گزارش پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات: ایرانیها از پتانسیل اینترنت استفاده نمیکنند
یافتههای موج دوم نظرسنجی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با عنوان «بررسی دیدگاه مردم درخصوص کرونا» منتشر شد که بر اساس آن حدود ۶۷ درصد مردم گفتگوهای زنده اینستاگرامی چهرههای شاخص را تماشا نمیکنند و ...
یافتههای موج دوم نظرسنجی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با عنوان «بررسی دیدگاه مردم درخصوص کرونا» منتشر شد که بر اساس آن حدود ۶۷ درصد مردم گفتگوهای زنده اینستاگرامی چهرههای شاخص را تماشا نمیکنند و ۳۳ درصد نیز به ترتیب از افزایش تماشای این شبکه اجتماعی، کم شدن میزان علاقه و یا عدم تغییر در میزان مصرف آنها از این شبکه در فضای مجازی حکایت دارد. بر اساس این نظرسنجی، برخلاف انتظار و صحبتهای انجام شده تا به امروز، اکثر مردم هنوز از پتانسیل کامل فضای مجازی نظیر خرید اینترنتی، VODها، کلاسهای آنلاین، دورکاری و... استفاده نمیکنند.
روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، دادههای جدیدی از نظرسنجی اخیر این پژوهشگاه منتشر ساخته است. این نظرسنجی به صورت تلفنی بین ۳۰ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد ماه برگزار شده است. جامعه آماری این نظرسنجی را شهروندان ۱۸ سال و بالاتر ساکن در شهر و روستاهای کشور تشکیل داده و دو هزار و ۱۱۲ نفر به روش تصادفی انتخاب شده و مورد پرسش قرار گرفته اند که خلاصه برخی از نتایج آن را می خوانید.
در این نظرسنجی ۳۹ درصد پاسخگویان از سرعت اینترنت در ایران در ایام کرونا رضایت ندارند و از آن سو ۱۴.۵ درصد از کیفیت و سرعت اینترنت راضی هستند و الباقی افراد نظری در این مورد ندارند. همچنین ۱۱.۴ درصد از پاسخگویان اعلام کرده اند که میزان تماشای گفتگوهای چهره های محبوب در لایوهای اینستاگرام نسبت به قبل از ظهور کرونا افزایش یافته است.
۱۵.۹ درصد پاسخگویان نسبت به روزهای قبل از ظهور کرونا بیشتر از طریق سایتهای داخلی مثل آپارات، نماوا و فیلیمو و دیجیتون به صورت آنلاین فیلم تماشا میکنند. از آن سو ۷۳ درصد پاسخگویان نیز از سایتهای داخلی که امکان آنلاین تماشای فیلم را فراهم می کند، استفاده نمیکنند و به نظر میرسد این افراد محتوای ویدیویی خود را از طریق دیگر نظیر دانلود آثار به دست میآورند.
۹.۴ درصد پاسخگویان در شرایط کنونی بیشتر از قبل کتاب الکترونیکی یا گویا مصرف می کنند ۸۲.۴ درصد پاسخگویان نیز در کل از کتابهای الکترونیکی یا گویا استفاده نمی کنند. در این نظرسنجی تنها ۹.۵ درصد مردم پیگیر برنامههای آنلاین مذهبی بودهاند و ۸۰.۸ درصد پاسخگویان نیز به صورت کلی از این قبیل برنامه ها استفاده نمی کنند.
بر اساس این نظرسنجی، ۹ درصد پاسخگویان در شرایط کنونی بیشتر از قبل در کلاسهای مهارت آموزی مجازی از قبیل دوره های هنری یا ورزشی شرکت کرده اند. ۸۴.۵ درصد پاسخگویان نیز از کلاسهای مهارت آموزی آنلاین به صورت کلی استفاده نمی کنند. همچنین ۲۱.۸ درصد پاسخگویان گفته اند پس از ظهور کرونا بیشتر خرید اینترنتی کرده اند. ۶۵.۱ درصد افراد پاسخگو نیز به صورت کلی سفارش یا خرید اینترنتی نمی کنند. ناگفته نماند بر اساس این نظرسنجی تنها ۱۳.۸ درصد پاسخگویان نیز تجربه دورکاری یا برگزاری جلسات کاری آنلاین را در مدت شیوع کرونا داشته اند.
یافتههای این نظرسنجی همچنین تجربه های جدید مجازی را نشان میدهد. به استناد این یافتهها، تنها ۷.۳ درصد پاسخگویان اعلام کرده اند در مدت شیوع کرونا کنسرت یا تئاتر آنلاین دیده اند.
از آنسو تنها آمار نسبت مثبتی که در این نظرسنجی دیده میشود اینست که ۴۲.۵ درصد افراد پاسخگو نیز از شبکه های اجتماعی برای مهمانی آنلاین (دورهمی یا جشن تولد)، گفتگو با دوستان و اقوام و یا مراسم ختم دوستان و اقوام در شرایط ظهور کرونا استفاده کردهاند.
بیشترین آمار رشد استفاده از ابزار مجازی نیز متعلق به کلاسهای آنلاین نیست که در آن ۵۳.۴ درصد افراد اعلام کردهاند از زمان شیوع کرونا تاکنون یکی از اعضای خانوادهشان در کلاسهای مجازی مدرسه یا دانشگاه شرکت کرده است.
گفتنیست پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات پیشتر یک نظرسنجی دیگر پیرامون ویروس کرونا منتشر کرده بود که بر اساس آن ۲۹.۷ درصد افراد پاسخگو در نظر سنجی چندان نگران مبتلا شدن خود یا نزدیکانشان به ویروس کویید ۱۹ نبودند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
همش تو اینستاغلام ??
فکر کنم نویسنده این مقاله داخل ایران زندگی نمیکنه یا از اتاقش بیرون نمیره ببینه چه خبره تو ایران با این همه محدودیت و سانسور و بگیر و ببند ما از کل زندگیمون و پتانسیلش داریم استفاده ای نمیکنیم چه برسه به اینترنتش
با این اینترنت از رده خارجی که ما داریم، همینش هم ایرانی ها خیلی کار کرده اند. تا زیر بنای اینترنت کشور درست نشود کاری پیش نمی رود. من از ناامید کردن مردم لذت نمی برم ولی به این بهانه نمی توان ظلمی که در حق مردم می شود را نادیده گرفت.