دانشمندان برای نخستین بار موفق به مشاهده طیف نوری پاد-ماده شدند
قطعاً به راحتی می توانید حدس بزنید که اندازه گیری و سنجش ویژگی های «پاد ماده» به هیچ وجه ساده نیست، چون به محض اینکه با ماده معمولی تماس پیدا کند، از بین خواهد رفت. ...
قطعاً به راحتی می توانید حدس بزنید که اندازه گیری و سنجش ویژگی های «پاد ماده» به هیچ وجه ساده نیست، چون به محض اینکه با ماده معمولی تماس پیدا کند، از بین خواهد رفت. بنابراین رویکردهای معمول، جوابگوی اجرای این عملیات نیستند.
حال به لطف تحقیقات گروه آلفا در مؤسسه CERN، دانشمندان برای نخستین بار موفق به اندازه گیری طیف نوری پادماده شدند. برای این کار، تیم فوق در ابتدا پوزیترون (الکترون با بار مثبت) و آنتی پروتون (پروتون با بار منفی) را در محیط خلاء کنار یکدیگر قرار دادند تا پاد هیدروژن تولید کنند.
سپس با تشکیل یک تله مغناطیسی، توانستند تعداد کمی از پاد اتم ها را به مدت کافی حفظ نمایند تا عملیات اندازه گیری روی آنها انجام شود. در نهایت پرتو لیزر را به پاد ماده تاباندند تا رفتار پوزیترون ها را به هنگام تغییر سطوح انرژی و تولید طیفی نوری مشاهده کنند.
گفتنیست نتایج حاصل از این آزمایش به هیچ وجه شگفت انگیز نبود، و این خبر خوبی محسوب می شود، زیرا پاد هیدروژن باید دقیقاً رفتاری مشابه هیدروژن داشته باشد، جز اینکه بار مخالف دارد. اگر نتیجه ای جز این به دست می آمد، تمام درک ما از دانش فیزیک زیر سؤال می رفت.
اما به هر حال توانایی انجام آزمایشات و اندازه گیری ویژگی های مختلف پاد ماده در نوع خود پیشرفت قابل توجهی محسوب می شود، و می تواند به سؤالاتی در مورد ماهیت جهان نیز پاسخ دهد.
لازم به ذکر است در حالت تئوری، ماده و پاد ماده باید به صورت آنی یکدیگر را تخریب نمایند، اما این وضعیت در جهان هستی رخ نداده است. تحقیق اخیر اگرچه پاسخی به چرایی این موضوع نمی دهد، اما نشان می دهد که احتمالاً وضعیت کنونی جهان ارتباطی به ویژگی های ذاتی ماده ندارد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.