حرف حساب مشتریان معترض خودروسازی؛ ثبت نام خودرو چگونه به معامله ای زیانبار تبدیل شد؟
در ماههای اخیر تعداد زیادی از مردم برای خرید خودرو از سایپا و ایران خودرو ثبت نام کردهاند، اما خبری از تحویل خودروهای ثبت نامی به مشتریان در موعد مقرر نشد که این موضوع با ...
در ماههای اخیر تعداد زیادی از مردم برای خرید خودرو از سایپا و ایران خودرو ثبت نام کردهاند، اما خبری از تحویل خودروهای ثبت نامی به مشتریان در موعد مقرر نشد که این موضوع با اعتراض مشتریان همراه شده است.
در ماههای گذشته، اطلاعیههایی از سوی خودروسازان برای پیش فروش خودرو منتشر شد که با استقبال بسیاری از متقاضیان همراه بود، اما در زمان تعیین شده، مشتریان با عدم تحویل خودروهای ثبت نامی از سوی خودروسازان مواجه شدهاند که اعتراض آنها را به دنبال داشت. از طرفی، التهابات بازار و شرایط نامناسب صنعت خودرو مشکلاتی را برای خودروسازن و به خصوص مردم به وجود آورد.
در ابتدای هفته جاری قیمت جدید ایران خودرو، محصولات سایپا و پارس خودرو اعلام شد و تمام کسانی که از این شرکت خودرو "پیش خرید" کرده بودند در شوک بزرگی فرو رفتند. مشتریانی که در تابستان محصولاتی چون برلیانس و چانگان را با موعد تحویل پاییز سال جاری ثبت نام کرده بودند به گفته خودشان نه تنها سودی نبرده اند بلکه با ضرری سنگین مواجه شدهاند.
مشتریان نسبت به عملکرد سایپا و ایران خودرو معترض بوده و بدقولی آن در تحویل خودرو را عدم رعایت حقوق مصرفکنندگان میدانند.
گزارش میدانی صبح امروز از سطح نمایندگی حکایت از شکایت و نارضایتی تمام ثبتنام کنندگانی را داشت که برای انصراف به این شرکت مراجعه کرده بودند.
به گفته آنها در زمان ثبت نام (مرداد) همین خودروها با قیمت بسیار پایین تری در بازار وجود داشت و ما با سرمایه کمتری میتوانستیم صاحب خودرو شویم ولی خودروسازان ما را نقره داغ کرده و پس از چند ماه نگه داشتن پول ما حالا خودروها را با قیمت نجومی به ما تحویل میدهد که حتی بالاتر از قیمت بازار است.
برای مثال در 10 روز ابتدایی مردادماه خودروی برلیانس با پیش پرداخت 33 میلیون تومان از جانب مشتریان در شرکت ثبت نام شده است. برلیانس 330 در مردادماه در بازار بین 75 تا 80 میلیون تومان در بازار قیمت داشته است یعنی کسی که خودرو ثبت نام کرده بود میتوانست با اضافه کردن مبلغی حدود 45 میلیون تومان به نرخ ثبت نامی خود همین محصول را از بازار خریداری کرده و همان روز صاحب خودرو شود.
اما حالا در دی ماه مشتری پس از گذشت 5 ماه باید برای تسویه حساب حدود 70 میلیون تومان به شرکت بدهد یعنی 25 میلیون تومان بیشتر از قیمت بازار در مردادماه!
این پایان ماجرا نیست و سایپا و ایران خودرو حتی پس از تسویه حساب با قیمت های افزایش یافته نیز قصد ندارد تا خودروها را به صورت فوری تحویل مشتریان دهند و موعدی 60 روزه را برای این امر اعلام می کنند. برای مثال این موضوع در دعوتنامه خودروی چانگان با موعد تحویل آبان آمده است.
از طرف دیگر کسانی که برای انصراف به شرکت مراجعه میکنند به آنها گفته میشود مبلغ پیش پرداخت شما با سود 12 درصد محاسبه شده و ممکن است 3 ماه دیگر پول بدستتان برسد.
بنابراین مشتریان خود را در باز ای سه سر باخت گرفتار می بینند و از همین رو درخواست تجدید نظر در نحوه محاسبه قیمت ها را دارند، اما به نظر نمی رسد که خودروسازان و مسئولان وزارت صنعت راهکاری برای بازنگری موثر در وضعیت موجود داشته باشند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
مردم رو بدبخت کردن با این کار هاشون...
یه موضوع جالب اینکه الان ماشین های دست دوم اول 97 به قبل کیفیت بالاتری دارند و جدید ها همش چینی و داغون میشه