ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

آیا اتصال دائم لپ تاپ به برق کار درستی است؟

آیا واقعا با اتصال دائم لپ تاپ ها به برق، برای شان مشکلی پیش نمی آید؟ مسلما این سوالی است که خیلی ها از خودشان می پرسند. خصوصا کاربرانی که تازه اولین لپ تاپ خود ...

نیما فرشین
نوشته شده توسط نیما فرشین | ۷ آذر ۱۳۹۶ | ۲۰:۰۰

آیا واقعا با اتصال دائم لپ تاپ ها به برق، برای شان مشکلی پیش نمی آید؟ مسلما این سوالی است که خیلی ها از خودشان می پرسند. خصوصا کاربرانی که تازه اولین لپ تاپ خود را خریداری کرده اند و هنوز نمی دانند، چطور باید از آن مراقبت کنند.

البته رسیدن به پاسخ این سوالات نیز چندان کار آسانی نیست. اغلب در اطراف ما افرادی هستند که به قول خودشان همیشه از همه چیز سر در می آورند که البته نحوه نگهداری از لپ تاپ ها نیز جزوی از آنهاست. اما در اغلب مواقع اگر به پیشنهاد این افراد گوش کنید، حسابی کار دست خودتان داده اید.

علاوه بر این، اگر در اینترنت نیز جستجو کنید با تعداد زیادی راهکار مختلف و متناقض با هم طرف می شوید که قادر به تمیز دادن خوب و بدشان از هم نیستید. به همین منظور می خواهیم در مورد این موضوع صحبت کنیم و تا اندازه ای از نحوه صحیح مراقبت از باتری لپ تاپ ها برای تان بگوییم.

ظرفیت شارژ شدن باتری لپ تاپ ها محدود است

این خیلی مهم است که بدانید باتری های لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری استاندارد، روی دستگاه های مدرن امروزی چگونه کار می کنند. اول از هر چیزی باید بدانید که ظرفیت این باتری ها محدود است و نمی توان بیش از اندازه ای معین، آن ها را شارژ کرد.

به نوعی زمانی که شارژ باتری به ۱۰۰ درصد می رسد، لپ تاپ فرآیند شارژ را به طور کامل متوقف می کند. پس در این صورت لپ تاپ دیگر شارژ نمی شود و سیستم برای تامین انرژی خود از باتری تغذیه می کند.

اما به محض آنکه کمی از شارژ باتری مصرف شد، دوباره لپ تاپ فرآیند شارژ را از سر می گیرد تا انرژی از دست رفته جایگزین شود. به همین جهت، نگران بیش از حد شارژ شدن باتری لپ تاپ تان نباشید. این اتفاق به هیچ وجه رخ نمی دهد و در رابطه با این موضوع، خطری باتری ها را تهدید نمی کند.

 تمام باتری ها در گذر زمان ضعیف تر می شوند

باتری لپ تاپ ها در طول مدت استفاده مدام ضعیف و ضعیف تر می شوند. به نوعی طول عمر باتری ها با چرخه شارژ و دشارژ آن ها رابطه مستقیم دارد. به زبان ساده، هر چه چرخه شارژ و دشارژ بیشتر تکرار شود، طول عمر باتری نیز زود تر به پایان می رسد.

البته رابطه میان چرخه شارژ و طول عمر به نوع باتری ها نیز وابسته است. باتری های مختلف، درجه بندی های خود را دارند. اما به طور متوسط اغلبشان قادر به تحمل ۵۰۰ چرخه شارژ کامل را دارند.

البته این بدان معنا نیست که نباید بگذارید از شارژ باتری کاسته شود. ذخیره شارژ آن هم با درصد بالا، به هیچ وجه برای باتری خوب نیست و باید بگذارید سیکل طبیعی شارژ و دشارژ به طور مداوم صورت گیرد.

اما از طرف دیگر نیز نباید بگذارید که پس از هر بار استفاده، شارژ لپ تاپ به طور کامل تخلیه شود. چرا که همین مسئله نیز می تواند به شدت به باتری آسیب برساند و از طول عمر آن بکاهد.

به همین منظور، بهتر است میزان شارژ لپ تاپ تان را حوالی ۵۰ درصد نگه دارید. این میزانی ایده آل است که در صورت رعایت همیشگی آن طول عمر باتری افزایش پیدا می کند.

البته یک مسئله دیگر هم هست که می تواند بر سرعت زوال باتری ها تاثیر گذار باشد و آن هم چیزی نیست جز گرما. میزان دمای محیطی که لپ تاپ در آن قرار دارد بسیار مهم است. هر چه محیط گرم تر باشد سرعت از بین رفتن باتری نیز بیشتر می شود.

از این رو بهتر است هنگامی که دیگر با لپ تاپ تان کاری ندارید، میزان شارژٰ باتری را به ۵۰ درصد برسانید و آن را در محیطی خنک قرار دهید. همین کار ساده می تواند تا اندازه زیادی طول عمر باتری را افزایش دهد.

به منظور جلوگیری از تشدید گرما، باتری را جدا کنید

بگذارید برای همیشه خیال تان را راحت کنیم. گرما اصلی ترین دشمن باتری لپ تاپ هاست و باید از شدت گرفتن آن جلوگیری کرد. پس اگر قرار است لپ تاپ برای مدتی طولانی به برق متصل باشد، حتما باتری (البته در صورت امکان) را از بدنه جدا کنید.

استفاده از این روش، حین انجام فعالیت های سنگینی همچون اجرای بازی های ویدیویی، به شدت پیشنهاد می شود. چرا که هنگام به اجرا درآوردن بازی ها، سیستم به شدت داغ می شود و همین مسئله می تواند به تهدیدی جدی برای باتری ها تبدیل شود.

به همین منظور بهتر است باتری را از لپ تاپ جدا کنید تا مانع از رسیدن گرمای غیر ضروری به آن شوید. البته این روش روی لپ تاپ های مدرن امروزی کمتر جواب می دهد. چرا که شرکت های سازنده دیگر تمایلی به استفاده از باتری های جدا شونده، نشان نمی دهند و اغلب مخزن انرژی سیستم را درون بدنه آن تعبیه می کنند.

اما واقعا اتصال دائم لپ تاپ ها به برق کار درستی است؟

حالا بر می گردیم به سوال اصلی. اما واقعا چه جوابی برای آن داریم؟ متاسفانه در مورد این قضیه هیچ چیز قطعی و درستی وجود ندارد. باتری ها در هر صورت پس از پیمودن چرخه های شارژ متعدد ضعیف و ضعیف تر می شوند و هیچ راهی برای مقابله با این موضوع وجود ندارد.

فرقی نمی کند که که باتری را در حالت شارژ ۱۰۰ درصد رها کنید یا اینکه بگذارید فرآیند شارژ و دشارژ مدام انجام شود. مسئله اینجاست که در هر دو صورت، از قدرت باتری به مراتب کم می شود. به همین منظور باید به دنبال روش هایی بگردیم که به کمکشان سرعت از بین رفتن باتری کاهش پیدا کند.

در مورد این مسئله نیز باید به پیشنهادات سازندگان، خوب گوش کنیم. به عنوان مثال اپل در گذشته مخالف اتصال دائم گجت هایش به برق بود. با این حال، گویا آن ها هم اخیرا با این مسئله مشکلی ندارند.

شرکت های دیگر نیز نظرات ضد و نقیض مختلفی با هم دارند. برخی می گویند که اتصال دائم لپ تاپ ها به برق مانعی ندارد و برخی دیگر بدون ارائه دلیلی منطقی خلاف آن را می گویند.

با این حال، تقریبا همه سازندگان سر یک موضوع اتفاق نظر دارند. همه آن ها می گویند که نباید در چرخه کامل شارژ و دشارژ اخلال ایجاد کرد. به نوعی حتی اگر می خواهید لپ تاپ تان را برای مدتی طولانی به برق متصل کنید، باید هر از گاهی اجازه دهید تا باتری تا اندازه ای خالی شود.

به عنوان مثال، اپل می گوید که حداقل برای یک بار در ماه، باید بگذارید که شارژ باتری تا اندازه ای خالی شود و سپس دوباره آن را شارژ کنید. به گفته این شرکت، همین کار ساده باعث بهبود سلامت باتری می شود و طول عمر آن را تا اندازه ای افزایش می دهد.

اهمیت کالیبره کردن باتری را فراموش نکنید

چه بخواهید و چه نخواهید، باتری لپ تاپ ها در طول زمان ضعیف تر می شوند و ظرفیتشان تغییر می کند. به همین ترتیب رفته رفته باتری سنج دستگاه، قادر به تشخیص دقیق شارژ باتری نخواهد بود و اطلاعات اشتباه به کاربر ارائه می دهد.

از این رو، نباید اهمیت کالیبره کردن باتری را نادیده گرفت. البته باید به این موضوع اشاره کرد که با کالیبره کردن، طول عمر باتری ها افزایش پیدا نمی کند. تنها به کمک این روش، می توان دقت باتری سنج لپ تاپ را بالا برد.

در گذشته نیز در دیجیاتو مفصل به این موضوع پرداخته ایم و نحوه انجام کالیبره کردن و فواید آن را توضیح داده ایم. به همین منظور اگر نیازمند اطلاعات بیشتری در این مورد هستید می توانید از مطلب «چرا باید باتری لپ تاپ خود را کالیبره کنیم؟» کمک بگیرید.

با این حال در آخر باید به این موضوع اشاره کرد که باتری ها قرار نیست تا ابد کار کنند. به مرور از ظرفیت شان کاسته می شود و در نهایت طول عمرشان به پایان می رسد. البته با مراقبت بیشتر می توان این طول عمر را افزایش داد و برای مدت طولانی تری از باتری لپ تاپ خود استفاده کرد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (31 مورد)
  • امیر حسین
    امیر حسین | ۲۸ شهریور ۱۴۰۰

    من لپ تاپ LENOVO دارم. باید یه نرم افزار به اسم LENOVO Vantage نصب کنید که توش یه گزینه هست به اسم Conservative Mode و وقتی فعال هست کارش اینه درصد باتری رو بین 55% تا 60% نگه داره و در عوض برق لازم برای کار های مختلف رو مستقیما از برق بگیره و نه از باتری. یه جایی دیدم نوشته بود این برای لپ تاپ هایی خوبه که همیشه به برق وصل هستند.

  • herogame
    herogame | ۱۰ آذر ۱۳۹۶

    به عنوان کسی که 29 ساعته! از لپتاپ استفاده میکنم دارم عرض میکنم، لپتاپ قبلی من حدود 5 سال زیر دستم دووم آورد و هنوزم سرپاست، لپتاپ جدیدمم 2 سالی میگذره از عمرش با وصل بودن یکسره به برق و استفاده از لپتاپ تحت هر شرایطی (گیم یا هرچی) هیچ مشکلی برای باتریتون پیش نمیاد، باتری ها عمر و چرخه شارژ دارن و این موضوع با وصل بودن یا نبودن لپتاپ به برق مرتبط نیست چون موقعه ای که لپتاپ به برق وصل باشه مادربرد برق باتری رو قطع میکنه و اجازه شارژ یا استفاده ازش رو نمیده این موضوع توی لپتاپ های جدید مشهود تره

  • Dr.i.s
    Dr.i.s | ۸ آذر ۱۳۹۶

    پاراگراف چهارم خط دوم رو اصلاح بفرمایید، پلیمر رو به اشتباه پولیمر نوشتید.

  • AmirMasoud Dvc
    AmirMasoud Dvc | ۸ آذر ۱۳۹۶

    یه نرم افزار روی لپ تاب های جدید ایسوس وجود داره به اسم Maximum Lifespan . داخل این نرم افزار 3 حالت وجود داره که یک از حالت هاش مخصوص حالت اتصال همیشه لپ تاب به شارژر هست ( maximum lifespan mode ) ، وقتی این حالت رو انتخاب میکنیم چه در حالت خاموش و چه در حالت روشن به لپ تاب اجازه میده درصد باتری به طور مداوم به 58% برسه و باز تا 60% شارژش میکنه.

  • eagle2
    eagle2 | ۸ آذر ۱۳۹۶

    این که گفتید "پس در این صورت لپ تاپ دیگر شارژ نمی شود و سیستم برای تامین انرژی خود از باتری تغذیه می کند." کاملا غلطه. باتری وقتی شارژ میشه، از مدار خارج میشه و لپتاپ از برق استفاده میکنه. یک نکته خیلی مهم دیگه برای افزایش عمر باتری که اینجا حرفی ازش زده نشده، میزان شارژ کردن باتری هست. اگر باتری برای مدت طولانی صد درصد شارژ نگه داری بشه، ظرفیتش رو از دست میده. برای به حداقل رسوندن این مشکل، بهتره که باتری تا 60 یا 70 درصد شارژ نگهداری بشه. این امکان رو نرم افزار power manager روی لپ تاپ های Lenovo داره، ولی روی لپ تاپ های دیگه ندیدم. تسلا هم به طور پیش فرض باتریهاش رو تا 70 درصد شارژ میکنه و اگه کسی بخواد تا صد درصد شارژ کنه باید ده هزار دلار اضافه بده و یک آپدیت نرم افزاری بگیره تا امکانش اضافه بشه!!!

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی