ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جدیدترین اخبار و روندهای دنیای فناوری را با نگاهی دقیق و حرفه‌ای، در کانال تلگرام دیجیاتو دنبال کنید.

ورود به کانال تلگرام دیجیاتو
علمی

این خرچنگ دریایی، زمانی بزرگترین جاندار کره زمین بوده است

حدود 480 میلیون سال پیش، آئگیروکاسیس بنمولای 7 پا در اقیانوس ها می زیسته. این خرچنگ دریایی عظیم الجثه، از باله های بزرگ خود که روی سطح شکمی و کمرش قرار داشته، برای شنا کردن ...

محسن وفانژاد
نوشته شده توسط محسن وفانژاد تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۳ | ۲۳:۳۰

در دیجیاتو ثبت‌نام کنید

جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.

عضویت در دیجیاتو

حدود 480 میلیون سال پیش، آئگیروکاسیس بنمولای 7 پا در اقیانوس ها می زیسته. این خرچنگ دریایی عظیم الجثه، از باله های بزرگ خود که روی سطح شکمی و کمرش قرار داشته، برای شنا کردن استفاده می کرده و برخلاف بسیاری از خویشان آینده اش، پلانکتون ها غذای اصلی اش بوده اند.

به این معنا که این جاندار برای تغذیه باید مدام در حال حرکت می بوده است. سر کشیده اش را مشاهده می کنید؟ یک سری زائده های شانه مانند زیر سر جاندار و کنار دهان او قرار گرفته که غربال جانوران ریز کمک می کند. به این ترتیب که با شنا به سوی جلو، آب از لای این شانه ها می گذرند و جانداران درشت تر گیر می کنند و آئگیروکاسیس بنمولا از آن ها تغذیه می کند.

در ادامه مطلب با سفرهای علمی دیجیاتو همراه باشید.

پیتر فن روی، باستان شناس دانشگاه یل (Yale University) و یکی از نویسندگان این پژوهش که روز گذشته در Nature منتشر شد، در مورد این جانور و ابعاد آن می گوید: "با داشتن ابعادی که حداقل دو برابر حیوان بزرگ بعدی آن زمان بود، می توانست هر چیز دیگری را کوتوله جلوه دهد. آن ها کاملا عظیم بودند."

آن چه که بالاتر خواندید، یافته های اخیر دانشمندان است. وقتی که خانواده آئگیروکاسیس بنمولا، گروهی با نام آنومالوکاریدیدها اولین بار کشف شدند، باستان شناسان به زائده های خاردار زیر سر جانداران نگاهی انداختند و تصور بر این بود که آن ها بخشی از خانواده میگوها هستند. برخی نیز اعتقاد داشتند که با داشتن دندان، آن ها نوعی خیار دریایی هستند.

Zhang__Shu___Erwin_2007_-_Cambrian_naraoiids.0

سپس در سال 1985، گروهی از محققین به یافته جدیدی رسیدند. مشخص شد که تکه ها و اندام های مختلفی که دانشمندان با آن ها سرگرم هستند، همگی متعلق به گونه ای است که آنومالوکاریدیدها نام دارد. جانورانی که محل زندگی شان دریاست و شاخه آرتروپدا یا بندپایان (شاخه ای از جانداران که شامل تمام بندپایان از جمله خرچنگ ها، عنکبوت ها، مورچه ها، عقرب ها و ... می شود) از آن ها مشتق شده اند.

فن روی می گوید: "با این وجود، تفاوت های آنومالوکاریدیدها ها همچنان مبهم ماند. یک دهه دیگر طول کشید تا آن ها بالاخره تفاوت آنومالوکاریدیدها را از شاخه آرتروپدا تشخیص دهند."

در سال 2011، پژوهش دانشمندان در حال رسیدن به نقطه ای ثمر بخش بود. پیش از آن، باستان شناسان تصور داشتند که آئگیروکاسیس بنمولا یک جانور مهاجم بوده، همانند دیگر آنومالوکاریدیدهایی که پیش از آن وجود داشته اند. اما فردی که فسیل های آئگیروکاسیس بنمولا را یافت، همه چیز را تغییر داد. محمد بِن مولا، یک کلکسیونر مراکشی است که هیچ اطلاعاتی در زمینه زیست شناسی یا باستان شناسی ندارد.

فن روی در ارتباط با بِن مولا می گوید: "با لبخندی بر لب، ’می دانی، یک چیزی دارم که می خواهم نشان ات دهم‘." و سپس نمونه ای از زائده های زیر دهان جانور را نشان فن روی داد که تمام تیغه های ریز و ظریف روی آن قرار داشت: "شوکه کننده بود".

برای نشان دادن قدردانی خود از این کلکسیونر مراکشی، فن روی و تیم اش، نام این جانور را آئگیروکاسیس بنمولا گذاشتند.

در دوره اردویسین (دومین دوره زمین شناسی) زمانی که آئگیروکاسیس بنمولا می زیسته، اکوسیستم پلانکتون ها در حال تغییر بوده و بسیاری از گونه های جدید پلانکتون در حال به وجود آمدن بوده اند. ایجاد جهش و تنوع میان پلانکتون ها احتمالا به سبب حضور این آنومالوکاریدید عظیم الجثه رخ داده.

کشف این جانور منجر به پاسخ سوالات بیشتری هم شده. حالا می دانیم که چرا آنومالوکاریدیدها از حالت مهاجم به جانوران فیلترخوار تبدیل شده اند. فن روی می گوید: "دقیقا همین اتفاق، مدت ها بعد بر سر کوسه ها و وال ها آمد. آن ها جانوران مهاجمی بودند و به خاطر تنوع یافتن ناگهانی پلانکتون ها، بر تعداد حیوانات فیلترخوار افزوده شد، مثل وال های آبی و کوسه نهنگ ها.

1._Aegirocassis_benmoulae_reconstruction_feeding.0

محققین بر این باورند که کروکودیل ها هم چنین دورانی را پشت سر گذاشته اند و مشتقات پلانکتون خوار از کروکودیل ها به وجود آمده: "آن ها به اندازه ای عظیم رسیدند و حیوان ما، قدیمی ترین نمونه است."

پیش از این، محققین هیچ ایده ای نداشتند که آئگیروکاسیس بنمولا یا دیگر اعضای خانواده آنومالوکاریدید، باله های شکمی داشته اند. هیچ کس فکرش را نمی کرد که آن ها پره هایی روی شکم شان داشته باشند که به شنا کردن شان کمک می کرده. فن روی می گوید: "باور بر این بود که آن ها هیچ عضوی روی بدن خود ندارند."

ممکن است این کشف چیز ساده ای جلوه کند اما در حقیقت کشف اخیر فن روی و تیم اش از منظر تکامل بسیار ارزشمند است. آئگیروکاسیس بنمولا، حلقه گمشده ای بود که حالا بیان می کند سخت پوستانی مثل لابستر و میگو، چگونه به جایی رسیدند که اندام های دو شاخه داشته اند. این شاخه ها در همه چیز از انتقال گاز گرفته تا شنا، راه رفتن، چنگ زدن و انتقال اسپرم نقش داشته اند.

آنومالوکاریدیدها به جای داشتن یک باله در پشت خود، دو باله داشته اند که این مسئله، از ایده اشتقاق سخت پوستان از این خانواده پشتیبانی می کند: "به خاطر این ساختار که در آنومالوکاریدیدها هنوز به همدیگر ملحق نشده اند، تائید می شود که آنومالوکاریدیدها، در مراحل اولیه تکامل بندپایان قرار دارند".

" وقتی من این باله ها، علت تکامل اندام ها در آنومالوکاریدیدها را پیدا کردم... فکر کردم که 'خدای من، آیا این حقیقت دارد؟‘ و برای چند هفته، هر روز به سراغ فسیل ها می رفتم تا مطئنم شوم که 'بله، باله ها همان جا هستند، من دیوانه نشده ام و چرند نمی بینم.'"

او دیوانه نشده بود و چیزهای اضافه و چرندیات متصل به فسیل را نمی دید. سرانجام، فن روی و تیم تحقیقاتی اش به دیگر نمونه های فسیل شده آنومالوکاریدید نگاهی انداختند و متوجه شدند که باله ها به سادگی نادیده گرفته شده. فن روی می گوید: "زمانی که به عقب بازگشتیم، مشاهده کردیم که آن ها هم سری دوم باله ها را داشته اند."

800px-Eurypterus_Smithsonian.0

نکته قابل توجه اینجاست که آئگیروکاسیس بنمولا، اگرچه در زمان خود بزرگ ترین موجود کره زمین بوده، اما لزوما بزرگترین بندپایی نیست که در طول تاریخ وجود داشته. کژدم های دریایی یا عقرب هایی دریایی که تصویر آن ها را در بالا مشاهده می کنید، با هشت فوت (حوالی 2.5 متر) طول، زمانی بزرگترین جانوران کره زمین بوده اند.

حالا که کار روی این تحقیق به اتمام رسیده، فن روی و تیم اش قصد دارند روی بندپایان تحقیق کنند اما قصد ترک کردن آنومالوکاریدیدها را ندارند. وی می گوید: "هنوز اجسام جدیدی برای مطالعه وجود دارد و بسیاری دیگر باید از نمونه های پیشین آموخت. این پژوهش هنوز به اتمام نرسیده."

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (22 مورد)
  • سار
    سار | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

    واقعاً با چه ایده‌ای کل مطالبتون رو دیگه تو فید نشون نمی‌دین؟ این ایده که دنبال کنندهٔ خودتون رو مجبور می‌کنید برای خوندن مطلب بیاد تو خود وب‌سایت، نه تنها مخاطبانتون رو زیاد نمی‌کنه که مخاطبان فید خوان رو هم کم می‌کنه. پیشنهاد می‌کنم بازنگری کنید.

  • Mr e
    Mr e | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

    دوستان عيد ميرم إنكارا ميخوام يه بلوتوث اسپيكر بخرم چي بخرم تو نظرم سونيه.

    • آرش امیری
      آرش امیری | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

      چه کاریه آخه، لوازم الکتریکی توی ترکیه قیمتشون از ایران گرونتره.
      ترکیه پوشاک خیلیییی مناسبه برا خرید. ;-)

      • Moh7n
        Moh7n | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

        اینهمه راه میری فقط برا اسپیکر بلوتوث ؟! O.o
        دیجیکالا داره خو چ کاریه :)))

        • Mr e
          Mr e | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

          نخير واسه اسپيكر بلوتوث نميرم ميرم خونه فأميل://///// نه دادش تركيع لوازم جانبي ارزونتره مثلا شارژر مك 145tlست.

      • Mr e
        Mr e | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

        ولي خود مك مثلا گرون در مياد.

  • arash_arya
    arash_arya | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

    یه سوال !
    چرا موجودات عظیم همیشه تو آب بودن ؟؟؟
    مثلا چرا موجوداتی در اندازه ی وال ها رو زمین نیست ؟؟؟
    بخاطره فشاری ک روشون وارد میشه هست؟؟؟

    • Mr e
      Mr e | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

      دايناسور ها.

    • Rivekan
      Rivekan | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

      به علت محدود بودن غذا روی زمین
      وال با هر بار تصفیه اب چقدر پلانگتون به دام میندازه؟
      جثه اش چقدره؟
      فلامینگو به همون روش تصفیه چقدر غذا بدست میاره؟
      جثه اش چقدره؟
      هر دو روش یکسانی در تغذیه (تصفیه محیط ) دارند ولی چون در اب منبع غنی تری نسبت به زمین هست، این موجودات اینطور تکامل پیدا کرده اند :)

      • arash_arya
        arash_arya | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

        ممنون

  • pooli
    pooli | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

    در یک مستند عقربه های ماقبل تاریخ رونشون میاد، تا نیم متر طول داشتند و بال داشتند پرواز میکردند و وحشتناکتر که چشم داشتند و میدیند، فکرش بکن جلوت سبزش چه جوری باید از دستش فرار کنی؟!

  • bahram
    bahram | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

    خیار دریایی؟؟!! :D

  • Between the Rays
    Between the Rays | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

    ما که نفهمیدیم این چیه هر کی فهمید به ما هم بگه. به سرندیپیتی گفته زکی :D

  • Rivekan
    Rivekan | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

    ممنون جالب بود،
    اما کلا از هرچی حشره هست متنفرم :|
    دیدنشون فقط از توی مانیتور جذابه :-D

    • Mr. Android
      Mr. Android | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

      حشره ؟؟
      داداش این خرچنگه چه ربطی به حشره داره

      • Rivekan
        Rivekan | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

        حشرات و خرچنگ ها هر دو بندپا هستند دیگه :|
        به علوم پیش دبستانی مراجعه کن دادا :-D

  • Siamak Gol
    Siamak Gol | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

    از حیوونا بدم میاد.
    از پوست و گوشت و خون و استخون بدم میاد.
    از خاک و آب و باد و کلا همه ی چیزای کوچیک و دست و پا گیر و محدود کننده بدم میاد.
    کاش یه دنیایی بدون محدودیت داشتیم.
    اینجا خیلی خسته کنندس.
    کاش دنیایی بود که دور و نزدیک و امروز و فردا و اینجا و اونجا و داخل و بیرون و من و تو و .... نبود. کاش عشق بیشتر بود. کاش دوست داشتن بیشتر بود. کاش ارتباط ها واظح تر بود
    .
    اینجا هم خوبه. نویدِ این میاد که آرزو هام براورده میشه. من این خرچنگ رو دوست دارم. من تمام حیوانا رو دوست دارم . من ...

    • Mr e
      Mr e | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

      رسما رد دادي ها.

  • TROOL
    TROOL | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

    2 و نیم متر
    چی شده که الان اینقدر کوچولو شدن !
    اسمشم چقدر راحته گفتنش آئگیروکاسیس بنمولا

  • Ghazanfar Didindipour
    Ghazanfar Didindipour | ۲۲ اسفند ۱۳۹۳

    میتونه الهام بخش باشه برای طراحی اتومبیل اپل :D

    • MD9
      MD9 | ۲۳ اسفند ۱۳۹۳

      همین اسم "اپل آئگیروکاسیس بنمولای" بذارن روش دیگه عالی میشه! :D

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی