ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

گزارش مسیریاب بلد از رفتار کاربران زیر سایه کرونا: از اسفند ۹۸ تا مهر ۹۹

گزارش نقشه و مسیریاب «بلد» از ابتدای شیوع کرونا تا مهر ۹۹، نمایانگر تغییراتی در رفتار کاربران در مسیریابی و جستجوی مکان‌های پربازدید است. این مسیریاب با تحلیل رفتار بیش از ۵ میلیون کاربر خود ...

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۴ آذر ۱۳۹۹ | ۱۷:۱۷

گزارش نقشه و مسیریاب «بلد» از ابتدای شیوع کرونا تا مهر ۹۹، نمایانگر تغییراتی در رفتار کاربران در مسیریابی و جستجوی مکان‌های پربازدید است. این مسیریاب با تحلیل رفتار بیش از ۵ میلیون کاربر خود به این نتیجه رسیده که مسیریابی به سمت مراکز درمانی طی ماه‌های اخیر بیشتر شده و به نظر می‌رسد بسیاری از کاربران در پایان بهار و تابستان سال جاری، نسبت به هشدارهای پیرامون شیوع ویروس کرونا بی‌اعتنا بودند و سفرهای برون و درون شهری زیادی را تجربه کرده‌اند.

جابه‌جایی بین استانی؛ از تهران تا اصفهان

در گزارش هشت ماه گذشته مسیرهای مختلفی از استان تهران به استان های قم، مازندران، گیلان، اصفهان، البرز، مرکزی مورد بررسی قرار گرفته است. در اغلب مسیرهای بین استانی در ماه اسفند و فروردین، تردد افت بسیار شدیدی داشته و همانطور که مشخص است جابه‌جایی در مسیرهای پر تردد بین استانی در خرداد به بیشترین اندازه خود در این هشت ماه رسیده است.

بعد از ماه فروردین تعداد مسیریابی‌ها از تهران به سمت این مسیرها به شکل پیوسته، به غیر از افت نسبی در تیرماه، در بقیه ماه ها رو به رشد بوده است. بیشترین رشد مسیریابی به گیلان و مازندران به ماه خرداد مربوط می‌شود که احتمالا به خاطر تعطیلات خردادماه و فصل پایان رسیدن مدارس و دانشگاه‌ها بوده است. این موضوع نشان می‌دهد اکثر مردم در موج اول کرونا چندان موضوع را جدی نگرفتند و خرداد ماه سفرهای زیادی داشته‌اند.

بیشترین ترافیک در خروجی آزادراه شمال مربوط به فروردین ماه

سرعت خودروها در جاده‌ها نمایش دهنده شلوغی و خلوتی آزادراه‌هاست. هرچه یک خودرو در آزادراه سرعت کمتری داشته، یعنی آنجا بار ترافیکی بیشتر و در نتیجه شلوغ‌تر بوده است. طبق بررسی‌های «بلد»، بیشترین بار ترافیکی از این نظر در خروجی شهر تهران به آزادراه شمال شکل گرفته است. چرا که شدیدترین افت سرعت یا بیشترین میزان ترافیک در این ۸ ماه مربوط به ماه فروردین بوده که همین خروجی را بسیار شلوغ کرده است. در عوض همین ماه در آزادراه تهران-کرج سرعت خودروها بیشتر و یعنی بار ترافیکی بسیار کمتر شده است. این ادعا بدین معناست که بسیاری از سفرهای نوروزی مردم با وجود شیوع ویروس کرونا و توصیه کارشناسان به قرنطینه خانگی مختل نشده و بسیاری از پایتخت نشینان در این ایام به شمال سفر کردند.

خرداد و مهر، رکورد در جست‌و‌جوی نام بیمارستان و مراکز تفریحی

 با نگاهی بر روندهای طی شده، نمودارها می‌گویند که ماه خرداد جست‌و‌جوی مکان‌های پربازدید مثل پارک و رستوران روی نقشه رشد زیادی داشته است. این موضوع بار دیگر نشان می‌دهد که بعد از موج اول کرونا و در خرداد ماه، بسیاری از مردم نسبت به شیوع این ویروس بی‌اعتنا بودند و علاوه بر سفر، تصمیم به گردش در سطح شهر هم گرفته‌اند. از طرف دیگر فعالیت سینماها که از اسفندماه تعطیل شده بود، از ابتدای تیرماه از سر گرفته شده و از اول تیرماه تا یک هفته بعد جست‌و‌جوی سینما به بالاترین سطح رسیده و به مرور کاهش یافته است. بر اساس نمودارها در همین برهه زمانی (هفته آخر خرداد ماه) بیشترین میزان مراجعه به بیمارستان هم با راهنمایی بلد ثبت شده است و این موضوع گواه این است که همزمان با بی‌اعتنایی‌ها، متاسفانه بیماری‌ها نیز بیشتر شده است.

بعد از تعطیلات خرداد به مرور مراجعه به این مکان‌های تفریحی هم کمتر شده است. نکته این نمودارها در این است که میزان مراجعه افراد بعد از تعطیلات خرداد به داروخانه و بیمارستان‌ها، به همان سرعت و نسب کاهش نیافته و اتفاقا مسیریابی کاربران به این مراکز درمانی تا مهرماه فرایند صعودی داشته است و به نظر می‌رسد که کرونا در این ایام کماکان کاربران را درگیر خود ساخته.

با نگاه به نمودار ماه مهر می‌توان فهمید که در این ماه مسیریابی و جست‌و‌جوی مراکز درمانی در بلد افزایش یافته است. آن هم در حالی که گزارش‌های «بلد» می‌گوید که دقیقا قبل از این تاریخ بار دیگر میزان مراجعه افراد به رستوران و پارک‌ها و حضور در فضاهای شهری رو به رشد بوده است و بخشی از کاربران با نزدیک شدن پایان تعطیلات تابستانه، بار دیگر نسبت به شیوع این ویروس بی‌اعتنایی کرده‌اند.

آثار طرح ترافیک بر میزان استفاده از حمل و نقل عمومی

علاوه بر همه این اطلاعات، می‌توان از اپلیکیشن بلد میزان استفاده افراد از وسایل حمل و نقل عمومی در روزهای کرونا را هم استخراج کرد. در این اپلیکیشن امکانی برای مسیریابی ترکیبی به کاربران داده شده که با جست‌وجوی مقصد، ترکیبی از سرویس‌های مختلف حمل‌و‌نقل عمومی را به او پیشنهاد می‌کند. بر اساس این اطلاعات این شیوه مسیریابی در تیر و مرداد کاهش، در شهریور افزایش و دوباره در مهرماه کاهش یافته است. این نوسان‌ها ممکن است تحت تاثیر تصمیمات شهری درباره طرح ترافیک بر میزان استفاده کاربران از وسایل حمل و نقل عمومی در هشت ماهه گذشته رخ داده باشد. 

روند هفتگی تعداد مسیریابی خودرو در کشور

علاوه بر مسیریابی بین شهری، به طور کلی باید گفت که در کل کشور از اواخر اسفند تا اواخر فروردین، افراد کمتر در سطح شهری و بین شهری جابه‌جا شده‌اند. بیشترین میزان جابه‌جایی افراد به اواخر شهریور و نیمه مهرماه برمی‌گردد. همچنین میزان جابه جایی افراد در تعطیلات رسمی و روزهای تعطیل متوالی کاهش پیدا کرده و جابه جایی در این روزها در سطح شهر هم کمتر شده است.

گزارش مسیر یاب بلد تقریبا نشان می‌دهد که بسیاری از مردم در برابر شیوع ویروس کرونا و توصیه سفر نکردن جدی نبودند و لااقل تا تابستان این سفرها ادامه داشته است. حتی بر اساس همین گزارش، بیشترین ترددها در نیمه اول مهر ماه رخ داده که احتمالا بازگشایی دانشگاه‌ها و مدارس یکی از علت‌های آن بوده، موضوعی که خوشبختانه امروزه در سراسر کشور به صورت آنلاین در آمده است. باید دید محدودیت‌های جدید کرونایی دولت که در آذرماه اعمال شده و احتمالا مدت‌دار هم خواهد بود، می‌تواند نتیجه بهتری بر کنترل تردد مردم داشته باشد یا خیر.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی