ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

کمبود قطعات تولید داخلی در بازار لوازم یدکی؛ جنگ اعصاب تمام نشدنی با تقلب و تورم

در حالی عرضه لوازم یدکی تقلبی در بازار زیاد شده که این موضوع می‌تواند خطرات زیادی را برای مصرف کنندگان در پی داشته باشد. با تغییرات قیمت ارز و مشکلاتی که در این زمینه به ...

غزاله زاهدی
نوشته شده توسط غزاله زاهدی | ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | ۱۲:۰۳

در حالی عرضه لوازم یدکی تقلبی در بازار زیاد شده که این موضوع می‌تواند خطرات زیادی را برای مصرف کنندگان در پی داشته باشد. با تغییرات قیمت ارز و مشکلاتی که در این زمینه به وجود آمد و کمبود این قطعات موجب شد قیمت لوازم یدکی خودرو در بازار افزایش یابد و این موضوع مشکلاتی را برای مصرف کنندگان ایجاد کرد.
رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو تهران گفت: هیچ راه حلی برای تشخیص قطعات و لوازم یدکی تقلبی در بازار وجود ندارد به نحوی که شناسایی قطعه بی کیفیت و فیک حتی از توان تعمیرکاران نیز خارج شده است.

علیرضا نیک آئین رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو تهران در خصوص واردات قطعه و لوازم یدکی به کشور گفت: تامین لوازم یدکی و قطعات تنها از طریق ثبت سفارش انجام می‌شود و اکثر واردکنندگان راضی به این کار نیستند. لازم به ذکر است که یک سری از بارها نیز قبلا آمده که ثبت سفارش نشده و ترخیص در مورد آن‌ها صورت نگرفته است. به طور کلی متاسفانه ترخیص کالا اوضاع خوبی ندارد و لوازم یدکی به سختی وارد می‌شود.

بسته ‌بندی کاملا مشابه اصل

لوازم یدکی به کار برده شده در خودرو در ایمنی این وسیله و امنیت جانی سرنشین آن نقش مهمی دارد، اما گران شدن این لوازم، موجب شده تا برخی با سوء استفاده از این موقعیت کالا های تقلبی را به جای لوازم یدکی اصلی به فروش رسانده و موجب ضرر و زیان جانی و مالی برای مصرف کننده شوند.
وی در مورد تشخیص قطعات تقلبی در بازار گفت: می‌توان گفت درصد زیادی از کالای تقلبی در بازار وجود دارد و تمام شکایت‌هایی نیز که می‌شود مربوط به همین کالاها است. تشخیص کالای تقلبی به شدت سخت شده است و مواردی داشتیم که روغن موتور خریداری شده و موتور بعد از ۲ روز استفاده قفل کرده است. دقیقا بسته‌بندی‌ها مانند نمونه‌های اصلی ساخته می‌شود و راه‌حل خاصی برای تشخیص لوازم تقلبی وجود ندارد. راه حل این است که از بدو ورود نسبت به واردات کالاهای تقلبی جلوگیری شود و اتحادیه نیز در این زمینه کمک‌های لازم را انجام خواهد داد.

افزایش اجرت تعمیر

نیک آئین در خصوص افزایش هزینه اجرت‌ها اظهار کرد: امسال افزایش ۲۰ درصدی در زمینه اجرت‌ها داشته‌ایم که دلیل آن نیز به موارد مختلفی مربوط می‌شود. از جمله این موارد می‌توان به مباحث اضافه شدن پایه حقوق کارگر،‌ گران شدن بیمه‌ها و قطعات یدکی اشاره کرد که در نتیجه منجر به افزایش اجرت تعمیرات شده است. زمانی که تعمیرکار قطعه‌ای را بر روی خودرو نصب می‌کند هر اشکالی نیز به وجود آید باید فرد تعمیرکار پاسخگو باشد. در خصوص قطعات ساز و کار خدمات پس از فروش و گارانتی در ایران تعریف نشده و تنها تعریف مربوط به تعمیرکار می‌شود.

تهیه قطعه توسط تعمیرکاران

برخی افراد قطعات تقلبی بی کیفیت را با نشان‌های معروف به بازار عرضه می‌کنند که برای تعمیرکاران خودرو نیز قابل تشخیص نیست. رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو تهران افزود: متاسفانه با شرایطی که در حال حاضر داریم و با گرانی شدید قطعات مواجه هستیم زمانی که صاحبان خودرو به تعمیرگاه‌ها مراجعه می‌کنند اصرار بر روی تعمیر قطعات به جای تعویض دارند. خودروسازان و قطعه‌سازان نیز قطعات را به‌گونه‌ای طراحی می‌کنند که امکان تعمیرات بر روی آن‌ها وجود ندارد و نیاز به تعویض است. این مورد باعث افزایش اختلافات شده ضمن این که کیفیت کار را نیز تا حد زیادی پایین آورده است. مسلما صاحب خودرو، قطعه با اصالت و کیفیت بالا را نمی‌تواند تشخیص و حتی تعمیرکاران نیز توان تشخیص صحیح را در شرایط فعلی ندارند. در تمام دنیا تعمیرکار قطعه را تامین و نصب می‌کند.

لوازم یدکی

سفارش قطعات بی‌کیفیت و ارزان

وی در پایان به وضعیت قیمت قطعات و واردات به کشور گفت: لوازم یدکی که به کشور وارد می‌شود عموما از کشورهای چین، هند و ترکیه است و این قطعات نیز عموما فاقد استانداردهای لازم هستند. تمام قطعاتی نیز که به عنوان مثال نام کشور فرانسه بر روی آن‌ها حک می‌شود همگی فیک هستند. البته لازم به ذکر است که کشورهای چین و هند نیز قطعه با کیفیت می‌زنند اما تاجران ما قطعات بی کیفیت را می‌آورند و ارزان‌ترین نمونه‌ها سفارش داده می‌شود. قطعه‌سازان داخلی نیز مشکل مواد اولیه را دارند و بازار تولید داخل جوابگو نیست. از سال ۹۷ الی ۹۸ تا حدود ۳۰۰ درصد افزایش قیمت لوازم یدکی داشتیم و شاهد جهش شدید در سال ۹۸ نیز هستیم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (9 مورد)
  • ازکجا به کجا
    ازکجا به کجا | ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸

    جریان خودکفایی و ملی شدن فقط در حد سرصدا کردن ?
    هر سایت و کانال خبری رو باز می‌کنی نوشته: گام مهم محققان ایرانی برای درمان سرطان برداشته شد.
    بعد میری داروخونه قرص سرماخوردگی و اس.هال بخری، یا موجود نیست یا قیمتش به خاطر افزایش نرخ دلار و عدم واردات دارو دو برابر شده.
    محققان عزیز لطفا اول روی همین آبریزش‌های ساده تمرکز کنید.
    یام فقط واسه استفاده خودشون

  • Ahmad
    Ahmad | ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸

    خوشحالم اونایی که برای انتخاب این دولت عربده میکشیدن به خاک سیاه نشستن، خلایق هرچه لایق

    • Abolfazl Mandi
      Abolfazl Mandi | ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸

      بهتره واسه مغزه نداشتت ناراحت باشی ...

    • aliresa
      aliresa | ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸

      خوشحالی؟ فقط طرفدار های دولت به خاک سیاه نشستن؟ آدرس غلط نده وضعیت همیشه همین بوده خود خدا هم بیاد وضعیت همین خواهد بود مشکل از جای دیگس

    • hssh64
      hssh64 | ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸

      تا این نظام فاسد آخوندی هست مملکت همین بزار برات یه ضرب المثل بیارم سگ زرد برادر شغال هست

      • Ahmad
        Ahmad | ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸

        از لج آخوند و بسیج و سپاه به این دولت پیرپاتلهای میلیاردر روحانی رای دادین کشور رو نابود کردید حالا طلبکار هم شدید، تا وقتی مغزهای زنگ زده شما در کشور هست وضعیت همینه

        • فـرزاد
          فـرزاد | ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸

          چهل ساله که یه مغز زنگ زده همه دژژژژژژژژژژژژژژژژژمن بین مملکت و به این وضع رسونده ، سایبری ارزشی آدرس غلط نده

    • آریا
      آریا | ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸

      تا کی میخوای خودت رو گول بزنی؟ مشکل این دولت و اون دولت نیست مشکل کل ساختار فاسد سیستمه

  • Abolfazl Mandi
    Abolfazl Mandi | ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸

    جالبه قصه اینجاشه چی درسته که این باشه

مطالب پیشنهادی