ده توصیه حقوقی برای کاهش ریسک معامله و خرید خودرو
خرید خودرو از جمله افعالی که نیازمند برنای بلندمدت برای جمع آوری پول و صرفه جویی در هزینه ها است. بسیاری از افراد تمایل به خرید خودروهای دست دوم داشته و عده ای نیز خرید ...
خرید خودرو از جمله افعالی که نیازمند برنای بلندمدت برای جمع آوری پول و صرفه جویی در هزینه ها است. بسیاری از افراد تمایل به خرید خودروهای دست دوم داشته و عده ای نیز خرید خودرو فابریک کارخانه را ترجیح می دهند. در هر دو صورت پیش از خرید خودرو باید نکاتی را مدنظر قرار داد تا در انتهای یک وسیله نقلیه قابل قبول در اختیار شما قرار بگیرد.
اگر قصد خرید خودرو دارید با ما همراه باشید تا نکاتی ضروری پیرامون این موضوع را با شما به اشتراک بگذاریم:
1- فرقی نمی کند که قصد خرید از چه خودروسازی را دارد. پیش از خرید به شرکت ها و نمایندگی های معتبر آن ها مراجعه کنید. شرکت هایی که طرح های پیش فروش خودرو در اختیار مراحعه کنندگان خود قرار می دهند باید از اداره کل صنایع خودرو و نیرو محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز کسب کرده باشند. لیست این شرکتها توسط سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اعلام میشود.
به علاوه نمایشگاه دارانی نیز که خودروهای مختلف را در معرض دید بازدیدکنندگان و خریداران قرار می دهند باید از اتحادیه صنفی پروانه کسب اخذ کرده و دارای پروانه معتبر باشند.
2- در صورتی که قصد خرید خودروی دست دوم را دارید حتما با یک فرد خبره مشورت کرده و خودروی مذکور را به کارشناسان و حتی تعمیرکاران خودرو نشان دهید.
3- حتما اسناد مختلف خودرو از جمله سند مالکیت را مورد بررسی قرار داده و از اصالت و اعتبار مدارک مطمئن شوید. خودروی فروشی باید به نام فروشنده باشد. اگر در این زمینه تخصص ندارید از فردی متخصص کمک بگیرید.
4- در هنگام تنظیم قولنامه/مبایعهنامه شماره شاسی، موتور و پوسته سر سیلندر را با شمارههایی که در کارت خودرو، سند و برگه سبز آن است تطبیق بدهید. گاها دیده شده که تعدادی از افراد متقلب از سهل انگاری خریداران سواستفاده کرده و بر خلاف قانون، خودرویی را ارائه داد و در هنگام تنظیم قرارداد مشخصات یک خودرو معیوب را درج می کنند. در این خصوص بسیار دقت کنید. ممکن است شماره شاسی یا پوسته سیلندر خودرو اصطلاحا دستکوب باشد یا شماره شاسی از خودرویی دیگر بریده شده و بر روی شاسی خودروی موردنظر شما جوشکاری شده باشد.
5- شاید عجیب به نظر برسد اما توصیه می شود ممنوع المعامله بودن فروشنده را نیز بررسی کنید. گاها دیده شده که عده ای پیشنهاد دادن وکالت و ارائه وکالت نامه برای تعویض پلاک را مطرح می کنند. لازم بدانید در صورت ممنوع المعامله بودن فروشنده، وکالت نامه مذکور وجه قانونی ندارد.
6- مهم ترین قسمت خرید و فروش خودرو بخش مالی آن است. توصیه می شود تحت هیچ شرایطی حتی برای افراد آشنا نیز بدون در اختیار داشتن حداقل قولنامه کتبی پولی به فروشنده پرداخت نکنید. دریافت پول با گرفتن وکالت از فروشنده دو مبحث متفاوت است. حتی در صورتی که شما وکالت نامه در اختیار داشته باشید و در ازای پرداخت پول از فروشنده وکالت گرفته باشید، فروشنده می تواند ادعا کند که مبلغی را دریافت نکرده است.
7- از پرداخت هرگونه مبلغی به شخص سوم در معامله پرهیز کنید. اگر قرار است پولی جابهجا شود باید فقط به شخص صاحب سند پرداخت شود.
8- بهترین روش این است که مباینه نامه (قولنامه) را در محل تعویض پلاک تنظیم نمایید و از داد و ستد مبلغ، در روزهای پیش از مراجعه به تعویض پلاک خودداری فرمایید. علت ذکر این نکته این است که در صورت داد و ستد بیعانه و تنظیم قولنامه، زمینه برای برخی سو استفاده ها پیش از حضور در مرکز تعویض پلاک فراهم می شود و ممکن است در صورت انصراف هریک از طرفین معامله، مشکلاتی برای طرف مقابل ایجاد شود.
9 -در خصوص تشخیص رنگ خودرو مراجعه به نقاشان حرفه ای می تواند مفید فایده باشد اما استفاده از خدمات کارشناسی رنگ با دستگاه حتی ریسک را بیش از پیش کاهش می دهد و بهتر است قبل از مراجعه به مرکز تعویض پلاک از خدمات این مراکز استفاده نمایید.
10- سعی کنید پیش از خرید بیشترین آگاهی ممکن را در مورد خودرو مورد نظر خود بدست آورید. رانندگی با خودرو مذکور یا موارد مشابه می تواند در این زمینه بسیار مفید باشد. حتی در صورت تمایل به خرید خودروهای صفر کیلومتر نیز می توانید به عنوان مشتری به سراغ خودروهای دست دوم مشابه رفته و عملکرد خودرو مورد نظر را در شرایط رانندگی بررسی نمایید. مواردی همچون کیفیت سواری، صدای وارد شده به کابین، دقت تعویض دنده و...مواردی هستند که هرگز توسط فروشندگان به شما گوشزد نمی شوند.
در ادامه چند نکته حاشیه ای نیز باید در نظر گرفته شود:
نه تنها در هنگام خرید خودرو که در سایر موارد نیز هیچگونه قرارداد یا سندی را نخوانده امضا نکنید.
کارت سوخت ارائه شده به شما باید با کارت سوخت خودرو مطابقت داشته باشد. در این زمینه دقت کنید.
در صورتی که شما خودروی اقساطی خریداری می کنید دقت کنید که برگه های تسویه حساب را از فروشنده دریافت کرده و تکلیف مابقی قسمت های پرداخت نشده را در مبایعه نامه روشن کنید.
به فروشندگان توصیه می شود اگر به دنبال فروش خودروی اقساطی خود هستید، حتماً سابقه بانکی خریدار را بررسی کنید.
تهیه دو برگ از مبایعه نامه و یا قولنامه بین طرفین الزامی است. یکی از برگ ها در اختیار فروشنده و دیگری در اختیار خریدار خودرو قرار می گیرد تا در صورت عدم انجام تعهدات از یک طرف، طرف دیگر مشکلی نداشته باشد.
از بعد اقتصادی توصیه می شود که کمترین بیعانه ممکن را پرداخت کنید تا در صورت فسخ معامله و یا ایجاد دردسر، خسارت و ضرر کمتری متحمل شوید.
تنها در صورتی کل قیمت خودرو را پرداخت کنید که سند رسمی مورد معامله به نام شما زده شده باشد. حداقل مبلغ یک میلیون تومان از کل مبلغ معامله تا تنظیم سند قطعی نزد خریدار باقی بماند.
و در انتها توصیه می شود تا حد مکان پرداختیها به وسیله چک تضمینی انجام شود تا اگر که فروشنده منکر دریافت وجه شد، ابزاری برای اثبات پرداخت وجود داشته باشد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
سلام . ۱- قبل از خرید خودرو کارشناسی رنگ و مکانیکی یادتون نره
وقتی از خود ماشین مطمعن شدید مدارک ماشین رو دقیق چک کنید .
اگه طرف معامله وکالت هم داشت خرید نکنید چون ممکنه این ماشین قبل از شما به کس دیگه فروخته شده . چه قولنامه و چه وکالتنامه اگر قبل از شما با کسی دیگه تنظیم شده باشه از نظر قانونی ماشین ماله شخص اول هست حتی اگر پلاک به اسم شما بشه .
تاکید میکنم حتمن با صاحب ماشین . کسی که ماشین به اسمش هست به شماره گذاری بروید . یک برگ چک تضمین شده به مبلغی که توافق کرده اید به نام خود خریدار از بانک بگیرید و با مدارک خودرو همراه با صاحب خودرو به شماره گذاری بروید .
قولنامه لازم نیست
موقع امضای برگ سبز در پشت چک تضمین شده قید کنید بابت خرید خودرو فلان در وجه اقا یا خانم ( صاحب ماشین نه کسی که وکالت داره ) بنویسید و دو تا امضاع حتمن جلوی خود فروشنده بکنید . و چک رو بدید و فروشنده بزگ سبز رو امضاع کنه و مراحل پلاک گذاری همونجا انجام بشه . بعدش هم به یه محضر برید و ماشین رو به نام بزنید . نصف روز وقتتون رو میگیره و خیالتون از معامله راحته .
چه کسی که میفروشه پولش که همون چک تضمین شده هست توی دستشه و نگرانی نداره و هم خریدار مطمعن هست که ماشین فقط مال اونه و مشکل قانونی نداره .
اگه با وکالت نامه برید شماره گذاری ممکنه ماشین مورد داشته باشه و ماشین رو میخوابونن و شما میمونید و پول از دست رفته .
معامله رو نقد و ساده انجام بدید . وکالت و قولنامه چرت و پرته .
موفق باشید