ابداع روشی که آفتکشهای مضر برای زنبورها را سریعا در عسل شناسایی میکند
محققان یکی از دلایل اصلی «اختلال فروپاشی کلونی زنبورها» را استفاده از آفت کشهایی هایی موسوم به «پیرتروئیدها» (Pyrethroids) میدانند. حال به لطف تکنیکی جدید میتوان به آسانی و به سرعت وجود این ماده شیمیایی را ...
محققان یکی از دلایل اصلی «اختلال فروپاشی کلونی زنبورها» را استفاده از آفت کشهایی هایی موسوم به «پیرتروئیدها» (Pyrethroids) میدانند. حال به لطف تکنیکی جدید میتوان به آسانی و به سرعت وجود این ماده شیمیایی را در عسل کندوها شناسایی کرد.
اختلال فروپاشی کلونی زنبورها (Colony collapse disorder) زمانی رخ میدهد که اکثر زنبورهای عسل کارگر یک کلونی ناپدید میشوند و زنبور ملکه، ذخایر غذا و زنبورهای پرستار را به حال خود رها میکنند که به معنی پایان زندگی کلونی است. محققان دلایل این اختلال را حمله کرمهای بسیار کوچک (مایتها)، نابودی زیستگاه طبیعی و سوء تغذیه می دانند.
به گفته محققان، آفت کشهایی موسوم به پیرتروئیدها نیز احتمالاً در از بین رفتن کلونی زنبورها نقش دارند. این آفت کشها برای از بین بردن زنبورها طراحی نشدهاند، اما به شکل هدفمند آفتها را هدف قرار نداده و علاوه بر از بین بردن حشرات آسیب زننده، حشرات مفید از جمله زنبورها را نیز از بین میبرند.
یکی از روشهای تشخیص قرارگیری زنبورها در معرض پیرتروئیدها، بررسی انتقال این ماده شیمیایی به عسل توسط زنبورهاست. انجام چنین کاری یکی از چالشهای محققان بوده، چرا که پیرتروئیدها به سختی در آب حل میشوند و جداسازی آنها از عسل مشکل است.
حال محققان دانشگاه واترلو کانادا فرآیندی خودکار ابداع کردهاند که در آن ابتدا با افزودن میزان کمی الکل به عسل پیرتروئیدها حل میشوند. سپس به کمک روشی به نام میکرواستخراج با استفاده از فاز جامد (Solid Phase Microextraction) این ماده شیمیایی به سرعت و آسانی از عسل خارج شده و امکان اندازه گیری غلظت آن فراهم میشود.
محققان امیدوارند این روش ساده به مقامات کمک کند تا سریعاً و به آسانی وجود پیرتروئیدها را در عسل شناسایی کرده و از جمعیت زنبورها محافظت کنند.
یافتههای این تحقیق در ژورنال Food Chemistry منتشر شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.