ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

روش هوشمندانه استارتاپ EP Tender برای افزایش برد حرکتی خودروهای برقی

خودروهای برقی با وجود مزایای زیادی که دارند، هنوز از یک مشکل بزرگ رنج می برند و آن چیزی نیست جز مسافت قابل پیمایش. بسیاری از مدل های الکتریکی کنونی با یک بار شارژ نمی ...

سعید علیپور
نوشته شده توسط سعید علیپور | ۷ اسفند ۱۳۹۸ | ۱۸:۳۰

خودروهای برقی با وجود مزایای زیادی که دارند، هنوز از یک مشکل بزرگ رنج می برند و آن چیزی نیست جز مسافت قابل پیمایش. بسیاری از مدل های الکتریکی کنونی با یک بار شارژ نمی توانند مسافتی بیش از 500 کیلومتر را طی کنند. این رقم در خودروهای کوچک تر که به ناچار از باتری های کم ظرفیت تر سود می برند، به 300 کیلومتر و کم تر تقلیل می یابد.

برای حل مشکل مسافت قابل پیمایش، اخیرا یک استارتاپ فرانسوی به نام EP Tender  ایده جالبی را ارایه داده است. در این ایده یک تریلر کوچک که نقش افزایش دهنده برد حرکتی را دارد، به انتهای خودرو متصل می شود.

افزایش برد حرکتی خودروهای برقی

تریلر EP Tender در اصل پک باتری 60 کیلووات ساعتی است که روی دو چرخ قرار دارد. به لطف این پک خودروی برقی محبوبی مثل رنو زوئی می تواند تا 350 مایل (563 کیلومتر)، مسافت بیشتری را پشت سر بگذارد. بد نیست بدانید باتری استاندارد این هاچبک برقی پس از یک مسافرت 120 مایلی (193 کیلومتر) خالی می شود. به گفته سازنده، اجاره هر تریلر نیازمند پرداخت مبلغ 37 دلار است.

با توجه به اینکه سفرهای اروپایی معمولا در مسافت هایی کمتر از 470 مایل (756 کیلومتر) انجام می شوند، تریلر ابداعی EP Tender در ترکیب با باتری خودرو می تواند راننده و دیگر سرنشینان را از شارژ مجدد در طول مسیر بی نیاز کند. برای نمونه در صورت اتصال این تریلر به پشت رنو زوئی، یک شهروند لندنی می تواند تا پیست نوربرگ رینگ آلمان را بدون توقف در مسیر طی نموده و یک یا دو دور را هم در این پیست 25 کیلومتری بزند.

افزایش برد حرکتی خودروهای برقی

شایان ذکر است استارتاپ EP Tender در ابتدا می خواست ایده خود را با افزایش دهنده های برد حرکتی بنزینی (استخراج برق از یک موتور بنزینی کوچک) پیاده سازی کند. در این حالت خودروی الکتریکی در واقع به یک مدل هیبریدی تبدیل می شد. اما کاهش قیمت باتری، این شرکت را به سمت استفاده از پک متحرک و ساخت تریلرهای کوچک سوق داد.

 

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (4 مورد)
  • mohammadkabiri
    mohammadkabiri | ۷ اسفند ۱۳۹۸

    ایده مزخرفیه،

  • Unconventional_NyTro
    Unconventional_NyTro | ۷ اسفند ۱۳۹۸

    سلام

    هوشمندانه نیست ولی ایده ی خوبی هست اما به این شکل نصب شدنش خوب نیست چون موقع دنده عقب رفتن یا پارک کردن مشکل ایجاد می کنه

  • آریا
    آریا | ۷ اسفند ۱۳۹۸

    هیچ هم هوشمندانه نیست. بلکه احمقانه است

  • saeed_u
    saeed_u | ۷ اسفند ۱۳۹۸

    اینم در نظر داشته باشید که هرکسی نمیتونه تریلر پشت ماشینش بکشه بخصوص موقع دنده عقب

مطالب پیشنهادی