ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

مدیرعامل شیائومی در نامه ای به کارکنانش: دوران سختی به سر رسیده است

شرکت چینی شیائومی برخلاف همیشه قصد ندارد آمار فروش موبایل هایش را در سال 2016 اعلام کند. این کمپانی پیش از این به راحتی در این مورد ارقام حیرت انگیز فروش صحبت می کرد، مثلاً ...

حمید مقدسی
نوشته شده توسط حمید مقدسی | ۲۴ دی ۱۳۹۵ | ۲۰:۳۰

شرکت چینی شیائومی برخلاف همیشه قصد ندارد آمار فروش موبایل هایش را در سال 2016 اعلام کند. این کمپانی پیش از این به راحتی در این مورد ارقام حیرت انگیز فروش صحبت می کرد، مثلاً در سال 2012 آنها 7.2 میلیون اسمارت فون فروختند، و سپس با جهشی ناگهانی در سال 2014 به فروش 61 میلیون دستگاه دست یافتند.

در ادامه، این روند صعودی متوقف شد، و سال گذشته دیدیم این کمپانی تقریباً 70 میلیون تلفن همراه را به فروش رساند، که از اهداف اولیه 80 میلیونی و پیش بینی های 100 میلیونی کارشناسان بسیار کمتر بود.

امروز «لی جون» مدیرعامل و بنیانگذار شیائومی در نامه ای به کارکنانش، اذعان داشت رشد اولیه آنها بیش از حد سریع بوده. در این نامه می خوانیم:

دستاوردهای ما حیرت انگیز است، اما چالش های پیش رویمان نیز فراموش نشدنیست. در سال های ابتدایی، حرکت فوق العاده سریعی داشتیم و معجزه ای را رقم زدیم، که رشد درازمدت ما را تحت تأثیر قرار داد. اکنون زمان آرامش فرا رسیده، و بهتر است حوزه های فعالیت کنونی خود را بهبود دهیم تا در درازمدت به نتایج مطلوب دست یابیم.

xiaomi-minote2

لی جون در ادامه این نامه به ضرورت ارتقای مدل خرده فروشی شیائومی اشاره کرد، و گفت فروش آنلاین در حال حاضر 20 درصد بازار کلی تلفن همراه را تشکیل می دهد:

تجارت الکترونیک هم اکنون حدود 10 درصد از کل خرده فروشی را در چین تشکیل می دهد، و بازار آنلاین اسمارت فون نیز تنها 20 درصد از فروش کلی را شامل می شود. شیائومی انتظارات فوق العاده ای دارد، و بنابراین نمی خواهیم صرفاً به فروش آنلاین تکیه کنیم، پس مجبوریم مدل خرده فروش را ارتقاء داده و فروشگاه های فیزیکی را نیز در اولویت قرار دهیم.

گفتنیست اگرچه شیائومی اولین کمپانی به شمار می رود که فروش انحصاری آنلاین را در دستور کار خود داشت، اما پس از آن لنوو و هوآوی نیز به چنین روشی روی آوردند. در همین زمان، رقبایی همچون اوپو و ویوو به عرضه محصولاتشان در فروشگاه های فیزیکی در شهرهای درجه 2 و 3 چین و هند دست زدند، و موفق شدند میلیون ها مشتری به دست آورند.

به همین دلیل کمپانی مورد بحث نیز قصد دارد حضور خود در این بازار را افزایش داده، و 200 فروشگاه جدید را در سال جاری تأسیس نماید، ضمن اینکه تعداد مراکز فروش فیزیکی را تا سه سال آینده به رقم 1000 برساند.

«جون» همچنین جزئیاتی در مورد عملکرد بخش های مختلف کسب و کار شرکت را ارائه کرد. شیائومی در سال گذشته توانست در هند به 1 میلیارد دلار درآمد برسد، و اکنون به سومین برند تلفن همراه در این کشور بدل شده است. همچنین محصولات اکوسیستم Mi از جمله تلویزیون، دستگاه تصفیه هوا، روتر و غیره در سال گذشته بالغ بر 2.17 میلیارد دلار درآمد برای آنها به همراه داشته است.

شیائومی برای سال آینده درآمد 14.5 میلیارد دلاری را هدف گذاری کرده، و برای دستیابی به این هدف باید توجه خود را به پنج حوزه کلیدی معطوف دارد: نوآوری در تکنولوژی، راهکارهای خرده فروشی نوین، جهانی سازی، هوش مصنوعی، و خدمات مالی اینترنتی.

«جون» از عملکرد کمپانی در سه حوزه اول کاملاً رضایت دارد، اما می گوید اکنون زمان آن رسیده که بخش هوش مصنوعی و به خصوص تشخیص چهره را گسترش داده، و با توجه به تأسیس بانک آنلاین سیچوان، خدمات مالی خود را نیز توسعه دهند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (2 مورد)
  • pars
    pars | ۱ اسفند ۱۳۹۵

    محصولاتش بی نظیره خوشبختانه موبایل هاش هم با گارانتی رسمی اسوشید ایران اومده

  • مسعود
    مسعود | ۲۴ دی ۱۳۹۵

    واقعا در خرید محصولاتش شک نکنید

مطالب پیشنهادی