ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

ماجرای حذف نام پرداخت‌یارها از سامانه شاپرک چیست؟

به‌نظر می‌رسد این موضوع موقتی است تا مشکلاتی نظیر تمدید قرارداد این شرکت‌ها با شاپرک حل‌وفصل شود.

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۱۲ مهر ۱۴۰۲ | ۱۰:۴۵

نام برخی از پرداخت‌یارهای معتبر مانند زیبال، زرین‌پال، جیبیت و وندار از سامانه شاپرک به‌عنوان شرکت‌های پرداخت‌یاری که دارای مجوز هستند، حذف شده است. بااین‌حال، سرویس‌دهی این مجموعه‌ها قطع نشده و آن‌ها همچنان فعال هستند. به‌نظر می‌رسد این موضوع موقتی است تا مشکلاتی نظیر تمدید قرارداد این شرکت‌ها حل‌و‌فصل شود.

به گزارش دیجیاتو، از چند هفته پیش اسامی چند پرداخت‌یار مهم کشور نظیر زرین‌پال، وندار، زیبال، جیبیت و... از فهرست شرکت‌های پرداخت‌یار دارای مجوز حذف شده است. این موضوع نگرانی‌هایی را برای برخی کاربران ایجاد کرده، اما پیگیری‌های دیجیاتو از این شرکت‌ها و انجمن فین‌تک حکایت از این دارد که این موضوع احتمالاً موقتی است. مدیران این پرداخت‌یارها به دیجیاتو اعلام کردند دلایل مختلفی برای حذف نامشان از این فهرست وجود دارد و اصلی‌ترین دلیل آن نیز مسئله تمدید قراردادهاست که به‌طول انجامیده و پس از تکمیل آن، این مشکل برطرف خواهد شد.

آن‌طور که به‌نظر می‌رسد، تمدید قرارداد پرداخت‌یارها با شاپرک یک روند طولانی و زمان‌بر است و برخی از این شرکت‌ها مدت‌هاست که درگیر این پروسه هستند. مدیران پرداخت‌یارها اعلام کردند که قرار نیست طی این مراحل مجوزشان باطل شود و آن‌ها تا زمان برطرف‌شدن این مشکلات، همچنان به سرویس‌دهی خود ادامه می‌دهند. دلایل دیگری نظیر اختلال سامانه شاپرک، تخلف‌های جزئی برخی پرداخت‌یارها و... نیز در این میان وجود دارد که سبب حذف برخی از نام این شرکت‌ها شده است.

«مهدی فاطمیان»، رئیس هیئت‌مدیره انجمن فین‌تک نیز اعلام کرده: «حدود یک ماه پیش، شاپرک طی فرایند پایش، شرکت‌هایی را که مجوز پرداخت‌یاری‌شان باطل شده است، از لیست پرداخت‌یارها حذف کرد؛ لیستی بیش از ۱۰۰ شرکت که پرداخت‌یارهای بزرگ هم شامل آن می‌شدند. از طرف دیگر، چون اکنون دریافت و تمدید مجوز پرداخت‌یاری مسیر متفاوتی دارد و از یک چهارچوب و تفاهم‌نامه کاغذی با شاپرک، به درگاه ملی مجوزها تغییر کرده است، درنتیجه این فرایند باید به‌صورت آنلاین و در بستر درگاه ملی مجوزها پیش رود. کسب‌وکارهایی که نامشان در لیست قرار دارد، شروع به انجام این فرایند کردند. در این راه مشکلاتی در استعلام‌گرفتن از درگاه و… به‌وجود آمد و یا گاهی سامانه قطعی داشت و… به‌هرحال هرکس به‌نوعی درگیر بود.»

به گفته فاطمیان، درنهایت درخواست‌ها از سوی پرداخت‌یارها ثبت شده و در انتظار تأیید بانک مرکزی و شاپرک است: «در صورت تأیید نام پرداخت‌یارها، اسامی آن‌ها به‌ترتیب تمدید به لیست بازمی‌گردد.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی