ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

نرم افزار اختصاصی اپل مانع تعمیر محصولاتش توسط سرویس‌های شخص ثالث می‌شود

اپل احتمالا به دنبال ایجاد نرم افزاری اختصاصیست تا تعمیرات مک بوک پرو و iMac پرو تنها توسط کارشناسان رسمی این شرکت آمریکایی انجام شود. در گزارشات، انتقاد‌ها از این رویکرد اپل و عواقبی که ...

مانی میرجوادی
نوشته شده توسط مانی میرجوادی | ۱۳ مهر ۱۳۹۷ | ۱۵:۰۰

اپل احتمالا به دنبال ایجاد نرم افزاری اختصاصیست تا تعمیرات مک بوک پرو و iMac پرو تنها توسط کارشناسان رسمی این شرکت آمریکایی انجام شود. در گزارشات، انتقاد‌ها از این رویکرد اپل و عواقبی که احتمالا در پی دارد قابل مشاهده است.

به نظر می‌رسد بدون استفاده از این نرم افزار، سرویس‌های خدماتی شخص ثالث نمی‌توانند مک بوک پرو‌هایی که از مشکلاتی نظیر اختلال در صفحه نمایش، بورد‌ها، کیبورد‌ها و دیگر قطعات سخت افزاری رنج می‌برند را تعمیر کنند. در واقع کامپیوتر بعد از تعمیر تا زمانی که توسط کارشناس رسمی اپل با نرم افزار اختصاصی یاد شده مورد ارزیابی قرار نگیرد، قابل استفاده نخواهد بود.

چیپ‌های T2 استفاده شده در مک بوک پرو 2018 و آی مک پرو اپل موجب در پشت این موضوع و نیاز به استفاده از نرم افزار اختصاصی برای تکمیل فرایند تعمیر هستند.

در اسناد اپل اشاره شده که برای مک بوک پرو 2018 این موضوع شامل تعمیر نمایشگر، برد منطقی، تاچ آی دی و نیز قاب بالایی دستگاه می شود. قاب بالایی هم کیبورد، باتری، ترکپَد و اسپیکر را در خود جای داده است. در مورد مک بوک پرو قطعات مذکور شامل بُرد منطقی و حافظه های فلش هستند. اگر این قطعات توسط تعمیر کنندگان ثالث تعمیر شوند و فرایند عیب یابی اپل را طی نکنند ممکن است فرایند تعمیر ناقص باقی بماند و سیستم به درستی کار نکند.

در روزهایی که امنیت سخت افزاری یکی از دغدغه‌های اصلی دنیاست شاید بتوان تا حدی این رویکرد اپل را منطقی دانست، اما به هر ترتیب این موضوع کمی با رسالت اصلی کامپیوتر‌های شخصی که هرگز دستگاه‌های مهر و موم شده تلقی نمی‌شدند در تضاد است. مک چند وقتیست که این رسالت را نادیده گرفته و در جهتی کاملا عکس حرکت می‌کند.

اپل هنوز هیچ دیدگاه رسمی در این باره اعلام نکرده. منتقدان حوزه‌ی تکنولوژی اما بر این عقیده‌اند که تولید کنندگان دستگاه‌های الکترونیکی و هوشمند در صدد دشوار کردن روند تعمیر دستگاه‌هایشان هستند تا کاربران با سرعت بیشتری نسبت به خرید دستگاه‌های جدید تر اقدام کنند.

اپل در کنار بسیاری از تولید کنندگان سخت افزاری دیگر تلاش کرده‌اند تا در مقابل قانون تعمیرات آزاد بایستند. قانونی که می‌گوید همه‌ی تولید کنندگان قطعات الکترونیکی باید اطلاعات مورد نیاز را در اختیار مشتریان و سرویس‌های خدماتی شخص ثالث هم قرار دهند تا آن‌ها هم توانایی تعمیر کردن دستگاه‌ها را داشته باشند.

تا به امروز در کشور آمریکا ۱۹ ایالت این قانون را تصویب کرده‌اند اما در هیچ کجای ایالات متحده استفاده از نرم افزار‌های اختصاصی -به شکلی که در این مطلب به آن اشاره شد- ممنوع نیست.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی