
اپل از ویژگیهای دسترسپذیری جدید در آیفون، مک و اپ استور رونمایی کرد
اپل در آستانه روز جهانی آگاهی از دسترسپذیری، مجموعهای از ویژگیهای جدید را برای افراد دارای معلولیت در محصولات خود معرفی کرد.

چند هفته مانده به برگزاری کنفرانس جهانی توسعهدهندگان اپل (WWDC)، این شرکت مجموعهای از ویژگیهای نوآورانه دسترسپذیری را برای محصولاتش (آیفون، آیپد، مک، اپل واچ و ویژن پرو) معرفی کرده است.
طبق گزارش «9to5Mac»، این رونمایی همزمان با چهلمین سال فعالیت اپل در حوزه دسترسپذیری برگزار میشود؛ مسیری که از سال 1985 با تأسیس دفتر امور ناتوانی اپل آغاز شد و اکنون بخشی از هویت برند این شرکت محسوب میشود.
اپل میگوید این ویژگیها فقط بخشی از تلاش بلندمدت این شرکت برای تحقق فناوری برای همه است؛ رویکردی که به گفته «تیم کوک»، مدیرعامل اپل، بخشی از هویت این شرکت به شمار میرود:
«در اپل، دسترسپذیری بخشی از DNA ماست. ما متعهد به ساخت فناوری برای همه هستیم و به نوآوریهایی که امسال معرفی میکنیم، میبالیم.»
برچسبهای دسترسپذیری در اپ استور (Accessibility Nutrition Labels)
یکی از مهمترین قابلیتهای جدید، افزودن بخش جدیدی به صفحه اپها در اپ استور با عنوان برچسبهای تغذیهای دسترسپذیری است که مانند برچسبهای ارزش غذایی مواد خوراکی عمل میکند. این برچسبها مانند برچسبهای حریم خصوصی اپل، پیش از دانلود به کاربران اطلاع میدهند اپلیکیشن از چه ویژگیهای دسترسپذیری ازجمله VoiceOver، کنترل صوتی، بزرگنمایی متن، کنتراست بالا، کاهش حرکت و کپشن پشتیبانی میکند.

این قابلیت جهانی عرضه خواهد شد و اپل راهنمای کاملی نیز در اختیار توسعهدهندگان قرار داده تا بتوانند اطلاعات مرتبط را بهدرستی وارد کنند. جزئیات فنی این قابلیت تا پایان سال منتشر میشود.
ذرهبین برای مک (Magnifier on Mac)
برنامه Magnifier که تاکنون فقط روی آیفون و آیپد در دسترس بود، به مک نیز آمده است. کاربران کمبینا یا نابینا میتوانند با استفاده از دوربین آیفون یا دوربین اکسترنال محیط اطراف، متون، اشیا یا حتی تخته وایتبرد را با بزرگنمایی مشاهده کنند.
این ابزار همچنین امکان تنظیم روشنایی، کنتراست و فیلتر رنگی را نیز فراهم میکند.

Accessibility Reader
Accessibility Reader قابلیت جدیدی است که با هدف بهبود تجربه مطالعه برای افراد درگیر با اختلالات خواندن یا بینایی ارائه شده است. این ابزار که در تمام اپلیکیشنها در دسترس است، به کاربر اجازه میدهد فونت، رنگ و فاصله خطوط را شخصیسازی کرده و حتی با کمک قابلیت «Spoken Content»، متن را صوتی بشنود.
استفاده از این قابلیت در موقعیتهایی مانند مطالعه منوی رستوران یا متون چاپی در کلاس بسیار مفید است.

دسترسی به خط بریل (Braille Access)
این ویژگی کاربردی برای کاربران نابینا یا کمبینا، دستگاههای اپل را به رابط حرفهای خط بریل تبدیل میکند. کاربران میتوانند با استفاده از ورودی بریل یا اتصال دستگاه بریل خارجی، یادداشتبرداری کرده، فایلهای BRF را باز کنند و حتی محاسبات علمی انجام دهند. همچنین امکان دریافت کپشن زنده (Live Captions) بهصورت بریل نیز فراهم شده است.

کپشن زنده روی اپل واچ (Live Captions on Apple Watch)
در نسخه جدید watchOS 11، قابلیت Live Listen که پیشتر در آیفون وجود داشت، به اپل واچ اضافه شده است. این ویژگی صدای محیط را از طریق میکروفون آیفون دریافت کرده و به ایرپاد یا سمعک منتقل میکند. همچنین کپشن زنده روی صفحه ساعت نمایش داده میشود و کاربر میتواند مکالمه را مرور یا بازپخش کند.

بینایی با اپل ویژن پرو
اپل برای کاربران ویژن پرو ویژگیهایی مانند بزرگنمایی یا زوم محیطی، شناسایی اشیا و متون با دوربین و Live Recognition را فراهم کرده است. همچنین API جدیدی برای توسعهدهندگان عرضه شده تا اپهایی مانند «Be My Eyes» را راحتتر طراحی و پیاده کنند. این ابزارها محیط اطراف را صوتی توصیف کرده یا جزئیات بصری را درلحظه در اختیار کاربر قرار میدهند.
قابلیتهای دسترسپذیری برای کاربران با نیازهای ویژه
قابلیتهای دسترسپذیری اپل برای کاربران با نیازهای ویژه، با هدف فراهمکردن تجربهای برابر و راحتتر در استفاده از محصولات این شرکت طراحی شدهاند. در ادامه، برخی از این ویژگیها را بررسی میکنیم.
- کاهش مشکل حرکت خودرو (Vehicle Motion Cues): قابلیتهایی برای کاهش ناسازگاری حرکت محیط پیرامونی هنگام استفاده از دستگاهها در خودرو، مخصوصاً برای کاربران مک، در نظر گرفته شده است.
- صدای شخصی (Personal Voice): تولید صدای مصنوعی نزدیک به صدای طبیعی کاربر فقط با ضبط ۱۰ جمله، آن هم در کمتر از یک دقیقه ممکن شده است؛ این قابلیت برای افرادی طراحی شده که در خطر ازدستدادن توانایی تکلم هستند. این ویژگی امسال با پشتیبانی از زبان اسپانیایی مکزیکی پشتیبانی گستردهتری ارائه میکند.

- صدای پسزمینه (Background Sounds): اکنون با تنظیمات EQ جدید، گزینه قطع صدا پس از مدت مشخص و اتوماسیونهای جدید قابلیتهای شخصیسازی بیشتری برای صدای پسزمینه وجود دارد. این ویژگی میتواند برای کاهش حواسپرتی و ایجاد حس تمرکز و آرامش مفید باشد که برخی کاربران از آن برای کاهش علائم وزوز گوش (tinnitus) استفاده میکنند.

- تشخیص نام (Name Recognition): قابلیت آگاهسازی کاربر هنگام شنیدن نامش از سوی دیگران فراهم شده است.
- ردیابی سر (Head Tracking): مشابه Eye Tracking، کاربران میتوانند با حرکات سر دستگاههای اپل را کنترل کنند.
- واکنش لمسی موسیقی (Music Haptics): تبدیل ریتم و احساس موسیقی به لرزشهای لمسی با قابلیت تنظیم شدت و الگو ممکن شده است.
- تشخیص صدا (Sound Recognition): با این قابلیت هشدار میتواند برای صداهایی مانند زنگ در، گریه کودک، آژیر و صدازدن اسم فرد فعال شود.
- کپشن زنده (Live Captions): پشتیبانی گستردهتر از زبانها ازجمله انگلیسی (هند، استرالیا، بریتانیا، سنگاپور)، چینی ماندارین، کانتونی، اسپانیایی (اسپانیا، آمریکای لاتین)، فرانسوی (فرانسه و کانادا)، آلمانی، ژاپنی و کرهای فراهم شده است.
- قابلیتهای بیشتر در CarPlay: بزرگنمایی متون، دسترسی بهتر به ناوبری و رابط گفتاری فعال شده است.

- قابلیت Assistive Access: در بخش Apple TV نیز حالا اپلیکیشن سادهشده و اختصاصی برای استفاده راحتتر افراد دارای ناتوانیهای ذهنی و رشدی طراحی شده است. همچنین اپل API جدیدی در اختیار توسعهدهندگان قرار داده تا بتوانند تجربههایی متناسب با نیاز این کاربران بسازند.
درمجموع، اپل بار دیگر نشان داده نگاهش به فناوری صرفاً نوآوری برای عموم نیست، بلکه ایجاد ابزارهایی است که افراد با نیازهای متنوع بتوانند با کیفیتی برابر از دنیای دیجیتال بهرهمند شوند. این رویکرد نهفقط ارزش اخلاقی بلکه بخشی از DNA شرکت در تمام سطوح دیده میشود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.