ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سیاهچاله
نجوم و فضا

بررسی تلسکوپ جیمز وب: آیا جهان ما درون یک سیاهچاله قرار دارد؟

چرخش نامتقارن کهکشان‌ها ممکن است نشان‌دهنده‌ وجود جهان درون سیاهچاله یا خطا در محاسبات باشد.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۰

دانشمندان با بررسی تصاویر تلسکوپ فضایی جیمز وب به یافته‌های شگفت‌انگیزی دست یافته‌اند که به احتمال قرارگرفتن جهان ما درون سیاهچاله اشاره دارند.

«لیر شمیر»، دانشمند دانشگاه ایالتی کانزاس، با تحلیل داده‌های جیمز وب متوجه شد اکثر 263 کهکشان مشاهده‌شده در یک جهت می‌چرخند. شمیر می‌گوید دوسوم کهکشان‌های بررسی شده در جهت ساعت‌گرد می‌چرخند. اهمیت این موضوع از این جهت است که در جهانی تصادفی، انتظار می‌رود جهت چرخش کهکشان‌ها به‌طور مساوی در 2 جهت مختلف تقسیم شود. این پژوهش نشان می‌دهد نیروهای ناشناخته‌ای ممکن است در جهان ما تأثیرگذار باشند.

شمیر در بیانیه‌ای گفته است:

«هنوز مشخص نیست چه عاملی باعث این پدیده شده است، اما دو توضیح اصلی وجود دارد. یکی این که جهان در حال چرخش متولد شده است. این توضیح با نظریه‌هایی مانند کیهان‌شناسی سیاهچاله همخوانی دارد. این نظریه پیشنهاد می‌کند کل جهان درون یک سیاهچاله قرار دارد. اگر جهان واقعاً درحال چرخش متولد شده باشد، به این معناست که نظریه‌های فعلی درباره‌ کیهان ناقص‌اند.»

نظریه سیاهچاله و جهان درون آن

یکی از جنبه‌های شگفت‌انگیز این مطالعه، وضوح بالای پدیده مشاهده‌شده است. نویسندگان مقاله اعلام کرده‌اند:

«برای تشخیص این پدیده نیازی به اخترفیزیک‌دان بودن نیست. تفاوت آنقدر واضح است که حتی با چشم غیرمسلح نیز قابل مشاهده و بررسی است. برای دیدن این تفاوت نیازی به مهارت یا دانش خاصی نیست. با قدرت تلسکوپ جیمز وب، هرکسی می‌تواند آن را ببیند.»

هرچند نظریه «جهان درون یک سیاهچاله» جذاب به نظر می‌رسد، ممکن است توضیح ساده‌تری نیز برای آن وجود داشته باشد: اینکه برخی اندازه‌گیری‌های گذشته از جهان ما، به‌ویژه سرعت چرخش کهکشان راه‌شیری، نادرست‌اند.

ازآنجاکه زمین دور مرکز کهکشان راه‌شیری می‌چرخد، محققان انتظار دارند اثر دوپلر بر مشاهده‌ سرعت کهکشان تأثیر بگذارد. این اثر زمانی رخ می‌دهد که امواج از جسمی متحرک به ناظر می‌رسند. مثال رایج این پدیده تغییر صدای آژیر قطار است که با عبور از کنار ناظر تغییر می‌کند. امواج نور نیز تحت‌تأثیر همین قرار می‌گیرند و ممکن است باعث شوند نور کهکشان‌هایی که در جهت مخالف چرخش زمین می‌چرخند، روشن‌تر به نظر برسند.

شمیر دراین‌باره می‌گوید:

«اگر این موضوع درست باشد، باید اندازه‌گیری‌های فاصله‌ خود در اعماق جهان را دوباره کالیبره کنیم. این کالیبراسیون مجدد می‌تواند چندین سؤال بی‌پاسخ دیگر در کیهان‌شناسی را نیز توضیح دهد، مانند تفاوت نرخ انبساط جهان و وجود کهکشان‌های بزرگی که براساس اندازه‌گیری‌های فعلی، قدیمی‌تر از خود جهان به نظر می‌رسند.»

یافته‌های این تحقیق در مجله‌ «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» منتشر شده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی