults Only) محتوای شدیدتری نسبت به بازی های رتبه بندی شده به عنوان M دارن.
      بازی های AO میتونن حاوی خشونت صریح و بی رحمانه، محتوای جنسی بسیار صریح و بی پرده و یا قمار با واحد پولی واقعی باشه.

مطالب پیشنهادی