تکرار پیروزی فیات و شکست لکسوس در جدول بی کیفیت ترین خودروهای بازار آمریکا
موسسه تحقیقاتی جی دی پاور اخیرا نتایج بررسی میزان قابل اعتماد بودن برندهای خودرویی حاضر در بازار آمریکا را منتشر کرده است. در این بررسی که Vehicle Dependability Study نام دارد، مشکلاتی که در دوازده ...
موسسه تحقیقاتی جی دی پاور اخیرا نتایج بررسی میزان قابل اعتماد بودن برندهای خودرویی حاضر در بازار آمریکا را منتشر کرده است. در این بررسی که Vehicle Dependability Study نام دارد، مشکلاتی که در دوازده ماه اخیر مالکیت خودروها بوجود می آیند، تحت ارزیابی قرار می گیرند؛ عمر خودروهای مورد بررسی نیز باید 3 سال بوده و مالک آن عوض نشده باشد، به همین جهت تمامی 35,186 دستگاه خودروی ارزیابی شده مدل سال 2014 هستند.
فاکتورهایی که در این تحقیق لحاظ می شوند عبارتند از: امکانات و دکمه های کنترلی، موتور و سیستم انتقال قدرت، سیستم سرگرمی و مسیریابی، سیستم سرمایشی و گرمایشی و تجربه رانندگی کلی.
بر اساس رده بندی منتشر شده، لکسس در صدر قرار گرفته که نمایانگر مشکلات کمتر محصولات این برند لوکس ژاپنی در طول سه سال اول مالکیت است. بعد از لکسس، پورشه در جایگاه دوم ایستاده و رده های سوم تا پنجم به ترتیب به تویوتا، بیوک و مرسدس بنز اختصاص پیدا کرده است.
نکته جالب توجه اینکه بعد از مرسدس بنز و در جایگاه ششم نام هیوندای دیده می شود. جایگاه هفتم تا دهم تیز به ترتیب به ب ام و، شورولت، هوندا و جگوار تعلق دارد.
آنطور که آخرین ارزیابی موسسه جی دی پاور نشان می دهد، به طور میانگین 156 ایراد در هر صد خودرو دیده شده که این رقم در مقایسه با سال قبل 4 واحد افزایش پیدا کرده است.
دلیل این مساله بی ارتباط با فراگیرتر شدن سیستم ها و تکنولوژی های جدید نیست؛ چرا که 22 درصد از مشکلات گزارش شده به سیستم های ارتباطی، سرگرمی، مسیریابی و سیستم صوتی مربوط می شود.
برخی از بیشترین مشکلات شایعی که مالکین از آنها گله مند بودند شامل مواردی مثل اتصال بلوتوث، سیستم تشخیص فرمان های صوتی و دشواری در استفاده از سیستم مسیریابی می شوند.
میزان قابل اعتماد بودن خودروها (Reliability) یکی از مهم ترین ویژگی های هر خودرو است. به همین دلیل سازندگان مطرح همواره تلاش می کنند با بهبود شاخص های این ویژگی وجهه بهتری از برند خود ارایه کرده و ضمن حفظ مشتریان فعلی، خریداران بیشتری را به سمت محصولات خود ترغیب نمایند.
چنانچه شرکتی برای چند سالی متوالی در مطالعات این چنینی جایگاه خوبی کسب نکند، وجهه برند آن نزول پیدا کرده و مشتریان خود را از دست می دهد.
در ارزیابی امسال فیات با 298 ایراد در هر صد خودروی تولیدی در جایگاه آخر قرار گرفته است. جیپ، اینفینیتی، داج، رم و فورد دیگر برندهای حاضر در انتهای رده بندی هستند که حضور نام اینفینیتی در این قسمت بسیار تعجب برانگیز است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
شکست(failure) از لحاظ لغوی به معنای عدم رسیدن به نتیجه مطلوب است.
تبدیل شدن به بیکیفیتترین خودروساز، واضحا هدف مطلوب هیچ خودروسازی نیست. لذا تیتر مطلب غلط است.
حالاا یه چیزی که هست اینه که حتی با کیفیت ترین ها هم توی 100 ماشین 100 و خورده ای مشکل دارن، بعد یه سریا از ایران خودرو انتظار دارن ماشینا همه درست باشن? ? ، چه انتظار بی جاییه آخه
شما مشکل سیستم بلوتوث رو با رگلاژ نبودن در و بسته نشدن در صندوق عقب و نشت روغن موتور تو ماشین صفر و رادیات کارکرده رو ماشین صفر و باز نشدن ایربگ و مشکل داشتن سیستم ترمز یکی میکنی ؟
اونا مشکلاتشون در حد بلوتوثه
ما ماشینامون بعضی هاش دنده عقب ندارن
اونها انواع سیستم های الکترونیکی رو دارن و بعضی وقتا این سیستم ها به مشکل نمیخورن
ولی ماشینای ایرانی اصلا سیستم هوشمندی ندارن که خراب شه
مثل اینه که یک نفر امتحان ۱۸ شده
یکی امتحان نداده
بعد بگی اونی که ۱۸ شده دوتا غلط داره ولی اون یکی نداره پس اونی که امتحان نداده بهتره