در راه E3؛ به یاد ماندنی ترین لحظه های نمایشگاه
پیش از شروع نمایشگاه های گیمینگ، هیجان و شایعات موجود بازیکن ها را تبدیل به کودکی می کند که آرام و قرار برای دیدن آثار محبوب خود ندارند. اما چند روز پس از پایان این ...
پیش از شروع نمایشگاه های گیمینگ، هیجان و شایعات موجود بازیکن ها را تبدیل به کودکی می کند که آرام و قرار برای دیدن آثار محبوب خود ندارند. اما چند روز پس از پایان این دورهمی ها، تنها چیزی که باقی می ماند خاطرات آن ها است؛ لحظه هایی که هیچ گاه فراموش نمی شوند. E3 هم کم از این لحظه ها نداشته و ما در مطلب پیش رو سعی داریم به به یاد ماندنی ترین آن ها بپردازیم تا با استقبال بهتری به E3 2016 برویم. اگر دوست دارید با فراموش نشدنی ترین لحظات این نمایشگاه آشنا شوید، پس تا پایان همراه ما باشید.
جنگ کنسول ها تمام شده است؛ Playstation 2
همیشه می گویند رقابت زمینه ساز پیشرفت است. اما سونی در نسل ششم نشان داد که بدون این مقوله هم می توان محصولی ماندگار ساخت. با وجود عملکرد بسیار ضعیف گیم کیوب و فروش نه چندان مناسب اکس باکس، پلی استیشن 2 در آن دوران پادشاهی می کرد. همین اختلاف فروش بسیار زیاد بین کنسول ها، سونی را مجاب کرد تا E3 2002 را با گفتن جمله «جنگ کنسول ها تمام شده است» به آتش بکشد. کاز هیرای، مدیر عامل کنونی سونی، در جریان کنفرانس این شرکت اسلایدی را به نمایش گذاشت که فروش سی میلیونی پلی استیشن 2 را با چهار میلیونی اکس باکس و گیم کیوب مقایسه می کرد. او همزمان با نمایش آمار و ارقام هم گفت که نبرد میان کنسول ها دیگر به اتمام رسیده است. البته موفقیت کنسول نسل ششمی سونی بر هیچ کسی پوشیده نبود، اما نمایش این اسلاید و گفتن آن جمله معروف لحظه به یاد ماندنی را در تاریخ رقم زد. این نکته را بگوییم نسل ششم کنسول دیگری با نام دریک کست هم داشت؛ پلتفرمی که توسط سگا ساخته شده بود. برای اطلاعات بیشتر، فروش نهایی پلی استیشن 2، بیش از سه برابر مجموع فروش گیم کیوب و اکس باکس تخمین زده شده است.
تغییر میعادگاه؛ معرفی فاینال فانتزی 13 در کنفرانس مایکروسافت
داستان انتشار قسمت هفتم فاینال فانتزی برای پلی استیشن 1 خیلی جالب است. کمپانی اسکوئر انیکس قصد داشت به رسم همیشه، این بازی از سری فاینال فانتزی را برای کنسول نینتندو بسازد. اما به دلیل محدودیت بسیار زیاد کارتریج های Nintendo 64، آن ها مجبور می شوند پلتفرم سونی را به خانه جدید فاینال فانتزی 7 تبدیل کنند. پس از استقبال بسیار بالای دارندگان پلی استیشن از بازی و عملکرد ضعیف نینتندو در سال های بعد، اسکوئر تصمیم می گیرد تمامی عناوین اصلی فاینال فانتزی را به انحصار پلتفرم های سونی در بیاورد. این روند ادامه داشت تا این که در جریان کنفرانس E3 2008 مایکروسافت یویچی سودا، ریاست اسکوئر انیکس، با آمدن روی سن و اعلام انتشار فاینال فانتزی 13 برای اکس باکس 360 همگان را شگفت زده می کند. بازی در گذشته تنها برای پلی استیشن 3 تایید شده بود. به نظر می رسید دوران انحصار طلبی که با موفقیت های پلی استیشن 2 شروع شده بود اکنون به پایان راه خود نزدیک می شود. چون فروش بالای کنسول نسل ششمی سونی، شرکت ها را مجاب می کرد تا برای سود بیشتر، آثار خود را ابتدا در پلی استیشن 2 به انتشار برسانند.
شوخی هایی که نگرفت - قسمت اول؛ یوبی سافت
همیشه خاطرات خوب به یاد ماندنی نیستند، گاهی اوقات لحظات تلخ و عجیبی را هم میبینیم که همچنان در گوشه ای از ذهن ما باقی مانده اند. سال 2011، یوبی سافت بیست و پنجمین سالگرد تاسیس خود را جشن می گرفت. بنابراین کنفرانس E3 2011 آن ها اهمیت بسیار بالایی داشت. با این وجود ما با یکی از بد ترین همایش های تاریخ مواجه شدیم. دلیل اصلی اش هم به عملکرد افتضاح مجری و شوخی های نه چندان جذابش باز می گشت. واقعا دل مان برای Aaron Priceman می سوزد؛ فردی که با نام آقای کافئین [Mr. Caffeine] شناخته شده و میزبانی کنفرانس یوبی سافت را برعهده داشت. مخاطبان حاضر در سالن عموما از شوخی های او استقبال نمی کردند و سکوتی سنگین در محل حاکم شده بود. هنوز نتوانسته ایم حرکت عجیب او و گفتن جمله «Doodly Doodly Doop» را هضم کنیم. به نظر می رسید آرون می خواست با این کار رفرنسی به فیلم Wayne's World داشته باشد، اما حرکاتش آن قدر مضحک بودند که روی مخاطب تنها تاثیر منفی گذاشت. البته او شوخی ها و جمله های عجیب دیگری هم گفت که قابلیت بیان آن ها در این متن را نداریم. ولی با تمام این حرف ها و نقدهای تندی که به آرون وارد شد، همچنان نمی دانیم چرا او Tom Clancy را Tom Cuh-lancy می خواند.
پشت به فحش؛ رونمایی از پورتال 2 در کنفرانس سونی
"پلی استیشن 3 فاجعست. فکر کنم کاملا مشخص شده که سونی راه ارتباطی خود با بازیکن ها و استودیوهای سازنده را گم کرده است. اکنون که در سال 2007 هستیم، به نظرم بهتر است آن ها روند تولید کنسول را متوقف کرده و دوباره تلاش کنند. پلی استیشن 3 یک فاجعه وحشتناک بوده و ما سعی خواهیم کرد تا مردم را متقاعد کنیم این کنسول را نخریده یا برای آن بازی نسازند."
نقل قولی که خواندید از گب نویل معروف، مدیریت شرکت والو - سازنده بازی های هف لایف و دارنده سرویس استیم، بود. به نظر می رسید او از پردازنده گرافیکی و قیمت عجیب پلی استیشن 3 خیلی گله داشت. با این وجود حدود سه سال بعد حرف هایش را پس گرفت. در جریان کنفرانس E3 2010 سونی، گب نویل که وارد استیج می شود، ضمن تشکر از این که سونی کتکش نزده است، می گوید پورتال 2 برای پلی استیشن 3 هم منتشر خواهد شد. البته نباید به گب نویل خرده بگیریم. عمکلرد سونی در سال های ابتدایی نسل هفتم و سیاست گذاری های غلطش موجب گشت تا وضعیت پلی استیشن رو به وخامت برود. اما کم کم آن ها توانستند آبروی از دست رفته خود را به دست آورده و دوباره به صحنه رقابت بازگردند.
دروغ ها هم می توانند زیبا باشند - قسمت اول؛ تیزر کیلزون 2
با معرفی کنسول های جدید، همواره شرکت های سازنده سعی می کنند با رونمایی از آثار جدیدی توانایی های نهان پلتفرم خود را به رخ جهانیان بکشند. در نمایشگاه E3 2005 هر سه غول صنعت گیمینگ صحبت هایی از کنسول های جدیدشان کردند و عناوینی را برای آن ها معرفی نمودند. در این بین سونی با تریلر معرفی کیلزون 2 برای پلی استیشن 3 توانست تمام توجهات را به خود جلب کرد. سطح گرافیکی دمو خیلی بالا بود و تصور چنین چیزی روی کنسول های نسل هفتمی فراتر از تصورات به نظر می رسید. با وجود این که منتقدان تریلر بازی را از پیش رندر شده [1] خواندند، اما سونی اعتقاد داشت گیم پلی بازی نهایی هم به همین صورت خواهد بود. با این وجود بعدها مشخص گردید دموی به نمایش درآمده تنها چشم انداز استودیو برای عنوان پایانی را نشان می داد؛ چشم اندازی که هیچ گاه به واقعیت تبدیل نشد. هنوز هم از این تریلر دروغین و وعده های عجیب سونی که انگار خواهان عرضه یک ابر کامپیوتر بود، به عنوان به یاد ماندنی ترین لحظه های E3 یاد می شود. البته این نکته را بگوییم که کیلزون 2 در زمان انتشار خود جوایز بسیار زیادی به دست آورد و با استقبال بازیکن ها هم مواجه شد. اما بازی نهایی هیچ گاه به تریلر ابتدایی نزدیک نبود.
1 - به صورت همزمان روی پلی استیشن 3 اجرا نشده بود. ویدیوهای از پیش رندر شده، ویدیوهایی هستند که معمولا با سخت افزارهای قوی تر اجرا می شوند و دستگاه های ضعیف تر تنها آن ها را نشان می دهند.
بالغ تر از همیشه؛ معرفی The Legend of Zelda Twilight Princess
کنفرانس E3 2004 نینتندو یکی از بهترین همایش های صنعت گیمینگ بود. در پایان کنفرانس رجی فیلز-ایم، معاونت بخش فروش و بازاریابی این شرکت در آن زمان، حاضران را به نمایشی دیگر دعوت می کند. و اینجاست که یکی از فراموش نشدنی ترین لحظه های تاریخ رقم می خورد: رونمایی از The Legend of Zelda Twilight Princess. طبیعتا همیشه از زلدا به عنوان فرنچایزی بسیار محبوب یاد می شود و معرفی قسمت جدید این بازی می تواند هر بازیکنی را به وجد بیاورد. اما دو اتفاق باعث شد تا معرفی Twilight Princess رنگ و بوی دیگری به خود بگیرد. لینک، شخصیت اصلی، بالغ تر از همیشه به نظر می رسید و تم بازی هم دارک تر شده بود. همین اتمسفر باورنکردنی و موسیقی زیبا بازی موجب گشت تا اشک از چشمان حاضران سرازیر گردد. دومین دلیل محبوبیت معرفی Twilight Princess هم می توان به پایان تریلر اولیه بازی اختصاص داد؛ زمانی که میاموتو، کارگردان بازی، با سلاح و سپر معروف لینک روی استیج می آید.
افسانه سه تفنگدار؛ Shenmue 3 ،Final Fantasy VII Remake و The Last Guardian
برادر اول - نمایشگاه E3 سال 2009 بود که بالاخره بازیکن ها توانستند با دست پخت جدید فامیتو ادا آشنا شوند؛ بازیسازی که شاهکارهایی مانند Ico و Shadow of the Colossus را در کارنامه خود دارد. بازی The Last Guardian نام داشت و استودیو سازنده می خواست تا آن را سال 2011 برای پلی استیشن 3 به انتشار برساند. با وجود این که بسیاری از بازیکن ها علاقه مند به تجربه این عنوان بودند، اما تاخیرهای پی در پی مجالی برای انتشار بازی ندادند. کار تا جایی پیش رفت که دیگر امیدی به تجربه هنر جدید فامیتو ادا باقی نماند. شایعات ادامه داشت تا این که در کنفرانس E3 2015 سونی، بازی برای پلی استیشن 4 دوباره رونمایی شد. دیدار مجدد با پسر بچه و پرنده بزرگش بازیکن های زیادی را به وجد آورد.
برادر دوم - کنفرانس E3 2015 سونی برای فاینال فانتزی بازها همانند یک رویا بود؛ رویایی که حتی دیدن آن در خواب هم می توانست شیرین باشد. اما آن چیزی که ما دیدیم واقعیت داشت. رونمایی از The Last Guardian به تنهایی کافی بود تا بازیکن ها از نمایشگاه امسال راضی به خانه های خود بروند، اما سونی به این بازی اکتفا نکرده و در کنفرانس خود از ریمیک فاینال فانتزی 7 رونمایی کرد؛ عنوانی که بازیکن ها بیش از یک دهه خواهان ساخت آن بودند. تصور ماجراجویی دوباره با کلود و دیگر شخصیت های به یادمندنی فاینال فانتزی 7 باعث شد تا تریلر سینمایی ریمیک این بازی به یکی از به یادماندنی ترین لحظه های تاریخ E3 تبدیل شود.
برادر سوم - اگر بخواهیم احساسی ترین لحظات تاریخ E3 را رتبه بندی کنیم، معرفی شنمویی 3 شانس اول شدن را دارد؛ رونمایی که باعث شد بازیکن های زیادی اشک از چشمان شان سرازیر شود. دو قسمت ابتدایی شنمویی با وجود المان های جدید و مثبت خود، نتوانستند آن طور که باید و شاید فروش کرده و پاسخ گوی بودجه سنگین خود باشند. علت اصلیش هم به کنسولی که شنمویی برای آن انتشار یافت، بر می گردد: دریم کست. متاسفانه تمامی این اتفاقات دست به دست هم دادند تا کمپانی سگا علاقه ای به ادامه بازی پیدا نکند. دیگر تجربه دوباره شنمویی تبدیل به یک رویا شده بود که در کنفرانس E3 2015 قسمت سوم آن رونمایی شد. اشک ها، لبخندها و تشویق های تماشاگران هنگام رونمایی از بازی، به تنهایی برای ماندگاری این لحظه کافی هستند.
زمانی که فیزیک حرف اول را می زند؛ تریلر هف لایف 2
استودیو اید سافتور توانست با دووم 3 نمایشگاه E3 2002 را با خاک یکسان کند. گرافیک تکنیکی بازی چیزی ورای تصور بود و همین عامل باعث شد تا تمامی نمایش های آن سال زیر سایه اثر جدید جان کارمک و تیمش قرار بگیرند. یک سال بعد هم دوباره شاهد این اتفاق با هف لایف 2 بودیم؛ فرنچایزی که قسمت اول آن به یکی از پر فروش ترین و بهترین شوترهای تاریخ صنعت سرگرمی تبدیل شد. نمایش طولانی هف لایف 2 در E3 2003 همه چیز را تحت تاثیر خود قرار دارد. فیزیک استثنایی که نمونه اش را تا آن زمان در هیچ عنوانی شاهد نبودیم، طراحی قدرتمند آبجکت ها، صحنه های جذاب و گیم پلی فراموش نشدنی این تریلر مو به تن هر کسی سیخ می کرد. نمایش طولانی هف لایف 2 از به یاد ماندنی ترین لحظه های تاریخ E3 به حساب می آید، چون بازیکن ها نمی توانستند تصور کنند که پس از دووم 3، عنوانی به این زیبایی بتواند آن ها را تحت تاثیر قرار دهد.
منجی؛ حضور رجی فیلز-امی در کنفرانس نینتندو
اگر Aaron Priceman توانست کنفراس E3 یوبی سافت را از عرش به فرش بکشد، رجی فیلز-ایم با اولین حضورش روی استیج به عنوان یک ناجی برای نینتندو ظاهر شود. البته کنفرانس E3 2004 نینتندو به خودی خود سورپرایزهای زیادی داشت، اما رجی با شوخی هایش توانست حال و هوای دیگری به همایش این شرکت ببخشد. شاید هنوز خیلی ها اولین جمله ای که او با ورود به استیج گفت را به یاد داشته باشند. البته به نظر می رسید خود نینتندو هم اعتماد زیادی به او داشته است، چون معرفی کنسول دستی انقلابی NDS هم توسط او صورت گرفت. رجی با درآوردن این دستگاه از جیب خود آن را به تمامی تماشاگران حاضر نشان داد.
در فراز کلمبیا؛ دموی بایوشاک اینفینیت
E3 2011 کم نمایش چشم گیر نداشت. هنوز جمله معروف تادهاوارد هنگام نمایش اسکایریم را خیلی ها به یاد دارند: «هر جایی که میبینید، می توانید ببرید.» بازگشت ریمن دوست داشتنی به ریشه ها، دیالوگ معروف واس در فارکرای 3، دیدن گرافیک تکنیکی بتلفیلد 3 و نمونه های بسیار زیاد دیگر از لحظاتی هستند که هیچ بازیکنی فراموش نمی کند. اما با وجود زیبایی این لحظات، تمامی آن ها زیر سایه دموی وحشتناک بایوشاک اینفینیت قرار گرفتند. استودیوهای سازنده مرزهای بین بازی های ویدیویی و فیلم را با این نسخه نمایشی شکست. دمو همه چیز داشت، از پویایی زیاد محیط تا احساساتی که در تک تک لحظه های آن موج می زد هر کسی را به وجد می آورد. رابطه میان بوکر و الیزابت به قدری زیبا در تریلر گیم پلی بازی به نمایش درآمد که حس می کردید سال ها آن ها را می شناسید. البته با تمام این المان های مثبت، نکته ای که باعث شد دموی بایوشاک به یکی از فراموش نشدنی ترین لحظات E3 تبدیل شود، طراحی هنری بازی بود. رنگ بندی و ساختمان های کاملا با دو قسمت قبلی تفاوت داشتند. تازگی از سر و روی دموی بایوشاک می بارید. البته با وجود بازخوردهای بسیار مثبتی که به بازی شد، عنوان نهایی عقب گردهایی به نسخه نمایشی E3 2011 داشت.
شوخی هایی که نگرفت - قسمت دوم؛ کونامی
واقعا چرا کونامی در E3 2010 کنفرانس برگزار کرد؟ یکی از دیوانه وار ترین همایش های تاریخ را می توان به نام همین کنفرانس زد. مانده ایم از کجا شروع کنیم. حرکت تمامی کسانی که روی استیج حاضر می شدند عجیب بود. اکنون که دوباره به کنفرانس نگاهی می اندازیم، فکر کنیم بد نباشد آن را به عنوان فیلمی ترسناک روی پرده های سینما اکران کنیم. نگاه بسیار عجیب یکی از حاضران استیج هنگام صحبت از فرنچایز سایلنت هیل، شوخی های افتضاح، حضور چند شبه کشتی کج کار همگی دلیلی بر این هستند تا کنفرانس 2010 کونامی را بسیار بد بخوانیم. البته نباید از نمایش 2 Ninety-Nine Nights بگذریم. Tak Fuji، تهیه کننده ارشد بازی، گفت بازی می تواند در هر صحنه حدود یک میلیون سرباز [One Million Troops] را رندر کند. نکته جالب اینجاست او چندین بار روی واژه One Million Troops تاکید کرد، اما حاضران عکس العمل زیادی نشان ندادند. اسکار بد ترین صحنه این همایش هم می رسد به فردی که داشت عنوانی موزیکال معرفی می کرد و آن را بسیار هیجان انگیز می خواند. هیجان انگیز؟ واقعا؟
دروغ ها هم می توانند زیبا باشند - قسمت دوم؛ دموی Watch Dogs
هنوز هم دیدن نمایش غیر منتظره واچ داگز جذاب است. نکته ای که توانست این عنوان را به یکی از بهترین لحظات تاریخ E3 تبدیل کند، گرافیک تکنیکی آن بود. تمامی جلوه های فنی بازی نسل بعدی محسوب می شدند. از رفتار بسیار طبیعی انسان ها، حرکت لباس ها، تکسچرهای محیط بگیرید تا افکت های باران و نورپردازی همگی استثنایی بودند. تصور انتشار عنوانی با این کیفیت روی کنسول های نسل هفتم فراتر از رویا به نظر می رسید، اما یوبی سافت می خواست با تحقق بخشیدن به آن، نشان دهد دود از کنده بلند می شود. البته نباید از ایده های گیم پلی جالب بازی هم بگذریم. در همان نمایش ابتدایی مشخص شد که بازیکن می تواند با هک کردن دیوایس های دیگر شخصیت ها، اطلاعات شخصی آن ها را بدزدد؛ المانی که با وجود دنیای وسیع و پویای بازی بسیار جذاب به نظر می رسید. متاسفانه بازی نهایی از دیدگاه تکنیکی و جذابیت هیچ شباهتی به دموی E3 خود نداشت و بازیکن ها را مایوس کرد. امیدواریم واچ داگز 2 که امسال معرفی می شود، راه قسمت اول را ادامه ندهد.
دیوانگی؛ جمله معروف تریلر فارکرای 3
از حق نگذریم یوبی سافت همیشه تریلرهای فوق العاده ای در E3 به نمایش می گذارد. شاید نقطه عطف نمایش های این شرکت را بتوان به دموی فاکرای 3 در E3 2011 اختصاص داد. به نظر می رسید آن ها از بازخوردهای منفی فارکرای 2 عبرت گرفته و می خواهند در قسمت سوم دل بازیکن ها را دوباره به دست بیاورند. محیط های استوایی، آزادی عمل گیم پلی و صحنه های سینمایی همگی نوید بازگشتی مدرن تر اما با پایبندی به ریشه ها را می دادند. طبیعتا المان های مثبت بازی به اندازه ای بودند تا بازیکن های زیادی جذب دموی نمایشی آن شوند، اما بدون شک نقطه قوت تریلر شخصیت پردازی استثنایی Vass، آنتاگونیست فارکرای 3، و دیالوگ معروف او باشد که با وجود انیمیشن های فوق العاده چهره ها، مو به تن هر فردی سیخ می کند: «تاکنون معنای دیوانگی را برایت گفته ام؟»
فیتالیتی؛ تریلر خونین مورتال کامبت
هنوز ترکیب عجیب شخصیت های مورتال کامبت با کمیک های دی سی را نتوانسته ایم در Mortal Kombat vs. DC Universe هضم نماییم. واقعا تعجب می کنیم چرا استودیو سازنده تصمیم گرفت عنوانی از کاراکترهای دنیای خشن مورتال کامبت با درجه سنی Teen [نوجوانان] بسازد. همین مسئله باعث شده بود تا تقابل مبارزهای این دو دنیا بدون خون ریزی های همیشگی و فیتالیتی های محبوب شود. خوشبختانه E3 2010 زمانی بود که مورتال کامبت دوباره توانست اعتبار پیشین خود را به دست آورد. تریلر معرفی بازی تمام بازیکن ها را شیفته خود کرد. بازگشت به ریشه ها در کنار تمرکز روی المان های جدید، خشونت بدون مرز، دوربین 2.5 بعدی [1] و حضور شخصیت های محبوب به تنهایی کافی بودند تا تریلر بازی به یکی از به یاد ماندنی ترین لحظه های نمایشگاه ها تبدیل شود. شاید شش سال از آن اتفاقات گذشته باشد، اما همچنان باید اد بون و تیم دیوانه اش به خاطر بازگشت مورتال کامبت به جایگاه واقعی اش تشکر کرد. چون بازیکن ها حدود یک دهه عطش تجربه عنوانی موفق از این سری را داشتند.
1 - در چند نسخه قبلی مورتال کامبت، بازیکن می توانست برخلاف همیشه به اطراف هم حرکت کند. در صورتی که NetherRealm در اقدامی بسیار عاقلانه تصمیم گرفت این قابلیت را در ریبوت مورتال کامبت حذف نماید. بنابراین حرکت شما به جلو، عقب، پرش و نشستن محدود بود.
خالکوبی سرقت بزرگ اتوموبیل؛ رونمایی از GTA IV در کنفرانس مایکروسافت
همان طور که در قسمت معرفی فاینال فانتزی 13 گفتیم، موفقیت های زیاد پلی استیشن 2 باعث شد تا سازندگان زیادی به این کنسول جذب شوند. راک استار هم یکی از همین استودیوها بود و جی تی ای های نسل ششم معمولا ابتدا برای پلی استیشن 2 انتشار میافتند. طبیعتا محبوبیت بالای این فرنچایز، در فروش بالای این کنسول نقش بسیار مهمی را ایفا کرد و شاید خیلی از بازیکن ها انتظار داشتند این روند در پلی استیشن 3 هم تکرار شود. با این وجود کنفرانس E3 2006 مایکروسافت زمانی بود که دیگر برند پلی استیشن روی خوش انحصاری شدن قسمت های اصلی جی تی ای را به خود ندید. پیتر مور در جریان این کنفرانس با نشان دادن خالکوبی GTA IV روی دست خود، انتشار بازی برای کنسول نسل هفتمی مایکروسافت را هم تایید کرد. نکته جالب اینجا بود که نسخه اکس باکس 360 بازی از محتوای قابل دانلود انحصاری پشتیبانی می کند.
سگا و سونی؛ قیمت پایین پلی استیشن و عرضه سگا ساتورن در همان زمان معرفی
سال 1995 بود و نمایشگاه E3 برای اولین بار در شهر لوس آنجلس برگزار می شد. سال 1995 قرار بود با سورپرایزهای بزرگی برای دوست داران صنعت بازی های ویدیویی همراه باشد و به قطع این اتفاق هم افتاد. نینتندو، سگا و سونی، سه کمپانی غول صنعت بازی ژاپنی قصد داشتند از کنسول های جدیدی رونمایی کنند و همه چیز برای یک انقلاب بزرگ در این صنعت نوپا آمده بود. یک روز پیش از برگزاری مراسم قرار بود مدیران عامل کمپانی های بزرگ گیمینگ، کنفرانسی برگزار کرده و به صحبت درباره برنامه های خود در قبال یک سال آینده بپردازند. در حالی که نینتندو یک هفته پیش از برگزاری E3 اعلام کرده بود عرضه سیستم خانگی اش تا یک سال به تعویق خواهد افتاد، «تام کالینسکی» (Tom Kaliskie) از سگا و «استیو ریس» (Steve Race) از سونی، حرف های بزرگی درباره دو کنسول Saturn و PlayStation می زدند. هر دوی آنها، به طرز عجیبی متمدنانه رفتار می کردند و در عین تمجید از کنسول های قدرتمند خود، احترام به رقیب را فراموش نکردند. با این حال، سونی و سگا در حال قمار بزرگی بودند که جای هیچ رفتار متمدنانه ای را باقی نمی گذاشت.
سگا کنفرانسش را با یک خبر غافلگیرکننده و بزرگ شروع کرد. این کمپانی اعلام نمود در حالی که کنفرانس برگزار می شود، تعداد مناسبی از سخت افزارهای Saturn در اختیار خرده فروشی های بزرگ ایالات متحده قرار گرفته اند و مشتریان از همان روز می توانند نسبت به خرید این کنسول 400 دلاری اقدام نمایند. این خبر در حالی اعلام شد و گیمرها را در شوک فرو برد که سگا پیش از این اعلام کرده بود که باید در روز دوم سپتامبر منتظر عرضه Saturn بود. در این لحظه، همه چیز به نفع سگا پیش می رفت و کمپانی مورد اشاره، برنده بلامنازع E3 آن سال تصور می شد. اما سگا آنطور که خود تصور می کرد، برگ برنده را در اختیار نداشت. این کمپانی، اندکی عجله کرده بود و به لاین آپ مناسبی دسترسی نداشت، قیمت کنسولش نسبتا گران بود و البته هزینه ای کلان صرف تزریق زودهنگام Saturn به بازار کرده بود که می توانست صرف تبلیغات شود. نوبت به کنفرانس سونی رسید و این کمپانی هم سورپرایز دیگری برای مخاطبان داشت. استیو ریس وارد صحنه شد تا سخنرانی اش را آغاز کند. مردم انتظار داشتند تا پلی استیشن قیمتی گران تر از Saturn داشته لاشد اما ریس که قرار بود سخنرانی مفصلی به انجام رساند، تنها یک عبارت به زبان آورد که حاضرین در سالن را دیوانه کرد: «299 دلار»
هشت دقیقه شگفت انگیز؛ تریلر هیلو 2
شاید نمایش های معدودی طی کنفرانس های E3 در طول تاریخ را بتوان جز به یاد ماندنی ترین لحظات صنعت گیمینگ دانست و بدون شک، نمایش بازی Halo 2 در E3 2003 یکی از همین لحظات است. در آن سال، بازی Halo 2 با تیزری کوتاه معرفی شده بود اما تقریبا هیچ اطلاعاتی درباره بازی وجود نداشت و گیمرها نمی دانستند که باید توقع چه چیزی را داشته باشند. بازی Halo که یکی از ارکان اصلی ماهیت پلتفرم اکس باکس مایکروسافت به حساب می آید، با نسخه اول خود توانسته بود دل تمام گیمرهای آمریکایی را برباید و استودیوی بانجی استانداردهای جدیدی را وارد سبک شوتر اول شخص کرده بود که انتظار می رفت تنها خودش قادر به ارتقا و بهبود آنها باشد. در هر صورت، روز کنفرانس مایکروسافت فرا رسید و همه از قبل می دانستند که باید منتظر نمایشی 8 دقیقه ای از گیم پلی Halo 2 باشند.
این تریلر 8 دقیقه ای که مبارزه مستر چیف با گروهی از دشمنان را به نمایش می گذاشت، نوید اضافه شدن فرمول های خارق العاده ای به گیم پلی سری Halo می داد: فرمول هایی نظیر استفاده همزمان از دو سلاح، هوش مصنوعی ارتقایافته دشمنان، ضربات کمبوی تن به تن، امکان سوار شدن بر وسایل نقلیه و موتوری جدید برای نورپردازی. این نمایش به قدری خارق العاده بود که بعید است هیچ گیمری آن را به یاد نداشته باشد. اما هنگامی که Halo 2 عرضه شد، خبری از آن مکانیک ها و فرمول های بی نظیر نبود و گیمرها پی بردند که بانجی به قدری انتظارات را بالا برده که قادر به ارائه عنوانی به مشابه آن نبوده است. بد نیست بدانید که نمایش Halo 2 در E3 2003 به صورت زنده روی موتور ساخت بازی اجرا می شد و البته بازی هنوز به قدری مشکل داشت که اگر گیمر، مسیری متفاوت با مسیر اسکریپت شده و معین در پیش می گرفت، امکان داشت بازی در کنفرانسی زنده دچار کرش شود. «جو استاتن» (Joe Staten»، کارگردان بخش سینماتیک Halo 2 هم می گوید که این نمایش بارها و بارها مورد تمرین قرار گرفته بود تا همه چیز به درستی پیش رود و مایکروسافت با یک آبروریزی تمام عیار مواجه نشود.
پیشرفتی عظیم؛ تریلر آنچارتد 2
استودیوی ناتی داگ اگرچه با ساخت نسخه ابتدایی سری بازی Uncharted آنطور که خود توقع داشت صنعت گیمینگ را دگرگون نکرد اما بستری مناسب برای فرنچایزی بی نظیر فراهم آورد که حالا مهم ترین عنوان انحصاری کنسول های پلی استیشن 4 شناخته می شود. ناتی داگ در حالی که تنها دو ماه به برگزاری نمایشگاه E3 2009 مانده بود، برنامه ریزی برای نمایش Uncharted: Among Thieves طی کنفرانس سونی را آغاز کرد. در آن زمان، ناتی داگ تنها دو گزینه پیش روی خود می دید: اول نمایشی سینمایی از بازی که بخش های گسترده ای از داستان را به نمایش می گذاشت و دوم، دمویی قابل بازی که که در شهر خیالی Neplaese می گذشت. ناتی داگ تصمیم گرفت تا شانس خود را با نمایش آن دموی قابل بازی امتحان کند اما در آن زمان، هنوز Uncharted 2 به اندازه کافی پالیش نشده بود و برای نمایشی خیره کننده در E3، توسعه دهندگان باید زمان زیادی را صرف بهبود گرافیکی بازی می کردند.
نتیجه نهایی کار ناتی داگ تبدیل شد به یکی از به یاد ماندنی ترین لحظات کنفرانس های سونی در نمایشگاه مختلف E3 که چشم همگان را به خود دوخت. دموی Uncharted 2، توسط یکی از موسسین ناتی داگ، یعنی «ایوان ولز» (Evan Wells) اجرا شد و وی با مهارت بسیار بالای خود، نمایشی زنده را به بهترین شکل ممکن به پایان رساند. با این حال، تریلر گیم پلی Uncharted 2 سبب شد تا انتظارات از ناتی داگ بالا رود و این استودیو در زمان اندک خود، توانست تمام بازی را به آن سطح از استانداردهای بی نظیر برساند. جالب است بدانید که هر آنچه در نمایش گیم پلی Uncharted 2 دیده می شود، تمام بخش هایی از بازی است که به صورت تمام و کمال پالیش شده و دوربین اگر تنها اندکی به اشتباه به سمت راست یا چپ متمایل می شد، گیمرها تصاویری را مشاهده می کردند که کاملا باعث ناامیدی شان می شد؛ چرا که گرافیک دیگر بخش ها، هنوز در مرحله بتا بود و کیفیت بصری چندانی نداشت.
پلی استیشن 4 در برابر اکس باکس وان؛ طعنه ژاپنی ها به آمریکایی ها
مایکروسافت طی کنفرانس خود در نمایشگاه E3 2013، از کنسول اکس باکس وان رونمایی کرد و با توجه به موفقیتی که در نسل قبل به دست آورده بود، تصور می کرد که این بار می تواند محدودیت هایی برای کنسول نسل هشتمی خود به وجود آورد و گیمرها همچنان نسبت به خرید آن مجاب شوند. از جمله این محدودیت ها، عدم امکان استفاده از بازی های دست دوم، اجبار به اتصال به اینترنت در هر 24 ساعت و قفل منطقه ای بازی های ویدیویی بود. سونی اما در کنفرانس خود، فرصتی مناسب یافت یا نه تنها از کنسول جدید خود با قیمتی 100 دلار ارزان تر از اکس باکس وان رونمایی کند، بلکه طی دو دقیقه، به تحقیر مایکروسافت پرداخته و گیمرها را به وجد آورد. در این دو دقیقه طلایی که می توان آن را عامل اصلی فروش دو برابری پلی استیشن 4 نسبت به اکس باکس وان در حال حاضر دانست، «جک ترتون» (Jack Tretton) پا به صحنه گذاشت و به صحبت درباره قابلیت هایی پرداخت که پلی استیشن 4 را به کنسولی ایده آل برای گیمرها تبدیل می کرد.
ترتون در ابتدا خاطر نشان کرد که پلی استیشن 4 به صورت تمام و کمال از بازی های دست دوم پشتیبانی می کند که به شدت مورد تشویق حضار قرار گرفت. وی گفت: «وقتی مردم یک بازی را می خرند، این حق را دارند تا از آن کپی از بازی استفاده کنند. آنها می توانند بازی را در خرده فروشی ها معاوضه کنند، آن را به شخصی دیگر بفروشند، به دوست خود قرض دهند یا برای همیشه نگهش دارند.» ترتون که از هیجان موجود در سالن به وجد آمده با خنده می گوید که سونی به درخواست های طرفدارانش گوش داده و توضیح می دهد: «مضاف بر این، برای تجربه بازی های دیسکی نیازی به اتصال به اینترنت نیست. اگر شما از تجربه بخش تک نفره بازی ها به صورت آفلاین لذت می برید، نیازی نیست که در بازه زمانی مشخصی، پلی استیشن 4 را به اینترنت متصل کنید. و اگر هر 24 ساعت آن را به اینترنت وصل نکنید، از کار نخواهد افتاد.»
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
خسته نباشید عالی بود
مثل همیشه مقاله بسیار عالی بود آقای کریمی،ممنون
این پست شاهکار بود دیجیاتو. قدیمی تر ها رو ندیده بودم.
پارسال سر ریمیک فاینال 7 گریم گرفت :|
کنسول دریم کست توسط سگا ساخته شده بود نه نینتندو
ممنون علی جان، اصلاح شد.