جمعبندی 2018؛ نگاهی به کارنامه ایکس باکس وان در سالی که گذشت
امسال سالی بود که ایکس باکس وان ماهیت خودش را از نو تعریف کرد. البته این روندی است که برای مدتی نسبتاً طولانی در پیش گرفته شده، اما سال 2018 به صورت خاص نویدبخش آیندهای ...
امسال سالی بود که ایکس باکس وان ماهیت خودش را از نو تعریف کرد. البته این روندی است که برای مدتی نسبتاً طولانی در پیش گرفته شده، اما سال 2018 به صورت خاص نویدبخش آیندهای بسیار بهتر برای پلتفرم گیمینگ مایکروسافت بود. 2018 سالی نبود که شاهد یک سختافزار جدید یا یک بازی انحصاری بلاک باستر باشیم. هیجانانگیزترین اخبار ایکس باکس، به خرید استودیوهای بازیسازی جدید از سوی مایکروسافت و آماده شدن برای مجموعهای از انحصاریهای تازه در سالهای پیش رو محدود شد.
فیل اسپنسر در جریان مراسم گیم آواردز 2018 گفت: «ما سال نسبتاً خوبی داشتیم، میتوانستیم بهتر باشیم، اما سال نسبتاً خوبی داشتیم». این جمله را احتمالاً طرفداران و خریداران ایکس باکس وان هم تایید کنند؛ طرفدارانی که امسال شاهد بهبودهای جالب، تجربیات قابل قبول و مجموعهای از بازیهای چندنفره که به صورت مداوم از راه میرسیدند بودند.
- جمعبندی 2018؛ نگاهی به کارنامه ایکس باکس وان در سالی که گذشت
- جمعبندی 2018؛ نگاهی به کارنامه پلی استیشن 4 در سالی که گذشت
- جمعبندی 2018: نگاهی به کارنامه پی سی گیمینگ در سالی که گذشت
- جمعبندی 2018: نگاهی به کارنامه نینتندو سوییچ در سالی که گذشت
سختافزار
سختافزار ایکس باکس وان در اواخر سال 2017 در وضعیت گیجکنندهای بود. بهجای یک کنسول، ما سه کنسول داشتیم: نخستین ایکس باکس وان، ایکس باکس وان اس اندک قدرتمندتر و ایکس باکس وان ایکس کاملاً جدید که قادر به اجرای بازیها با رزولوشن 4K بود. هماکنون موجودی نخستین ایکس باکس تقریباً به پایان رسیده و تنها گزینههای پیش روی خریداران، ایکس باکس وان اس و ایکس باکس وان ایکس است.
ایکس باکس وان اس تمام بازیهای خانواده اکس باکس را در ازای قیمتی معقول اجرا میکند. ایکس باکس وان ایکس هم بازیهای این خانواده را در بهترین حالت ممکن اجرا میکند (که در اکثر مواقع از پلی استیشن 4 پرو هم بهتر است). اما برای خریدش باید نزدیک به دو برابر نسبت به وان اس هزینه کنید. از سال 2017 قیمتگذاری دو کنسول مایکروسافت اندکی تغییر کرده و ایکس باکس وان اس و ایکس باکس وان ایکس که در ابتدا به ترتیب 299 و 499 دلار قیمت داشتند، حالا در ازای 249 و 449 دلار به فروش میرسند.
تنها سختافزاری که امسال به جمع سختافزارهای گیمینگ مایکروسافت اضافه شد، کنترلر Xbox Adaptive است که به صورت خاص برای گیمرهای معلول طراحی شده است. این دستگاه یک گیم پد سفید رنگ با دو دکمه و یک D-Pad را شامل میشود و اینپوتهای آن را میتوان به کمک مجموعهای از لوازم جانبی، شخصیسازی کرد. Xbox Adaptive به تنهایی 99 دلار قیمت دارد و برای لوازم جانبی آن باید بین 20 الی 85 دلار هزینه کرد.
شبکه و سرویسها
حالا که هر سه شرکت فعال در حوزه کنسولهای بازی، سرویسی پولی برای تجربه آنلاین بازیها در نظر گرفتهاند، ایکس باکس لایو کمتر از هر زمان دیگر مورد هجوم انتقادات قرار میگیرد. حالا در زمانهای به سر میبریم که تجربه آنلاین بازیها بدون پرداخت پولی اضافه بسیار دور از ذهن به نظر میرسد؛ انگار که استانداردی همیشگی بوده است.
مهمترین اتفاق برای سرویسهای مایکروسافت، تکاملی بود که Xbox Game Pass به آن دست یافت. مایکروسافت روز به روز بازیهای جدید و قدیمی بیشتری به این سرویس که اشتراک ماهانهاش 10 دلار قیمت دارد اضافه میکند. ایکس باکس گیم پس هماکنون میزبان بیش از 200 بازی است که هرکدام از آنها را بدون محدودیت (البته به جز محدودیت زمانی اشتراک خریداری شده) میتوانید تجربه کنید. ضمناً با خرید اشتراک گیم پس، این گزینه را نیز خواهید داشت که تمام بازیهای موجود در کاتالوگ آن را با تخفیف همیشگی 20 درصدی خریداری کنید.
نقطه عطفی بزرگ در تاریخچه گیم پس طی ماه ژانویه رقم خورد؛ زمانی که مایکروسافت اعلام کرد تمام بازیهای انحصاری ایکس باکس وان از این پس از نخستین روز عرضه در اختیار مشترکین گیم پس قرار میگیرند. به همین ترتیب بازیهایی مانند Sea of Thieves، فورتزا هورایزن 4 و State of Decay از همان روز نخست و بدون هیچ هزینه اضافه در دسترس مشترکین گیم پس بودند. بازیهای مورد انتظاری مانند کرک داون 3 (اگر برای هزارمین بار تاخیر نخورد) و Halo Infinite هم همین مسیر را دنبال میکنند.
مایکروسافت همچنان قهرمان کراس پلی تلقی میشود و اولین شرکتی بود که برای تحقق رویای دیرباز گیمرها گام برداشت. برنامه Xbox Play Anywhere هم کماکان به قوت خود باقیست و تمام انحصاریهای اخیر مایکروسافت، هم روی ایکس باکس و هم پی سی قابل بازی بودهاند. سونی هم اخیراً با تحقق کراس-پلی موافقت کرد و بزودی صنعت گیم متحدتر از هر زمان دیگر خواهد بود.
از نظر رابط کاربری، داشبورد ایکس باکس وان به اندازه سال 2017 تغییراتی چشمگیر به خود ندید. در جولای قابلیت گروهبندی بازیها به ایکس باکس وان اضافه شد که اجازه میدهد لیست بلندبالای عناوین دیجیتالی، براساس ژانر یا معیارهای شخصی دستهبندی شوند. مایکروسافت همچنین بالاخره قابلیت گیفت کردن بازیها را هم به ایکس باکس وان استور آورد؛ قابلیتی که پلی استیشن 4 یا نینتندو سوییچ هنوز از آن بیبهره هستند.
با نزدیک شدن به اواخر سال 2018، پشتیبانی از ماوس و کیبورد (برای برخی بازیها) هم به ایکس باکس وان آمد. این قابلیت عمدتاً برای بازیهایی در نظر گرفته شده که از پی سی به ایکس باکس وان پورت شده اند؛ مثل فورتنایت و وارفریم. از طرفی به خاطر محدودیتهای بنیادین کراس-پلی، گیمرهایی که از کنترلر استفاده میکنند لازم نیست نگران مقابله با حریفان مجهز به ماوس و کیبورد باشند.
در سال 2018 برنامه Xbox Insider اندکی دچار تکامل شد. مشترکین این برنامه در طول یک سال توانستند از تغییرات تازه باخبر شوند و برخی بازیها را پیش از عرضه رسمی تجربه کنند. مایکروسافت امسال قابلیتی به نام Skip Ahead به برنامه خود اضافه کرد که به ایسنایدرها اجازه میدهد بازیها و قابلیتهای جدید را در مراحل پایانیتر توسعه تست کند.
بازیها
سال 2018 زمانی بود که دارندگان ایکس بالاخره توانستند ببینند استودیوی Rare، سازنده بازیهای بانجو-کازویی و ویوا پیناتا، از زمانی که آخرین عنوان اوریجینال خود را در سال 2014 توسعه داد مشغول چه کاری بوده است.
پاسخ سوال، بازی Sea of Thieves بود؛ یک بازی آنلاین چندنفره با محوریت دزدان دریایی که از نظر گرافیکی یکی از خوش منظرترین عناوین این نسل به حساب میآید. بعد از عرضه بازی در شرایطی ناقص، Sea of Thieves از چندین بهروزرسانی رایگان و بزرگ بهرهمند شد که خدمههای خصوصی و دشمنان بیشتر را به بازی آوردند. با این وجود، Sea of Thieves هنوز مثل یکی از آن انحصاریهای پلی استیشن 4 یا نینتندو نیست که در حسرت تجربهاش باقی بمانید. عرضه همزمان روی گیم پس اما مشوقی خوب برای تجربه Sea of Thieves بود.
State of Decay 2 هم داستانی مشابه داشت. این عنوان سندباکس و زامبی-محور به هنگام عرضه کاملاً آماده نبود و از باگهای فراوان رنج میبرد که البته با چند بهروزرسانی برطرف شدند. اما در هر صورت State of Decay 2 به هیچ وجه مثل God of War یا Spider-Man جزو مدعیان دریافت جایزه بهترین بازی سال نیست که با گذشت این همه سال از زمان عرضه ایکس باکس وان، ناخوشایند به نظر میرسد.
ایکس باکس وان امسال میزبان بازیهایی بود که پیشتر در انحصار پلی استیشن 4 قرار داشتند؛ عناوینی مانند Hellblade: Senua's Sacrifice ،NieR Automata و No Man's Sky. علاوه بر این شاهد عرضه چندین بازی انحصاری کنسولی مستقل مانند Pit People و Below هم بودیم.
یکی از بزرگترین نقاط عطف امسال برای ایکس باکس وان را اما فورتزا هورایزن 4 رقم زد. درست است که مایکروسافت هرطور شده یک فورتزا در لاین آپ هر سال خود جای میدهد، اما فورتزا هورایزن 4 با پیشینیان خود متمایز است. هورایزن 4 یکی از بهترین عناوین رانندگی در چند سال اخیر به شمار میرود و جهانی چشمنواز را در کنار تغییر فصول و مجموعهای حیرتانگیز از اتومبیل ها ارائه میدهد که همگی به بالانسی بینظیر از سرگرمکنندگی آرکید و رئالیسم اندک رسیدهاند.
فورتزا هورایزن 4 ضمناً با بهرهگیری از قدرت سختافزاری ایکس باکس وان ایکس، با رزولوشن 4K و 60 یا 30 فریم بر ثانیه قابل بازیست و همراه با قابلیت HDR این کنسول، یکی از زیباترین بازیهاییست که میتوان روی هر پلتفرمی یافت.
سایر بازیهای قدیمیتر ایکس باکس وان هم هنوز بهروزرسانی میشوند؛ به عنوان مثال مشکلات بخش چندنفره Halo: Master Chief Collection بالاخره در ماه آگوست حل شد و بهرزورسانی گرافیکی آن برای ایکس باکس وان ایکس هم در همان ماه از راه رسید. لیست عناوین Backward Compatible هم در حال رشد است و بسیاری از آنها از قدرت پردازشی ایکس باکس وان ایکس برای نمایش گرافیکی چشمنوازتر بهره میگیرند.
سایر مسائل بهصورت خلاصه:
- ایکس باکس وان ایکس همچنان بهترین پلتفرم برای تجربه بازیهای قدیمی است. لیست عناوین ایکس باکس 360 سازگار با ایکس باکس وان در حال افزایش است و بسیاری از آنها به صورت رایگان از طریق سرویسهای Games with Gold، گیم پس و EA Access در دسترس قرار میگیرند.
- مایکروسافت در سال 2018 ظاهراً حافظه داخلی 500 گیگابایتی را رها کرد و به فروش دو کنسول ایکس باکس وان اس و ایکس باکس وان ایکس با حافظه داخلی 1 ترابایتی روی آورد. با حجیمتر شدن بازیها -و تکسچرهای باکیفیتتر عناوین ایکس باکس وان ایکس که دانلودشان اجباری است- چنین تغییری بدون تردید جای تحسین دارد.
جمعبندی
از کمبود بازیهای انحصاری درخور توجه که بگذریم، ایکس باکس وان در سال 2018 عملکرد قابل قبول داشت و در وضعیت مناسبی وارد سال ششم میشود. سرویس گیم پس، بکوارد کامپتیبیلیتی و بهروزرسانیهای دائمی برای تعداد زیادی از بازیهای قدیمی و جدید باعث میشوند که ایکس باکس وان اس و ایکس باکس وان ایکس اکوسیستم بسیار سلامتی داشته باشند.
احتمالاً یکی از ناامیدیهای بزرگ امسال تاخیر مجدد کرک داون 3 بود که حالا قرار است بعد از سالها توسعه طی ماه فوریه 2019 عرضه شود. علاوه بر این مایکروسافت Gears 5 و هیلو اینفینیت را در دستور کار دارد که امید میرود هر دو طی سال آتی میلادی روانه بازار شوند.
این دنبالهها قطعاً با استقبال طرفداران مواجه میشوند، اما نبود انحصاریهای معنادار روی این پلتفرم طی سالهای اخیر دردسرساز بوده است؛ مشکلی که البته مایکروسافت از آن آگاه بوده و درصدد برطرفسازیاش برآمده. در ماه ژوئن و در نمایشگاه E3، فیل اسپنسر، مدیر برند ایکس باکس خبر از خرید استودیوهای Undead Labs (سازنده State of Decay)، پلیگراند گیمز (سازنده فورتزا هورایزن)، نینجا تئوری (سازنده Hellblade) و کامپلاژشن (سازنده We Happy Few) داد.
علاوه بر این مایکروسافت خبر از تاسیس استودیوی تازهای به نام The Initiative داد که قرار است توسط درل گالاگر، مدیر پیشین کریستال داینامیکس هدایت شود. بعد از این در ماه نوامبر هم اعلام شد که مایکروسافت دو استودیوی آبسیدین و Inxile (که هر دو در ساخت بازیهای نقشآفرینی مهارت دارند) را تحت تملک خود درآورده. ضمناً در مراسم اهدای جوایز The Game Awards هم شاهد نمایش تریلری از بازی جدید آبسیدین بودیم که The Outer World نام دارد و عملاً فالآوت: نیو وگاس در محیطی فضایی است. البته این بازی در انحصار ایکس باکس نخواهد بود اما باعث میشود ذهنیت روشنتری درباره آنچه برای پلتفرم مایکروسافت در راه است داشته باشیم.
در مجموع سال 2018 سالی بود که مایکروسافت فونداسیون لازم برای دستاوردهای خود در سالهای آتی را بنا کرد و نمودهای این مسئله به روشنی در حوزههای گوناگون -از سرویسها گرفته تا بازیهای در حال ساخت- دیده میشود. ایکس باکس امسال رقابت بر سر انحصاریها را به کنسولهای رقیب و خصوصاً پلی استیشن 4 باخت، اما این مسئله لزوماً درباره سالهای بعد مصداق نخواهد داشت.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
سلام
ایکس باکس لایو الان تو ایران ساپورت میشه یا تحریم هست
در این مورد چیزی ننوشتین