تحقیق جدید: یادآوری مرگ ناشی از بلایای طبیعی میتواند روی رفتار افراد تأثیرگذار باشد
فجایع طولانیمدت افراد را از خریدهای مادی به احیای روابط روزمره و بازیابی امنیت هستیشناختی سوق میدهند.
به گفته محققان، یادآوری طولانیمدت مرگ بر اثر فجایع طبیعی میتواند روی انتخابها و رفتار افراد تأثیر بگذارد. پژوهشگران دریافتهاند که این یادآوریها، مانند مرگومیر پاندمی کووید-۱۹، امنیت هستیشناختی افراد (احساس تداوم و قابل پیشبینی بودن این دنیا) را تهدید میکنند.
تهدید امنیت هستیشناختی خصوصاً در رفتار مصرفکننده تغییراتی بهوجود میآورد. همانطور که در دوران پاندمی کرونا شاهد بودیم، با طولانیترشدن پاندمی، خریدهای مادی اهمیت خود را از دست دادند و تجربیات روزمره با دیگران به امری حیاتی بدل گشت. مردم تلاش بیشتری میکردند تا این احساس روزمرگی را دوباره در زندگی خود احیا کنند.
پژوهشهای گذشته نشان میدادند که وقتی افراد با یادآوریهای کوتاهمدت مرگ روبهرو میشوند، خودخواهتر میشوند و به رفاه و امنیت خود اهمیت بیشتری میدهند. درنتیجه بهعنوان مصرفکننده رفتاری احساسیتر نشان میدهند. این یادآوریهای کوتاهمدت عبارتند از: حملات تروریستی، شورشها، فجایع طبیعی مانند سیل، زلزله یا طوفانهای شدید.
حالا پژوهش جدید محققان کینگز کالج لندن دریافته است که نوع فاجعه (طبیعی یا غیرطبیعی بودن آن)، چگونگی وقوع و مدت آن نیز روی رفتار مردم تأثیرگذار است.
یادآوریهای مرگ ناشی از فجایع چه تأثیری روی رفتار دارند؟
پژوهشگران رفتار افراد را در مواجهه با فجایع طبیعی و غیرطبیعی در ۳۵ گروه در انگلستان، آلمان و فرانسه بررسی کردند. آنها دریافتند در فجایعی که روند روزمره زندگی و امنیت هستیشناختی افراد را در دورههای زمانی طولانیمدت مختل میکنند، خریدهای مادی اهمیت خود را از دست میدهند.
رفتارهای افراد تبدیل به تلاشهایی میشوند برای تثبیت دوباره امنیت هستیشناختی. مثلاً در دوران پاندمی کووید، ملاقات با خانواده و دوستان بدون هیچ محدودیتی ارزشی حیاتی پیدا کرد. گردش و تفریح با کودکان، قرار در رستورانها، تماشای فیلم در سینما برای بازیابی روزمرگی اهمیت یافتند.
فجایع طولانی و بزرگ، مانند پاندمی و آتشسوزی جنگلها، مانع میشوند که افراد دوستان و اقوام خود را ببینند. این تهدیدی است برای احساس امنیت و زندگی معمولی. این وقایع تفکرات افراد درباره مرگ و درنتیجه خود آنها را تغییر میدهند.
پژوهشگران دریافتهاند که در یک دوره طولانی، آگاهی ناخودآگاه از مرگ باعث تغییر رفتار میشود. مردم نهتنها به خرید و انبارکردن کمتر اهمیت میدهند، بلکه دلسوزی و توجه بیشتری به دیگران نشان میدهند؛ زیرا میخواهند تجربیات روزمره خود با دوستان و خانواده را احیا کنند.
این یافتهها به ما کمک میکنند تا فهم بهتری از تأثیر فجایع جدی و چگونگی این تأثیر، بسته به بلندمدت یا کوتاهمدت بودن آن، روی رفتار افراد داشته باشیم. تلاش برای بازسازی احساس امنیت روزمره در قلب این رفتارها قرار دارد. نکته امیدبخش این است که موقتیبودن فجایع میتواند خروجیهایی مثبت داشته باشد. همچنین پژوهشهایی از این دست به بازاریابان این امکان را میدهد که مسئولیتپذیری بیشتری از خود نشان دهند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.