واکنش یک نماینده مجلس به صحبت های مدیرعامل وقت ایران خودرو در مورد هزینه طراحی پژو ۲۰۶ SD
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی از هزینه 250 میلیون دلاری طراحی خودرو پژو 206 آن هم تنها برای صندوق خودرو خبر داد. بهرام پارسایی با اشاره به تهیه گزارش مربوط به صنعت خودرو ...
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی از هزینه 250 میلیون دلاری طراحی خودرو پژو 206 آن هم تنها برای صندوق خودرو خبر داد.
بهرام پارسایی با اشاره به تهیه گزارش مربوط به صنعت خودرو در کمیسیون اصل 90 گفت: «در جریان تهیه این گزارش آنچه که برای من اثبات شده فساد کلان و عدم نظارت بر خودروسازی و تبدیل خودروسازان به یک مافیای قدرتمند است.»
وی اضافه کرد: «یکی از مواردی که ما در این گزارش به آن رسیدیم و من چند بار این موضوع را ناباورانه مطالعه کردم هزینه سنگین طراحی صندوق خودروی پژو 206 است. همان طور که میدانید پژو 206 ساخت فرانسه و طراحی شده در فرانسه است و در ایران تنها یک صندوق به آن اضافه شده و تبدیل به پژو SD شده است.”
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: “طبق اسناد فقط بابت طراحی صندوق پژو 206، 250 میلیون دلار هزینه شده که با ارز امروز قیمت آن به 3 هزار میلیارد تومان میرسد. این در حالی است که با این میزان پول میشد یک خط کامل تولید خودروی جدید را طراحی کرد.»
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «ما معتقدیم موارد این چنینی است که باعث میشود قیمت تمام شده خودروهای بی کیفیت در کشور ما چندین برابر خودروهای باکیفیت خارجی باشد و هزینه آن هم از جیب مردم پرداخت میشود.»
وی در رابطه با طراحی خودرو سمند اعلام کرد: «فساد خودروسازی جدید نیست. در دهه 70 که بزرگترین اختلاس تاریخ کشور 123 میلیارد بود، برای طراحی سمند، 120 میلیارد تومان با ارز 400 تومانی، معادل 3500 میلیارد تومان امروز، پرداخت شد و این طراحی گران نه جذاب بود نه استاندارد. البته این مبلغی است که خودروساز اعلام کرده، اما اسنادی در دست است که نشان میدهد وام اخذ شده بابت طراحی خودرو ملی بیشتر از این مبلغ است و این در حالی است که یک طراح ایرانی برندهای معتبر خودرو در جهان، همان زمان حاضر بود به رایگان، طراحی خودرو ملی را انجام دهد. اما چون برای سودجویان، منفعت نداشت، نپذیرفتند. زمان استاندارد طراحی یک خودرو در جهان هم دو تا سه سال است ولی طراحی سمند 7 سال زمان برد. این مشت نمونه خروار بود و به زودی پردهای دیگر از یک فساد بزرگتر در مافیای خودرو را اعلام میکنم.»
وی ادامه داد: «بین سالهای 84 تا 93 نیز به دلیل غیراستاندارد بودن و جذاب نبودن سمند سه مرحله تغییرات در آن ایجاد کردند که آن هم مجموعا 110 میلیارد تومان هزینه داشته است، یعنی برای طراحی خودرو سورن 22 میلیارد تومان، برای طراحی خودرو دنا 49.5 میلیارد تومان و برای طراحی خودرو دنا پلاس 39.5 میلیارد تومان هزینه شده است.»
به گفته پارسایی، طراحی خودرو یکی از منافذی است که خودروسازان به دلیل روحیه و عملکرد انحصار طلبیشان نهایت سوءاستفاده را از آن داشتهاند.
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خودروسازها 25 هزار میلیارد تومان خودرو پیش فروش کردند، 30 هزار میلیارد تومان به بانکها و 25 هزار میلیارد تومان به قطعه سازان بدهکارند و 30 هزار میلیارد تومان هم زیان انباشته دارند، افزود: «این که چرا تاکنون با آنها برخورد نشده جای سوال دارد اما به نظر میرسد یکی از راههایی که به راحتی میتوانستند به جیب مردم دستبرد بزنند همین به اصطلاح طراحیهای کارشناسی نشده است که به خاطر آن به منافع کلان رسیدند.»
وی همچنین مدعی شد: «در دولت دهم هم ایرانخودرو را وادار کردند در ونزوئلا خط تولید راه بیندازد به همین منظور 90 میلیون دلار در آنجا هزینه شد که بعد از صرف این هزینه کشور مقصد گفت که تا 10 سال دیگر به آنها برق نمیدهد و این حجم سرمایه ملی در آنجا از دست رفت هیچ کسی هم مؤاخذه نشد.»
نماینده مردم شیراز در مجلس در پایان خواستار ورود جدی قوه قضاییه برای بررسی تخلفات خودروسازان شد و گفت: «امیدواریم خودروسازان که در موارد مختلف اقدام به حیف و میل و غارت اموال مردم کردند روزی پاسخگوی عملکرد خود باشند.»
با این حال به گفته یکی از کارشناسان طراحی صنعت، این اظهارات تا حدی می تواند محل ابهام باشد.
علیرضا محمد زاده می گوید: «علیرغم انتقادات و ایرادات متعددی که به طراحی و مهندسی خودروی سمند از ابتدای معرفی آن در بازار وارد بوده (که در برخی موارد نیز کاملا اصولی و صحیح است)، اما ذکرچند نکته در این بین بنظر لازم میرسد.
اول آنکه اصولا پروسه استاندارد طراحی یک خودرو حتی بر اساس پلت فرمی مشترک با خودرویی دیگر ( چه در آنسالها و حتی امروز ) دو تا سه سال نبوده و چنین ادعایی کمی با واقعیت متناقض است. بطورمعمول طراحی یک خودرو جدید فارغ از مشترکات فنی آن با خودروی دیگر در یک بازه زمانی چهار تا پنجساله به انجام میرسد.
نکته دوم اینکه اظهار شده در آن زمان طراحی ایرانی حاضر به طراحی خودرو ملی بدون دریافت هرگونه هزینه از ایرانخودرو بوده است، نیز بنظر چندان منطقی نمیرسد چرا که اصولا طراحی خودرو یک پروسه و فرآیند بسیار پرهزینه و زمانبر است و انجام رایگان آن کمی عجیب است.
و اما نکته آخر اینکه ایشان ادعا نموده اند که سمند خودرویی استاندارد نیست باید دید بر اساس چه منطق و مستنداتی چنین ادعایی مطرح میشود چرا که اصولا در طراحی و مهندسی خودروها استانداردهای متعددی میبایست رعایت شوند، (هرچند سمند قطعا خودرویی نیست کهتمامی استانداردهای زمان خود را دارا باش) اما نمیتوان بدون دلیل و مدرک یک خودرو را صد در صد غیر استاندارد نامید.»
اما فارغ از این مسئله، این سوال مطرح می شود که چرا این اظهارات یک دهه پس از طراحی 206 صندوق دار و سمند رسانه ای می شود؟ آیا تاکنون فرصت کافی برای بررسی این ابهامات وجود نداشته است یا نمایندگان مجلس با رسیدن به زمان تبلیغات انتخاباتی در صدد جلب توجه رای دهندگان هستند؟
مدیرعامل اسبق ایران خودرو: هزینه ۲۵۰ میلیون دلاری برای صندوق ۲۰۶ کذب است [به روز رسانی]
منوچهر منطقی درباره ادعای یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر هزینه 250 میلیون دلاری برای طراحی صندوق 206 اظهار کرد: «تصور عامه برای این است که با تولید چند قطعه صندوق ساخته میشود، اما نکته مهم در این است که این موضوع نیاز به طراحی، ساخت تجهیزات و ایجاد خط تولید دارد.»
مدیرعامل اسبق ایران خودرو افزود: «شما طراحی میکنید و به دنبال رسیدن به استانداردهای بین المللی هستید بنابراین باید نمونههای بسازید و برای آن مبلغی را هزینه کنید و اگر به دنبال تولید نیز باشید باید برای تهیه قالبها و ایجاد خط تولید نیز هزینه کنید.»
وی با بیان اینکه باید مشخص شود منظور از هزینه کرد 250 میلیون دلاری مربوط به کدام بخش است، گفت: «اگر این مبلغ برای طراحی صندوق گفته شده بسیار اشتباه است و اصلا صحت ندارد.»
منطقی تاکید کرد: «مبلغی که برای طراحی صندوق 206 هزینه شده 12 میلیون دلار بوده که مبلغ ریالی آن هم در آن زمان 12 میلیارد تومان میشود.»
مدیرعامل اسبق ایران خودرو تصریح کرد: «اگر هزینه ساخت طراحی، ساخت نمونه، تستها و سایر موارد را نیز در نظر بگیریم باز هم از مبلغ ذکر شده کمتر است.»
وی با بیان اینکه افراد سیاسی نباید وارد موضوعات فنی شوند، خاطرنشان کرد: «به دلیل اینکه مهندسین مجرب کشور روی این مسائل کار کردند تا یک برند ملی داشته باشیم و نباید آن را زیر سئوال ببریم.»
منطقی افزود: «افراد زمانی که به دنبال اظهار نظر هستند باید از موضوع آگاه باشند و بدانند درباره کدام موضوع میخواهند اظهارنظر کنند.»
مدیرعامل اسبق ایران خودرو تاکید کرد: «مباحث فنی را نباید به هیچ عنوان بابت بخشهای سیاسی هزینه کرد، موضوعی که مربوط به 15 سال قبل بوده و اکنون مطرح کردن آن معنی ندارد، این موضوع با عنوان تحقیق و تفحص در مجلس بررسی و همه هزینهها و رقمها دیده شده است و هر جا ایراد داشته توضیح داده شده است.»
وی گفت: «درست نیست که طراحی که در صنعت خودرو صورت گرفته را زیرسئوال ببریم، این صحبت به معنی این است که ما توانایی نداریم و باید به دنبال خارجیها باشیم و این اظهارنظر خلاف منویات رهبری است.»
منطقی با بیان اینکه نباید نوآوری را زیر سئوال برد، ادامه داد: «اکنون نه زمان بازگو کردن این مطلب بود و نه اینکه بحثی که بیان شده دقیق بوده است.»
پیش تر بهرام پارسایی سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود؛ طبق اسناد فقط بابت طراحی صندوق پژو 206، 250 میلیون دلار هزینه شده که با ارز امروز قیمت آن به 3 هزار میلیارد تومان میرسد، این در حالی است که با این میزان پول میشد یک خط کامل تولید خودروی جدید را طراحی کرد.
واکنش بهرام پارسایی به صحبت های منوچهر منطقی [به روز رسانی - 31 مرداد 98]
اینکه طراحی صندوق عقب 206 نوآوری است شبیه طنز است / خودروسازان با حربه تولیدملی منتقدین را آچمز کردهاند
بهرام پارسایی سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس با اشاره به واکنشها نسبت به اعلام هزینه طراحی صندوق عقب خودروی 206، گفت: «قرار نیست کمیسیون اصل 90 و مجلس در خصوص هر اظهارنظری نسبت به گزارشات یا و مراحل رسیدگی خود اعلام موضع کند ولی بحث هزینه 250 میلیون دلاری طراحی صندوق عقب خودروی 206 بازتاب زیادی داشته و افرادی سعی در توجیه یا رد آن برآمدهاند؛ لذا در راستای تنویر افکار عمومی لازم است روشنگری شود هرچند این موضوع برای ما جای ابهامی ندارد.»
پارسایی یادآور شد: «مدیرعامل سابق ایران خودرو گفتهاند که نباید نوآوری را زیر سؤال برد. نمیدانم منظور ایشان کدام نوآوریست؟ امروزه همه شاهد رقابت و جهشهای خیره کننده در صنعت خودروی جهان هستیم؛ مانند ساخت خودروهای پرنده، خودروهایی با تولید و مصرف انرژی خورشیدی، خودروهای ارزان، ایمن و با طراحیهای خیره کننده در تولید انبوه. لذا ذکر اینکه طراحی صندوق عقب 206 نوآوری است بیشتر شبیه طنز است.»
نماینده مردم شیراز در مجلس تصریح کرد: «ایشان همچنین گفته نباید مباحث فنی را بابت بخشهای سیاسی هزینه کرد. ظاهراً ایشان نمیداند کمیسیون اصل نود، کمیسیون نظارتی مجلس است و یکی از وظایفش رسیدگی به شکایات و تخلفات است. همچنین گفتهاند معنا ندارد موضوعی مطرح شود که به 15 سال قبل برمیگردد. این هم از نکات بسیار جالبی است که اگر کسی از مسئولیت کنار رفت به عملکرد او رسیدگی نشود.»
این نماینده مجلس یادآوری کرد: «آقای منطقی مدیرعامل سابق ایران خودرو گفته که نباید برند ملی را زیر سؤال برد. این موضع دقیقاً شگرد دائمی صنعت خودروسازی است که ناکارآمدی خود را در پشت کلماتی مانند برند ملی، تولید ملی و غیره پنهان و به جای پاسخگویی فرافکنی میکنند و با همین حربه تاکنون منتقدین خود را آچمز کردهاند.»
وی با ذکر اینکه به عنوان سخنگوی کمیسیون اصل نود طی این چند سال بدون مستندات اظهار نظری نکرده و آن چه گفته براساس اسناد و استعلامها از نهادهای نظارتی و اجرایی است، ادامه داد: «مدیرعامل سابق ایران خودرو همچنین به تحقیق و تفحص از خودروسازی استناد کردند که اگر تخلفی بود در گزارش به آن اشاره میشد در حالی که تا امروز هیچ تحقیق و تفحصی در مجلس در مورد صنعت خودرو به نتیجه نرسیده و دلیل آن هم مافیای قدرتمند خودرو بوده است.»
گزارش کمیسیون اصل نود در مورد خودروسازی مستند و بدون اغماض است
وی افزود: «گزارش ما براساس پاسخ استعلامهای خودروسازان و مراجع نظارتی و کارهای کارشناسی و همچنین اطلاعات مرکز پژوهشها، پزشکی قانونی و نیروی انتظامی است که مستند و بدون اغماض است.»
نماینده مردم شیراز در مجلس افزود: «نتیجه حمایتهای بینظیر از صنعت خودروسازی مانند انحصاری کردن بازار مصرف و وادار کردن 80 میلیون نفر به خرید محصولات بیکیفیت خودروی داخل که در دنیای رقابتی امروز طنزگونه است، داشتن امتیاز بینظیر پیش فروش خودرو به عنوان تنها تولیدکنندگان خودرو در جهان، وادار کردن بانکها به پرداخت چندده هزار میلیاردی تسهیلات، دادن آزادی عمل در قیمت گذاری، خودمختاری در تهیه قرارداد فروش، اجازه تولید خودروهای تاریخ مصرف گذشته دیگر کشورها و سایر امتیازات میشود. در چنین وضعیتی بدهی و زیان انباشته بالغ بر صدهزار میلیارد تومان، نارضایتی عمومی از کیفیت خدمات و قیمت، خلف وعده و قراردادهای کاملاً یکطرفه را شاهد هستیم.»
پارسایی با ذکر اینکه میزان زیان انباشته خودروسازان علیرغم همه حمایتها، حاصل مسائلی از جمله قراردادهای نجومی طراحی و دیگر بیمسؤلیتیها، ریخت و پاشها و فسادهاست، گفت: «تحمیل چند صد هزار میلیاردی یارانه سوخت خودروهای پر مصرف، تلفات معادل یک جنگ تمام عیار و آسیبهای اجتماعی شدید و جبران ناپذیر و حسرت مردم در استفاده از خودروهای با کیفیت، تخریب محیط زیست و هوای پاک و موارد گوناگون دیگر، جایی برای توجیه این شیوه و سیاست غلط و این مدیریت ناکارآمد چند دههای گذشته باقی نگذاشته است.»
آمادهایم مستندات خود را در اختیار قوه قضاییه قرار دهیم
سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس اضافه کرد: «انتظار جدی و مطالبه عمومی از دستگاه قضایی رسیدگی به این بحران بزرگ و نجات مردم از اجحافهای غیر قابل انکار صنعت در گل مانده خودروسازی است؛ البته پیش از آنکه به بحرانی عظیمتر از مؤسسات مالی تبدیل شود باید برای آن فکری کرد. کمیسیون اصل نود هم این آمادگی را دارد هم زمان با تکمیل و جمعبندی گزارش خودروسازی در نشستی با رییس محترم قوه قضاییه اطلاعات و مستندات خود را برای تسریع در رسیدگی به این موضوع در اختیار ایشان قرار دهد.»
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
باز نزدیک انتخابات شد یه سری از نماینده ها یاد دزدیهای بقیه مسولان افتادن. البته فقط منظورم این مورد نیست
مدیر عامل اسبق گفته اقا اون دزدی مال ۱۵ سال پیش بود چرا الان داری رو میکنی،من بازی نمیکنم
چی میشه گفت واقعا.....
مستند خودرو سازی ایران کره برید ببینید تا عمق فاجعه رو درک کنید.
اینا که چیزی نیست