بررسی دیجیاتو : آیفون XR ؛ پادشاه یک چشم
احتمالاً شما هم افراد زیادی را می بینید که به آیفون های قدیمی خود وفادارند و عزم جدی برای ارتقای آنها ندارند. درست است که آیفون های قدیمی هنوز هم برای استفاده عادی به اندازه ...
احتمالاً شما هم افراد زیادی را می بینید که به آیفون های قدیمی خود وفادارند و عزم جدی برای ارتقای آنها ندارند. درست است که آیفون های قدیمی هنوز هم برای استفاده عادی به اندازه کافی قدرتمند هستند، ولی اگر از آنها در این باره سؤال کنید اکثرشان با قیمت +1000 دلاری آیفون های جدید کنار نمی آیند، به خصوص در بازارهای بی سر و سامانی که محصولات اپل با قیمت نامعقول به فروش می رسند. اپل امسال آیفون XR را معرفی کرد تا شاید بتواند بخشی از این کاربران قدیمی را به خرید گوشی جدید وادار کند.
آیفون XR (که آیفون تِن آر تلفظ می شود ولی به آیفون ایکس آر هم معروف است) آمده تا گزینه معقول تری باشد برای افرادی که می خواهند قوی ترین گوشی سال را داشته باشند اما انگیزه یا توان خرید آیفون XS یا XS مکس (بررسی دیجیاتو) را ندارند. طبیعتیست که در ازای پرداخت حداقل 250 دلار کمتر، باید بعضی چیزها را فدا کنید. ابتدا مشخصات آیفون XR را با هم مرور می کنیم:
- فریم آلومینیومی با بدنه شیشه ای و گواهی IP67
- نمایشگر 6.1 اینچی IPS LCD
- چیپست شش هسته ای A12 بایونیک
- 3 گیگابایت رم، 64/128/256 گیگابایت حافظه داخلی
- دوربین اصلی 12 مگاپیکسلی
- دوربین سلفی 7 مگاپیکسلی
- باتری 2942 میلی آمپر ساعتی
- قیمت مدل پایه: 750 دلار / حدود 11 میلیون تومان
همان طور که می بینید آیفون XR آنقدرها هم با آیفون XS تفاوت ندارد. ایجاد تعادل بین قیمت، ویژگی های شاخص و قدرت سخت افزاری در دنیای موبایل کار بسیار سختیست. حالا اینکه اپل توانسته بین این سه مورد تعادل برقرار کند یا خیر، سؤالیست که در بررسی آیفون XR می خواهیم به آن پاسخ دهیم.
با تشکر از فروشگاه عیاران که آیفون XR را برای این بررسی در اختیار دیجیاتو قرار داد. برای خرید آیفون های جدید و رجیستر شده به آدرس این فروشگاه در مجتمع کامپیوتری پایتخت، طبقه همکف پلاک ۱۶ مراجعه کنید یا با شماره تلفن 88886849 تماس حاصل نمایید.
گرفتار در حاشیه
زبان طراحی آیفون XR همانیست که در دیگر اعضای خانواده X می بینیم ولی تفاوت هایی هم وجود دارد. اول اینکه وزن گوشی به نسبت ابعادش، بیشتر از انتظار است و در دست سنگینی می کند، تا حدی که استفاده درازمدت از آن خسته کننده خواهد بود. ضخامت زیاد هم مزید بر علت شده تا همین ابتدای کار سطح توقعتان پایین بیاید. البته وقتی گوشی را روشن کنید، وزن و ضخامت دستگاه به کل از یادتان می رود و تمام فکر و ذکرتان معطوف حاشیه زیاد اطراف نمایشگر می شود، حاشیه ای که آن را به بک لایت صفحه LCD نسبت می دهند اما حداقل در طرفین نمایشگر می توانست به مراتب کمتر از این باشد. بعضی ها یکسان سازی حاشیه اطراف نمایشگر را بهانه می آورند که اینجا هم ناچ بالای صفحه کل موضوع را زیر سؤال می برد.
فریم استیل و براق آیفون XS جای خودش را به فریم آلومینیومی در آیفون XR داده که البته تصمیم خوبیست، چون آلومینیوم دوام بیشتر و رنگ پذیری بهتری دارد و مثل فریم استیل به راحتی خش نمی افتد. در واقع یکی از نقاط تمایز اصلی این گوشی با دیگر اعضای خانواده، رنگ بندی جذاب و متنوع آن است که می تواند خریداران بیشتری را به سمت خودش بکشاند. آیفون XR به جز رنگ های کلاسیک سفید و مشکی، در رنگ های آبی آسمانی، زرد، مرجانی (همان نارنجی خودمان) و قرمز هم عرضه می شود.
پشت و روی آیفون XR از شیشه ساخته شده و حتی اگر به بیان اپل با «مقاوم ترین شیشه دنیای موبایل» هم روبرو باشیم، باز هم چیزی از استرس در دست گرفتن این گوشی کم نمی شود. در ضمن توجه داشته باشید که شیشه پشت آیفون XR مقاومت کمتری نسبت به آیفون XS دارد. همین موضوع در کنار لک شدن سریع بدنه، استفاده از قاب محافظ برای این دستگاه را اجباری می کند.
تفاوت دیگر بین آیفون XR و آیفون XS در لبه پایینی دیده می شود، جایی که دیگر از خطوط آنتن دهی مزاحم خبری نیست و حفره های اسپیکر اصلی و میکروفون به شکل متقارن در طرفین درگاه لایتنینگ قرار گرفته اند. البته این نشانه خوبی نیست چون حذف خطوط آنتن به معنای آن است که آیفون XR از LTE گیگابیتی پشتیبانی نمی کند و حداکثر سرعت دانلودش در شبکه موبایل به 600 مگابیت بر ثانیه می رسد.
خبری از امولد نیست
آیفون XR به نمایشگر 6.1 اینچی IPS LCD با رزولوشن 828×1792 پیکسل مجهز شده که تراکم 326 پیکسل را در هر اینچ به ارمغان می آورد، دقیقاً همان رقمی که روی آیفون 8 و آیفون های غیر پلاس قبلی دیده ایم و برای استفاده روزمره کاملاً کافیست، اما اگر با دقت و از نزدیک به صفحه نگاه کنید می توانید پیکسل ها را از هم تشخیص دهید.
از آنجا که اپل برای اولین بار صفحه LCD را در زبان طراحی جدیدش استفاده کرده، تصمیم گرفته نام تازه ای را هم برایش انتخاب کند: Liquid Retina HD Display یا صفحه اچ دی رتینای مایع؛ از آن نام های من درآوردی و بی معنی که فقط از تیم های مارکتینگ بر می آید.
با این حال مثل همیشه اپل بهترین پنل IPS را برای این گوشی به کار گرفته. حداکثر روشنایی این صفحه به رقم خیره کننده 700 نیت می رسد که از پنل های اولد بیشتر است و فقط گوشی هایی مثل هواوی میت 20 یا ال جی G7 تینکیو از آن بالاتر هستند. بنابراین تحت هیچ شرایطی برای مشاهده محتوای صفحه به مشکل نخواهید خورد. از طرفی به خاطر پشتیبانی از فضای رنگی عریض DCI-P3 و فناوری True Tone اپل، همیشه واقعی ترین رنگ ها را روی آیفون XR می بینید. متأسفانه این نمایشگر به شکل سخت افزاری از فناوری های دالبی ویژن و HDR-10 پشتیبانی نمی کند و تاچ سه بعدی هم ندارد.
بدین ترتیب تا زمانی که آیفون XR را کنار آیفون XS یا پرچمداران اندرویدی مجهز به صفحه سوپرامولد قرار ندهید، نه تنها هیچ کمبودی از نظر کیفیت و وضوح نمایشگر احساس نمی کنید، بلکه از تماشای هرگونه محتوایی روی این گوشی لذت خواهید برد.
از سادگی لذت ببرید
آیفون های امسال همگی با iOS 12 معرفی شدند، نسخه ای که در اختیار تمام آیفون های موجود در بازار یعنی از آیفون XS Max تا آیفون 5C قرار گرفت. آیفون XR که به دست ما رسید، همان ابتدا و پس از طی مراحل فعالسازی، آپدیت iOS 12.1 شامل قابلیت فیس تایم گروهی و 70 اموجی جدید را هم دریافت کرد.
استفاده از گوشی بدون نیاز به دکمه های کنترلی و فقط با تکیه بر ژست های حرکتی، یکی از جذابیت های سیستم عامل iOS است. البته اگر مثل من از دنیای اندروید به iOS آمده باشید، کمی طول می کشد تا به فقدان دکمه های ناوبری و حسگر اثر انگشت عادت کنید، اما پیاده سازی بی نقص این فرایند توسط اپل، این دوره انتقال را به حداقل می رساند. این روش تعامل به قدری شهودی و ساده است که ناخودآگاه روی گوشی های دیگر هم آن را اجرا می کنید. البته ناگفته نماند که فقدان دکمه بازگشت (Back) در آیفون گاهی اوقات واقعاً کلافه کننده است.
فرایند قفل گشایی آیفون XR هم مانند دیگر آیفون های جدید بسیار لذت بخش است. فقط کافیست گوشی را برداشته و به بالا سوایپ کنید تا وارد صفحه هوم شوید. طی همین فرایند کوتاه، سیستم تشخیص چهره فعال شده و قفل دستگاه را باز می کند.
هرچقدر سیستم عامل iOS از نظر تجربه کاربری کم نقص است، در برخی زمینه های پیش پا افتاده لنگ می زند. از نظر قابلیت شخصی سازی که iOS در مقایسه با اندروید عملاً دست و پای شما را می بندد. اپلیکیشن تنظیمات (Settings) بسیار شلوغ شده و در بسیاری از موارد به ناچار باید گزینه موردنظر را با جستجو بیابید. بارها باید این سؤال را از خودتان بپرسید که چرا تنظیمات دوربین یا مرورگر سافاری درون خودشان نیست و در منوی اصلی تنظیمات گوشی قرار گرفته، و مواردی مانند اینها که به سادگی قابل حل هستند.
دیگر قابلیت های جذابی که به تازگی با آپدیت iOS 12 در اختیار کاربران قرار گرفته اند را در این مطلب بررسی کرده ایم و نیازی به مرور دوباره آنها نیست. مواردی نظیر میانبرهای سیری برای خودکار سازی فرایندهای پر استفاده یا اسکرین تایم برای کاهش اعتیاد به برنامه های خاص و مدیریت زمان، قابلیت هایی هستند که در درازمدت اثربخشی آنها معلوم می شود. فعلاً همین که بهینه ترین و روان ترین سیستم عامل دنیای موبایل را روی قوی ترین گوشی حال حاضر تجربه می کنیم، به اندازه کافی هیجان انگیز است.
قوی، قوی، قوی تر
آیفون XR شاید به اندازه آیفون XS لوکس و چشم نواز نباشد، اما از نظر قدرت سخت افزاری جای هیچ گلایه ای را باقی نمی گذارد. چیپست A12 بایونیک در حال حاضر قدرتمندترین چیپ دنیای موبایل است و احتمالاً تا چندین ماه این عنوان را حفظ کند، مگر اینکه اسنپدراگون 855 در دنیای واقعی بتواند نتایج خیره کننده ای را به دست آورد.
دو هسته پرقدرت A12 بایونیک (موسوم به Vortex) پانزده درصد نسبت به نسل قبل سریع تر شده و اولین پردازشگر گرافیکی اختصاصی اپل در این چیپست هم 50 درصد کارآیی بهتری نسبت به A11 بایونیک دارد. این سطح از توان سخت افزاری در کنار بهینگی سیستم عامل iOS باعث شده تا آیفون XS و آیفون XR پرچمدار بلامنازع بنچمارک های مختلف باشند. ما تست های آنتوتو و تری دی مارک را روی آیفون XR انجام دادیم که نتیجه به دست آمده را در کنار عملکرد آیفون XS Max می بینید:
واضح است که آیفون XR نه تنها چیزی از برادران پریمیوم خود کم ندارد، بلکه بهتر از آنها هم عمل می کند، آن هم با یک گیگابایت حافظه رَم کمتر. بنابراین شک نکنید که با قوی ترین گوشی سال 2018 طرف هستید. در دنیای واقعی، آیفون XR بی نقص عمل می کند و بیشتر از حد نیاز شما یا هر کاربر حرفه ای دیگری در سطح جهان، نیرو دارد. به جز مواردی نظیر واقعیت مجازی، به سختی می توان استفاده ای برای این گوشی متصور شد که از تمام قدرت سخت افزار آن استفاده کند. شاید یکی دو سال دیگر بتوان این سخت افزار را به چالش کشید، آن هم فقط به خاطر اینکه سه گیگابایت رَم دارد.
تنها تفاوت اصلی بین کارآیی آیفون XR و آیفون XS در پشتیبانی از شبکه LTE است. در حالی که آیفون XS نخستین گوشی اپل با LTE گیگابیتی به شمار می رود، آیفون XR از این قابلیت بی بهره است. شاید تصور کنید که با وضعیت شبکه های موبایل کشورمان این ویژگی آنقدرها هم کاربردی نیست، ولی LTE گیگابیتی برای حفظ ارتباط در شبکه های ضعیف یا افزایش سرعت شبکه های عادی هم به درد می خورد.
نقطه اوج صدا
آیفون XR همان اسپیکرهای استریویی را در اختیار دارد که در آیفون XS هم دیده بودیم. اپل اسپیکرهای استریو را برای اولین بار در آیفون 7 معرفی کرد و سپس در آیفون 8 و آیفون X آنها را ارتقاء داد. حالا شاهد نسل جدید و بهبود یافته اسپیکرهای استریو در آیفون XS و آیفون XR هستیم که توانایی فوق العاده ای در پخش صدا دارند.
در بررسی آیفون XS هم گفتیم که بلندگوهای جدید اپل هیچ رقیبی در دنیای موبایل ندارند، به خصوص بلندگوی مکالمه که در دیگر گوشی های بازار فقط نقش مکمل را ایفا می کند ولی در آیفون XR تقریباً همپای بلندگوی اصلی در پخش صداهای زیر و بم نقش دارد. جالب اینکه حتی با افزایش ولوم صدا هم تفاوت محسوسی در کیفیت آن به وجود نمی آید.
برای گوش دادن به موسیقی اما اپل همچنان به راه خودش می رود. ابتدا جک هدفون را حذف کرد و حالا مبدل جک 3.5 میلیمتری به لایتنینگ را از درون جعبه آیفون ها برداشته. ایرپادهای همراه آیفون با گوش بعضی کاربران (از جمله خود من) سازگار نیستند و ایرپادهای بیسیم هم وضعیت مشابهی دارند. برای استفاده از هدفون های ثالث هم باید هزینه خرید مبدل را بپردازید.
یک چشمِ بینا
آیفون هم از آن گوشی هاییست که عکس بد تحویل شما نمی دهد. استفاده از اپلیکیشن دوربین iOS بسیار ساده است و حتی عکاسان مبتدی هم به آسانی از آن سر در می آورند، البته بیشتر به خاطر اینکه اپل حق انتخاب زیادی به شما نمی دهد. همان معدود تنظیمات پایه دوربین هم داخل اپ نیست و برای تغییر آنها باید به اپ تنظیمات گوشی سر بزنید.
دوربین اصلی آیفون XR با آیفون XS یکیست: حسگر 12 مگاپیگسلی، ضریب اف 1.8، لرزشگیر اپتیکال، فلاش LED چهارگانه دورنگ، و توانایی ضبط ویدیوهای 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه. دوربین سلفی هم تغییری نکرده و از سنسور 7 مگاپیکسلی با ضریب اف 2.2 بهره می برد، ضمن اینکه ویدیوهای تمام اچ دی را با نرخ 60 فریم بر ثانیه ضبط می کند. با این حساب شما در مقایسه با آیفون های گران قیمت، بزرگنمایی اپتیکال 2 برابری و عمق سنجی با لنز ثانویه را از دست می دهید.
خوشبختانه اپل قابلیت پرتره را در آیفون XR حذف نکرده و فقط روش پیاده سازی آن را تغییر داده. در واقع به جای استفاده از لنز ثانویه برای عمق سنجی و جداسازی سوژه، اپل از روشی مشابه گوگل برای ثبت پرتره با دوربین اصلی بهره می گیرد. به همین دلیل، حالت پرتره در آیفون XR فقط در صورتی عمل می کند که چهره یک فرد درون کادر قرار گیرد. همان طور که در تصویر زیر می بینید، آیفون XR حتی با یک دوربین، دقیق تر و بهتر از گلکسی اس 9 پلاس پرتره می گیرد. این موضوع نشان می دهد که الگوریتم های پردازش تصویر هم به اندازه سخت افزار موجود، اهمیت دارند.
حالا بپردازیم به کیفیت دوربین آیفون XR که به تازگی از سوی وب سایت تخصصی DxOMark به عنوان بهترین دوربین تک لنز دنیای موبایل معرفی شده است. آسمان پاک و آبی تهران به ما فرصت داد تا دوربین این گوشی را بهتر بررسی کنیم.
همان طور که می بینید آیفون XR در نور کافی عکس های جذابی می گیرد، که جز این هم انتظاری نمی رود. حتی برش 100 درصد این تصاویر هم به اندازه کافی جزئیات دارند که بتوان عکس ها را در ابعاد بزرگ به چاپ رساند. کیفیت قابل توجه تصاویر حتی با کاهش نسبی نور یا در هوای ابری هم به خوبی حفظ می شود.
با نزدیک شدن به غروب خورشید و تاریک شدن هوا، کم کم ردپای نویز در تصاویر دیده می شود اما نه به اندازه ای که لذت تماشای تصاویر را مختل کند. انتقال رنگ بین طیف های مختلف با ملایمت صورت می گیرد و توازن کلی بین بخش های تاریک و روشن تصویر برقرار است.
نهایتاً پس از غروب خورشید، آیفون XR مثل تمام گوشی های دیگر (به جز آنهایی که حسگر بزرگی دارند) در حفظ توازن بین رنگ و نور و جزئیات به مشکل می خورد. در قسمت های تاریک تصویر به وضوح می توان نویز را مشاهده کرده و جزئیات عکس هم تا حد زیادی از بین می رود، تا جایی که در بزرگنمایی کامل شاهد حالت آبرنگی هستیم.
در محیط داخلی هم شاهد هنرنمایی آیفون XR هستیم که عکس هایی بدون نویز و خوش آب و رنگ را ثبت می کند. توازن سفیدی هم نسبتاً دقیق برقرار است. فقط برخلاف آیفون XS که فوکوس بی نظیری داشت، اینجا گاهی اوقات مجبور به لمس صفحه برای فوکوس مجدد هستید.
دوربین سلفی این گوشی هم در نور کافی عملکرد خوبی دارد. اگر اختلاف نوری زیادی با پس زمینه وجود داشته باشد، دوربین به شکل خودکار حالت HDR را فعال می کند تا نوردهی تصویر را متعادل کند. نتیجه این حالت را در تصویر زیر می بینید:
در مجموع آیفون XR تجربه لذت بخشی از عکاسی را در اختیار شما قرار می دهد، اما نه به اندازه ی دوربین های حرفه ای مثل هواوی میت 20 پرو یا دیگر گوشی های مجهز به لنز ثانویه. بزرگنمایی اپتیکال یکی از مهم ترین قابلیت های لنزهای دوگانه است که اینجا از آن محروم هستیم، و البته تنظیمات دستی که اپل چندان اعتقادی به آنها ندارد.
یک روز با خیال راحت
آیفون XR که از نظر ابعاد مابین آیفون XS و آیفون XS Max قرار می گیرد، از نظر ظرفیت باتری هم چنین وضعیتی دارد. این گوشی به باتری 2942 میلی آمپر ساعتی لیتیوم-یونی مجهز شده که 258 میلی آمپر ساعت بیشتر از آیفون XS و 232 میلی آمپر ساعت کمتر از آیفون XS مکس است. با این حال از آنجا که باتری پرقدرت برادر بزرگ این خانواده بیشتر صرف تغذیه نمایشگرش می شود، آیفون XR بالاترین شارژدهی را در بین سه آیفون جدید دارد.
البته واضح است که بهترین آیفون هم از نظر شارژدهی به گرد پای پرچمداران اندرویدی (به خصوص خانواده میت هواوی) نمی رسد، اما همین که با آیفون XR در میانه روز به شارژر نیاز نداشته باشید هم غنیمت است. این گوشی حتی با استفاده نسبتاً سنگین هم تا پایان روز همراه شما خواهد بود اما به سختی می توان آن را به روز دوم رساند؛ یعنی می شود ولی آن چند درصد باقی مانده در ادامه روز به درد کسی نمی خورد.
بهتر است از شارژر 5 واتی داخل جعبه دستگاه که بیشتر شبیه توهین به خریداران آیفون است، بگذریم و فقط خوشحال باشیم که اپل قابلیت شارژ وایرلس را در آیفون XR حفظ کرده است.
هر آنچه گفتیم
وقتی برای اولین بار با آیفون XR مواجه می شوید، شاید این سؤال را از خودتان بپرسید که در ازای پرداخت حداقل 250 دلار کمتر چه چیزهایی را در مقایسه با آیفون XS از دست می دهید. پس از چند روز استفاده اما ماهیت سؤال کاملاً عوض می شود و باید به این فکر کنید که با پرداخت حداقل 250 دلار بیشتر چه چیزهایی به دست می آورید؟ البته قبل از همه اینها باید با خودتان کنار آمده باشید که چرا باید بالای ده میلیون تومان برای خرید یک گوشی موبایل هزینه کنید و اصلاً چه اتفاقی افتاد که با این قیمت ها روبرو شده ایم.
آیفون XR در مقایسه با دو برادر دیگرش فقط یک نمایشگر با کیفیت امولد و یک دوربین کم دارد، و البته مقداری هم از نظر لوکس بودن در سطح پایین تری قرار می گیرد، اما در عمل همان تجربه کاربری را در اختیار شما می گذارد. این شما هستید که باید تصمیم بگیرید پرداخت چند میلیون تومان بیشتر، ارزشش را دارد یا خیر؛ نظر ما که منفیست. تازه با خرید آیفون XR دستتان برای انتخاب رنگ هم به مراتب بازتر است.
مقایسه با رقبای هم قیمت اندرویدی هم کار بیهوده ای به نظر می رسد چون به هر حال شما یا آیفون می خواهید یا گوشی اندرویدی. با این حال در دنیای اندروید هم محصولات ارزشمندی نظیر سامسونگ گلکسی اس 9 [پلاس]، هواوی میت 20 [پرو]، گوگل پیکسل 3 و دیگران حضور دارند که با قیمت هایی پایین تر می توانید آنها را بخرید.
مجدداً از فروشگاه عیاران که آیفون XR را برای این بررسی در اختیار دیجیاتو قرار داد تشکر می کنیم. برای خرید آیفون های جدید و رجیستر شده به آدرس این فروشگاه در مجتمع کامپیوتری پایتخت، طبقه همکف پلاک ۱۶ مراجعه کنید یا با شماره تلفن 88886849 تماس حاصل نمایید. در ادامه نقاط قوت و ضعف آیفون XR را مرور می کنیم
نقاط قوت آیفون XR
- کیفیت ساخت عالی
- رنگ بندی جذاب
- روشنایی مطلوب نمایشگر
- رابط کاربری روان و کم نقص
- قدرت سخت افزاری بی رقیب
- دوربین حرفه ای
- کیفیت صدای فوق العاده
- شارژدهی مناسب
نقط ضعف آیفون XR
- ضخامت و وزن بالای بدنه
- رزولوشن پایین نمایشگر در مقایسه با اکثر گوشی های بازار
- حاشیه زیاد و بی دلیل اطراف نمایشگر
- پشتیبانی نکردن از شبکه LTE گیگابیتی
- فقدان لنز ثانویه برای بزرگنمایی اپتیکال
- شارژر ضعیف درون جعبه دستگاه
- قیمت بالا
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
عدم پشتیبانی از شبکه LTE گیگابایتی یعنی چی؟
دیجیاتوی عزیز شما میدونی کجا میشه پیکسل 3 اکس ال را تهیه کرد؟
فروشگاهی هست در تهران که داشته باشه؟
از یه طرف دلم ios میخواد و از اندروید خسته شدم از یه طرفم دوربین واید و باتری عالی میت 20 پرو جذابه از یه طرفم پیکسل 3 و دوربینش و اپدیت های جدید اندروید :(
کسی که میخاد آیفون بگیره توو ایران فعلا بهترین گزینه همین XR هست. چون هم قیمتش مناسبه هم قدرتش کافیه.
ای کاش اقتصاد ما بیمار نبود