ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

گزارش «سرف‌شارک» از شاخص کیفیت زندگی دیجیتال: اینترنت ایران برای همه ارزان نیست

برخلاف آنکه بسیاری افراد با مقایسه دلاری قیمت اینترنت ایران با دنیا، آن را ارزان می‌دانند، اما آمارهای سرف‌شارک چیز دیگری می‌گوید.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ | ۱۲:۵۹

در دیجیاتو ثبت‌نام کنید

جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.

عضویت در دیجیاتو

آمارهای سرف‌شارک از شاخص کیفیت زندگی دیجیتال نشان می‌دهد ایران در میان 117 کشور مورد بررسی، جایگاه هشتادوچهارم را دارد. این گزارش نکته جالبی در دل خود دارد؛ اینکه اینترنت ایران برخلاف تصور برخی از افراد، آنچنان هم برای مردم ارزان نیست. این گزارش همچنین می‌افزاید که ایران از نظر امنیت سایبری رتبه 113 را در دنیا دارد.

«سرف‌شارک»، شرکت فعال در حوزه امنیت، گزارشی از شاخص کیفیت زندگی دیجیتال در سال 2022 را منتشر ساخته است. این مجموعه چندی پیش نیز گزارشی از وضعیت محدودیت اینترنت در دنیا را ارائه کرده بود.

در مطالعه کیفیت رفاه دیجیتال، 117 کشور جهان که 92 درصد از جمعیت جهان در آن‌ها زندگی می‌کنند، مورد بررسی قرار گرفته است. هر کشور نیز براساس پنج رکن اساسی مقرون‌به‌صرفه بودن اینترنت، کیفیت اینترنت، زیرساخت الکترونیکی، امنیت الکترونیکی و دولت الکترونیکی رتبه‌بندی شده است.

برای هر معیار، امتیاز و جایگاهی به کشورها داده شده و درنهایت نیز براساس این امتیازات، شاخص کیفیت زندگی دیجیتال هر کشور تعیین شده است. طبق این گزارش، اسرائیل، دانمارک، آلمان، فرانسه و سوئد بالاترین شاخص کیفیت زندگی دیجیتال را به خود اختصاص داده‌اند.

شاخص کیفیت زندگی دیجیتال

ایران نیز در سال 2022 میلادی با شاخص 0.3478 (از حداکثر امتیاز یک) پایین‌تر از کشورهایی همچون بنگلادش و کنیا در رتبه هشتادو‌چهارم قرار گرفته است. جمهوری اسلامی ایران در میان 34 کشور آسیایی، رتبه بیست‌وچهارم را دارد. لازم به ذکر است که جایگاه ایران نسبت به سال 2021 یک رتبه نزول داشته.

شاخص کیفیت زندگی دیجیتال

اینترنت ایران برای همه ارزان نیست

اگرچه بسیاری افراد با مقایسه دلاری قیمت اینترنت موبایل و ثابت ایران با سایر کشورها، مدعی هستند ایران اینترنتی ارزان دارد، اما آمارهای این مطالعه چیز دیگری به ما می‌گوید.

طبق گزارش سرف‌شارک، ایران در شاخص «مقرون‌به‌صرفه بودن اینترنت» جایگاه چهل‌وهفتم را به‌دست آورده است. این یعنی اینترنت آنچنان هم برای مردم ما ارزان نیست؛ اگرچه بهترین رتبه ایران در زیر شاخص کیفیت زندگی دیجیتال به همین معیار بازمی‌گردد که آن هم نسبت به سال 2021 نزول 16 رتبه‌ای را تجربه کرده است.

مقرون به صرفه بودن اینترنت ایران

مقرون‌به‌صرفه بودن اینترنت براساس دو اصل سنجیده می‌شود: مد‌ت‌زمانی که باید کار کرد تا ارزان‌ترین اینترنت موبایل و اینترنت ثابت را خریداری کرد. براساس اعلام سرف‌شارک، یک ایرانی برای خرید اینترنت موبایل باید 22 دقیقه و برای اینترنت ثابت، 122 دقیقه کار کند.

وضعیت نه‌چندان خوب اینترنت ایران

معیار مورد بررسی دیگر «کیفیت اینترنت» است که ایران از این لحاظ در جایگاه 90 دنیا قرار گرفته. در تعیین این شاخص، برای اینترنت موبایل و پهن‌باند، سه شاخص سرعت، پایداری و بهبود سرعت مورد سنجش قرار گرفته است.

کیفیت اینترنت ایران

براساس مطالعه یادشده، میانگین سرعت اینترنت موبایل 33.83 مگابیت بر ثانیه و میانگین سرعت اینترنت ثابت نیز 22 مگابیت بر ثانیه است؛ اگرچه آنچه عموم مردم از سرعت اینترنت تجربه می‌کنند در واقعیت کمتر از این ارقام به‌نظر می‌رسد.

نکته قابل تأمل دیگر نیز جایگاه ایران در بحث بهبود سرعت اینترنت پهن‌باند است. احتمال می‌رود با توجه به اینکه دولت سیزدهم توسعه اینترنت فیبر نوری را در برنامه خود قرار داده است، این جایگاه برای سال 2023 دستخوش تغییرات بسیاری شود.

وضعیت نگران‌کننده امنیت الکترونیک

طبق گزارش سرف‌شارک، ایران از لحاظ زیرساخت‌های الکترونیکی در جایگاه چهل‌ونهم و از لحاظ دولت الکترونیک و ارائه خدمات آنلاین دولتی در جایگاه 79 دنیا قرار دارد. اما نگران‌کننده‌ترین بخش این آمار بحث امنیت الکترونیکی است که جایگاه ایران با 20 پله نزول نسبت به سال 2021، به رتبه 113 رسیده است؛ آن هم از میان 117 کشور جهان!

شاخص کیفیت زندگی دیجیتال

برای این شاخص دو پارامتر امنیت سایبری و مقررات حفاظت از داده مورد بررسی قرار گرفته که ایران از نظر امنیت سایبری رتبه 110 را کسب کرده است.

مجتبی آستانه

دانشجوی برق بودم، تو دانشگاه برنامه‌نویسی درس می‌دادم، اما در نهایت خبرنگار شدم. چراییش هم به یک سوال تکراری هم‌دانشگاهیم بر می‌گرده: «چرا نمی‌نویسی؟». بررسی صورت‌های مالی و تحلیل کسب‌وکارها رو دوست دارم و سفیر افتخاری شله مشهدی‌ام.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • Sarah
    Sarah | ۲۷ خرداد ۱۴۰۲

    زارع پور که امیدوارم با درد و رنج این جهان رو ترک کنه، از حلقه به گوش های مافیای ضد گردش آزاد اطلاعات در ایران هست؛ یعنی کارگزار و مجریِ این فاجعه‌ای که در این گزارش توصیف شده، همین موجودِ ناپاک یعنی عیسی زارع پورِ ضد بشرِ دشمنِ حقوق انسان هست. فقط میتونم بگم که زارع پور در رنج و درد زندگیت پایان پیدا کنه.

مطالب پیشنهادی