ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

درخواست فروش خودرو با قیمت آزاد؛ درد دل خودروسازان با وزیر صنعت

دبیر انجمن خودروسازان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری‌ها با بیان اینکه هجوم نقدینگی سرگردان مردم سبب به هم ریختن بازار خودرو شده است، عنوان کرد: در نامه‌ای از وزیر صنعت خواستیم اجازه فروش خودرو با قیمت ...

زهرا ملکی
نوشته شده توسط زهرا ملکی | ۸ مرداد ۱۳۹۷ | ۲۱:۰۰

دبیر انجمن خودروسازان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری‌ها با بیان اینکه هجوم نقدینگی سرگردان مردم سبب به هم ریختن بازار خودرو شده است، عنوان کرد:

در نامه‌ای از وزیر صنعت خواستیم اجازه فروش خودرو با قیمت حاشیه بازار را صادر کند.

احمد نعمت بخش در گفت‌وگو با خبرگزاری‌ها با تأکید بر اینکه نابسامانی بازار خودرو ناشی از عملکرد خودروسازان نیست، گفت: شورای رقابت در سال جاری طبق روال چند سال اخیر مجوز افزایش ۷.۱ درصدی را برای خودروهای پایین‌تر از ۴۵ میلیون تومان صادر کرد و وزیر صنعت، معدن و تجارت هم مجوز افزایش قیمت ۹.۶ درصد را برای خودروهای بیش از ۴۵ میلیون تومان صادر کرد.

فروش خودرو

دبیر انجمن خودروسازان ایران با بیان اینکه افزایش قیمت خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومانی صرفاً در چهارچوب فرمول قیمت‌گذاری سازمان حمایت صورت می‌گیرد، افزود: مجوز افزایش ۷.۱ درصد و ۹.۶ درصد به خودروهای زیر ۴۵ میلیون و بالای ۴۵ میلیون تومان در سال جاری در حالی داده شد که در سال‌های اخیر مواد اولیه تولید خودرو به شدت افزایش یافته است.

وی اظهارداشت: در ۳ سال گذشته در مجموع خودروسازان مجوز افزایش ۱۲ درصد قیمت‌ها را برای خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان داشته‌اند در حالیکه مواد اولیه آنها، گاهی تا بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است.

نعمت‌بخش با بیان اینکه طی نامه‌ای به وزیر صنعت در خردادماه سال جاری وضعیت تولید خودرو شرح داده شده است، گفت: خودروسازان در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴، ۴۰ درصد افزایش تولید داشته‌اند و در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵، ۱۵ درصد افزایش تولید داشته‌اند و در ۲ ماهه اول سال ۹۷ نسبت به دوماهه سال گذشته ۳۱ درصد افزایش تولید داشته‌اند.

وی با تأکید بر اینکه در اقتصاد، قیمت کالا براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، گفت: با توجه به میزان تولید، خودروسازان؛ از نظر عرضه کم نگذاشته‌اند و حتی تولید را افزایش داده‌اند.

دبیر انجمن خودروسازان ایران بیان داشت: اگرچه تولیدکنندگان خودرو تولید را افزایش داده‌اند اما به دلیل وجود پول‌های سرگردان در بازار تقاضا برای خودرو زیاد شده است.

نعمت‌بخش با اشاره به کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی گفت: این پول‌ها پس از خروج از بانک‌ها به بازارهای مختلفی از جمله سکه، ارز، مسکن، خودرو و امثال آن هجوم آورده‌اند به طوریکه بانک مرکزی پس از اعلام پیش فروش سکه هرچه سکه عرضه کرد توسط مردم خریداری شد تا جایی که دولت از فروش سکه عقب‌نشینی کرد.

وی با بیان اینکه پول‌های سرگردان به سمت هر بازار پرسودی هجوم می‌برد، گفت: به محض اینکه سایتی برای پیش‌فروش خودرو باز می‌شود دارندگان پول‌های سرگردان متقاضی خرید می‌شوند.

دبیر انجمن خودروسازان ایران با اشاره به پیش‌ فروش خودرو مزدا ۳ توسط گروه خودروسازی بهمن، گفت: این شرکت ۱۰۰۰ برابر آنچه که عرضه کرده بود تقاضا داشت به همین دلیل همه متقاضیان موفق به خرید خودرو نشدند.

وی با اشاره به تجربه دهه ۷۰ مبنی بر اینکه شورای اقتصاد بالاخره اصل اقتصادی قیمت بازار را اعمال و مصوب نمود تا خودرو به قیمت حاشیه بازار به فروش رود، گفت: اگر گروه خودروسازی بهمن این اجازه را داشت که خودروی مزدا ۳ را موقع تحویل به متقاضیان براساس قیمت حاشیه بازار تحویل دهد قطعاً تقاضاهای کاذب عقب‌نشینی می‌کردند و خریداران واقعی بیشتر موفق به خرید می‌شدند.

وی گفت: اکنون دارندگان پول‌های سرگردان، خودرو را با قیمت‌هایی که خودروسازان عرضه می‌کنند، خریداری می‌کنند و سپس این خریداران خودروهای خود را در جاهای مختلفی از جمله نمایندگی‌هایی که در آن ثبت‌نام کرده‌اند به قیمت روز به فروش می‌رسانند.

بخش بزرگی از خودروهای انبار شده نقص قطعه دارند

دبیر انجمن خودروسازان ایران درباره خودروهای انبارشده توسط خودروسازان گفت: به علت کمبود قطعات درصد قابل توجهی از خودروهای تولیدی ناقص بوده و اصطلاحاً تجاری نشده است و قابل تحویل به مشتریان نیست.

وی با اشاره به اینکه پس از مصوبات اخیر ارزی دولت در اواخر اردیبهشت ماه، بانک مرکزی و گمرک اعلام کرد که ترخیص کالا بدون انتقال ارز ممنوع است، گفت: این امر باعث شد که قطعات و مواد اولیه تولید خودرو از گمرکات ترخیص نشود زیرا اکثر قطعه‌سازان در ابتدا کالای مورد نیاز خودرو را وارد می‌کردند و سپس حواله ارزی را برای فروشنده ارسال می‌کردند که با این اقدام دولت امکان ترخیص کالاها در گمرکات دیگر فراهم نبود.

نعمت‌بخش با بیان اینکه خودروسازان اعلام کردند که با این اقدامات خطوط تولید در حال توقف است، گفت: بالاخره مجوزی برای ترخیص ۹۰ درصد قطعات وارداتی خودرو صادر شد به شرط اینکه ارز آن منشأ یورو نداشته باشد.

دبیر انجمن خودروسازان ایران با بیان اینکه تصمیمات اخیر ارزی، تأمین قطعات را برای قطعه‌سازان و خودروسازان با مشکل مواجه کرده است، گفت: همین موضوع منجر شده که خودروهایی با نقص قطعه تولید شوند که امکان عرضه آن فراهم نباشد و عملا فروش خودرو با اختلال روبرو شود.

وی اظهارداشت: خوشبختانه خسروتاج رئیس سازمان توسعه تجارت شب گذشته در یک برنامه خبری اعلام کرد با توجه به مشکلات به وجود آمده برای شرکت‌های تولیدی امکان ترخیص کالای بدون انتقال ارز فراهم شده است.

تصمیم نسنجیده دولت شرکت‌های تولیدی را ۲ ماه معطل کرد

وی اظهارداشت:

دولت با یک تصمیم نسنجیده به مدت ۲ ماه شرکت‌های تولیدی را با مشکلات زیادی مواجه نموده و فروش خودرو را مختل نموده است.

نعمت‌بخش گفت: حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار خودرو به دلیل نقص قطعه در انبارهای خودروسازان موجود است.

وی با بیان اینکه انبار کردن خودرو برای خودروسازان به شدت هزینه‌بر است، گفت: از طرفی نگهداری این تعداد بسیار سخت است.

وی به ارسال نامه‌ای به شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد و گفت:

در این نامه از وزیر صنعت خواستار شدیم تا با تصمیم شورای اقتصاد مبنی بر غیر انحصاری بودن خودروی سواری و اجازه فروش خودرو در حاشیه بازار، دست سودجویان و دلالان از بازار خودروی سواری کوتاه تا خریداران خودرو با باز شدن سایت فروش خودروسازان به راحتی موفق به خرید خودرو شوند.

اما از سوی مقابل شورای رقابت مخالفت خود را با افزایش قیمت خودرو اعلام کرده است. ماجرا به اینجا ختم نمی شود.چرا که با اعلام رسمی تحریم های صنعت خودروسازی از هفته آینده، حتی احتمال سخت تر شدن کار برای خرید قطعات از خودروسازان چینی نیز وجود دارد. از این رو باید منتظر ماند و دید که سرنوشت صنعت خودروسازی با این شرایط چه خواهد شد؟

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (12 مورد)
  • afshingm
    afshingm | ۱۱ مرداد ۱۳۹۷

    حتی اگه به قول ایشون قیمت ها رو آزاد کنند باز هم این صنعت دوامی نخواهد آورد و محکوم به ورشکستگی است اما از اونجایی که خودروساز ها جایی نمیخوابند که زیرشون آب بره لذا این فکر که با ورشکستگی اینا تعرفه های گمرکی هم آزاد میشه کاملا فکر واهی است چون این دوستان خودروساز بعد از ورشکستی احتمالا رو به وارد کردن خودرو از کشور چین و کره با تعرفه های گمرکی خواهند کرد تا بتونند اونطوری سود کنند و عملا از خودروساز به وارد کننده تبدیل خواهند شد ! و اگر چنین شود خودروهای وارداتی (چینی و کره ای) با قیمت های حداقلی 200 میلیون به بالا عرضه خواهد شد و از اونجایی که دیگه خودرویی تولید نمیشه یک شکاف قیمتی شدید ایجاد میشه و اشخاصی که خودرو نداشتند دیگه نمیتونن حتی ساده ترین خودرو ها رو خریداری کنند ! و اشخاصی هم که قصد خرید خودرو دارند رنگ خودرو صفر هم نخواهند دید و باید از بازار دست دوم خودرو های کارکرده و بعضا معیوب خریداری کنند !
    این پیش بینی بنده بود حالا تا ببینیم

  • afshingm
    afshingm | ۱۱ مرداد ۱۳۹۷

    ایشون همون شخصیه که فرمود : "انتظار دارید منم مثل شما ماشین سوار بشم!؟ جمع کنید آقااااا"
    دیگه تا آخرشو بخونید !

  • mohammad_safa
    mohammad_safa | ۹ مرداد ۱۳۹۷

    جمعش کنید بره

  • Hadi.TJ
    Hadi.TJ | ۹ مرداد ۱۳۹۷

    حرفش کاملا درسته، تو همه بازارهای جهانی، قیمت خودرو و به طور کلی کالاها، بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشه...ولی به شرط اینکه برای اون کالا تعرفه ورود ۱۰۰ و ۲۰۰ درصد تعیین نکرده باشن و انحصار کامل ایجاد نکرده باشن...الانم که دیگه کامل واردات رو تعطیل کردن و بازار کامل افتاده دست ایران خودرو و سایپا...به نظرم همه مردم راضی باشن که واردات خودروی نو و دست دوم با تعرفه صفر آزاد بشه ، بعد این شرکت های خودروسازی هم بذارن قیمتشون رو آزاد هرجوری دلشون میخواد انتخاب کنن...حتی با اوضاع وحشتناک ارز فعلی هم، مطمئنا خودروسازهای داخلی هیچ جایی تو سبد خرید مردم ایران نداره...

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی