ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

دهان شویه
علمی

دانشمندان روشی تازه برای تشخیص ریسک بیماری‌های قلبی از طریق دهان‌شویه توسعه دادند

دانشمندان در مطالعه‌ای متوجه شدند که از طریق یک دهان‌شویه سریع 30 ثانیه‌ای می‌توان تشخیص داد که ریسک بیماری‌های قلبی در افراد چقدر است.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۲:۳۰

دانشمندان در پژوهشی جدید دریافته‌اند که اندازه‌گیری سطح گلبول‌های سفید در آب دهان شما از طریق یک دهان‌شویه می‌تواند راهی مؤثر برای تشخیص نشانه‌های هشداردهنده آغاز بیماری‌های قلبی به‌خصوص در جوانان و افراد سالم باشد. این روش می‌تواند درنهایت به بخشی از چکاپ‌های متداول سالانه تبدیل شود و در تشخیص به‌موقع بیماری‌ها به کمک پزشکان بیاید.

به گزارش نیواطلس، محققان دانشگاه مونت رویال در آلبرتای کانادا روشی سریع، ساده و غیرتهاجمی برای تشخیص بیماری پریودنتیت توسعه داده‌اند که می‌تواند ریسک بیماری‌های قلبی-عروقی (CVD) را در افراد جوان و سالم نشان دهد و حتی شاید نیازی به مراجعه به دندان‌پزشک برای بررسی آن نباشد.

اکثر مطالعات قبلی رابطه میان التهاب دهانی (با اندازه‌گیری سطح نوتروفیل‌ها) و CVD در سالمندان را بررسی کرده بودند، اما دانشمندان در این تحقیق به سراغ بررسی این ارتباط در جوان‌ترها رفتند. نوتروفیل‌ها گلبول‌های سفیدی هستند که به‌عنوان نخستین خط دفاعی سیستم ایمنی عمل می‌کنند تا مشخص شود که میزان التهاب و وخامت بیماری‌های پریودنتیت در دهان چقدر است.

آزمایش تشخیص ریسک بیماری‌های قلبی از طریق دهان‌شویه چگونه انجام گرفت؟

دانشمندان برای این مطالعه 28 مرد و زن غیرسیگاری در بازه سنی 18 تا 30 سال را که سابقه بیماری پریودنتیت نداشتند، گردآوری کردند. این افراد تا شش ساعت قبل از آزمایش غذا یا نوشیدنی (جز آب) مصرف نکرده و حداقل از هشت ساعت قبل نیز الکل یا کافئین دریافت نکرده بودند. شرکت‌کنندگان برای این آزمایش ابتدا یک بار دهان خود را با آب شستند، سپس 10 میلی‌لیتر از محلول سالین (نمکی) را به مدت 30 ثانیه در دهان خود چرخاندند و بعد آن را درون محفظه‌ای برای آزمایش برگرداندند.

محققان می‌خواستند علاوه بر اندازه‌گیری فشار خون، سلامت عروق را هم بررسی کنند. آن‌ها درنهایت متوجه شدند که شمار بالای نوتروفیل‌ها در آب دهان ارتباط محکمی با افت اتساع عروق در اثر جریان خون دارد. به عبارت دیگر، این افراد بیشتر در معرض ریسک بیماری‌های قلبی-عروقی هستند. البته رابطه‌ای میان شمار نوتروفیل‌ها و سرعت موج پالس وجود نداشت؛ این یعنی اثرات درازمدت بر سفتی شریان‌ها هنوز رخ نداده بود.

دانشمندان حدس می‌زنند که اثرات قلبی-عروقی ناشی از بیماری پریودنتیت به‌خاطر نشت التهاب دهانی به رگ‌های خونی به‌وجود می‌آید و بر توانایی شریان‌ها در تولید گاز نیتریک اسید (NO) اثر می‌گذارد. این گاز رگ‌ها را باز نگه می‌دارد و از آسیب‌رسانی موادی نظیر کلسترول در جریان خون جلوگیری می‌کند.

با وجود اینکه دانشمندان به‌دنبال تکرار این تحقیق در گروه بزرگ‌تری از شرکت‌کنندگان با بیماری‌های پریودنتیت پیشرفته‌تر هستند، اما حفظ بهداشت دهان را توصیه کرده‌اند.

نتایج این پژوهش در مجله Frontiers in Oral Health منتشر شده است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی