بررسی دیجیاتو: مقایسه اساسدی وسترن دیجیتال گرین و ایدیتا SU650
قیمت معمولاً یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب اساسدی است به خصوص اگر قصد خرید یک مدل ارزان قیمت داشته باشید. در سال های اخیر قیمت این حافظه ها کاهش قابل ملاحظه ای داشته. با ...
قیمت معمولاً یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب اساسدی است به خصوص اگر قصد خرید یک مدل ارزان قیمت داشته باشید. در سال های اخیر قیمت این حافظه ها کاهش قابل ملاحظه ای داشته. با این حال هنوز هم بسیاری از کاربران به دنبال مدل های اقتصادی با ظرفیت های نه چندان بالا هستند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم دو SSD با ظرفیت مشابه از دو برند مطرح بازار را بررسی کنیم.
اساسدی های انتخابی از دو برند ایدیتا و وسترن دیجیتال هستند. هر دو مدل از درگاه SATA3.0 با نرخ انتقال داده 6 گیگابیت بر ثانیه بهره می برند، ظرفیت 120 گیگابایتی دارند و دارای حجم رزرو شده برای overprovisioning هستند. مدل های انتخابی را در زیر مشاهده می کنید:
- ای دیتا SU650
- وسترن دیجیتال گرین WDS120G2G0A
هر 2 اساسدی را در سیستمی با مشخصات زیر آزمایش می کنیم:
- مادربرد: ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming
- پردازنده: اینتل Core i9 9900K
- رم: دو ماژول کینگستون هایپر ایکس DDR4 -16GB - 3000Mhz
- کارت گرافیک: ROG STRIX RTX 2080Ti-O11G-GAMING
- پاور: کولر مستر V1200 PLATINUM
- ویندوز 10 پرو نسخه 1809
در صورتی که با فرم فکتورها، اصطلاحات و تکنولوژی هایی که در این بررسی به آنها اشاره خواهیم کرد آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم مطلب ویژه دیجیاتو درباره راهنمای خرید هوشمندانه SSD را مطالعه کنید.
نگاهی به اساسدی ها
ای دیتا SU650 در بین معدود مدل های اقتصادی است که با گارانتی سه ساله معتبر روانه بازار می شود. اما وسترن دیجیتال گرین با گارانتی دو ساله معتبر یکی از پر فروش ترین های بازار است و به نظر می رسد این موضوع بی دلیل نباشد. ظاهراً بسیاری از مشتریان این برند به دلیل اعتباری که وسترن دیجیتال با سال ها حضور در بازار هارد دیسک برای خود دست و پا کرده به دنبال خرید آن هستند.
نکته عجیب در مورد وسترن دیجیتال گرین این است که هیچ نشانی از سرعت نوشتن متوالی یا میزان تحمل ترابایت نوشتن (TBW) در وبسایت یا روی جعبه این مدل به چشم نمی خورد اما برخی وبسایت های معتبر به اعداد 405 مگابایت بر ثانیه و TBW معادل با 40 ترابایت اشاره کرده اند.
در ادامه سایر مشخصات کلیدی این دو مدل را مشاهده می کنید:
در زمان تهیه این مطلب، محصول ایدیتا (با گارانتی) در حدود 250 هزار تومان قیمت دارد و وسترن دیجیتال با قیمت حدوداً 290 هزار تومان (با گارانتی) به فروش می رسد.
طراحی
طراحی ظاهری یک اساسدی 2.5 اینچی شاید از دید بسیاری از کاربران موضوع مهمی نباشد. اما اگر کیس شیشه ای دارید، گیمر هستید یا مثل من به طرز عجیبی به زیبایی هر قطعه سیستم اهمیت می دهید (حتی قطعاتی که به راحتی دیده نمی شوند!) این موضوع برایتان مهم می شود.
با یک نگاه کلی به این دو مدل متوجه می شوید که ای دیتا جنسی پلاستیک-فلزی دارد. وسترن دیجیتال اما کاملاً پلاستیکی است و لبه های آن هم نسبتاً بی کیفیت به نظر می رسند. در کل باید گفت که ایدیتا با طراحی برچسب براق شاید از دید برخی گیمرها جذاب باشد و برخی دیگر ظاهر آن را بیش از حد شلوغ بدانند. وسترن دیجیتال اما طراحی ساده تری دارد.
نرم افزارهای همراه
هر دو برند نرم افزارهای ویژه ای را در اختیارتان می گذارند. اگر می خواهید از دردسرهای نصب مجدد ویندوز راحت شوید و حوصله کپی دستی اطلاعات از درایو قدیمی به اساسدی جدید را ندارید، نرم افزارهای انتقال آسان اطلاعات به کارتان می آید. به این منظور وسترن دیجیتال و ایدیتا امکان دانلود رایگان نرم افزار Acronis True Image را فراهم کرده اند. علاوه بر این هر کدام از این دو برند نرم افزارهای ویژه ای را برای مانیتور کردن SSD و تغییر برخی از تنظیمات در اختیارتان می گذارند.
نرم افزار SSD Toolbox ایدیتا با ظاهر کارتونی نه چندان جذاب و بیش از حد پر رنگ و لعاب امکانات زیر را در اختیارتان می گذارد:
- نمایش مشخصات درایوها شامل سلامت، طول عمر باقی مانده، مقدار TBW و دمای فعلی درایو
- عیب یابی سریع یا کامل درایو
- حذف ایمن و بدون بازگشت اطلاعات اساسدی
- بهینه سازی سیستم عامل برای کارکرد بهتر SSD
- به روز رسانی فرمور
- اجرای دستور تریم برای بهبود کارایی
در کل باید گفت که نرم افزار ای دیتا قابلیت هایی کم کاربرد را در اختیارتان می گذارد. به این ترتیب حتی با نصب نکردن آن هم چیز زیادی را از دست نمی دهید؛ مگر اینکه به برخی از قابلیت ها از جمله حذف ایمن اطلاعات نیاز داشته باشید.
قابلیت های نرم افزار SSD Dashboard وسترن دیجیتال شامل موارد زیر است:
- نمایش مشخصات درایوها شامل طول عمر باقی مانده (بر حسب درصد)، حداکثر سرعت رابط SATA و دمای فعلی درایو
- حذف ایمن و بدون بازگشت اطلاعات اساسدی و امکان ایجاد فلش قابل بوت برای حذف ایمن اطلاعات
- بهینه سازی سیستم عامل برای کارکرد بهتر SSD
- به روز رسانی فرمور
- اجرای دستور تریم برای بهبود کارایی
نرم افزار وسترن دیجیتال طراحی به روزتری دارد. علاوه بر این امکان دسترسی آسان تر به نرم افزار Acronis True Image را فراهم می کند. البته نصب این نرم افزار هم اجباری نیست.
یکی از قابلیت های حرفه ای که جای خالیاش در هر دو نرم افزار حس می شود، تغییر میزان OP (حجم رزرو شده اساسدی) است.
بنچمارک
برای سنجش کارایی اساسدی ها، بنچمارک های مختلف را اجرا کردیم. در دیجیاتو برای بررسی SSDها از برنامه های AS SSD، کریستال دیسک مارک، ATTO و دیسک بنچ استفاده می کنیم.
کریستال دیسک مارک
نسخه 6 نرم افزار مشهور کریستال دیسک مارک، سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات را با معیارهای زیر می سنجد:
- خواندن و نوشتن متوالی برای 32 فایل پشت سر هم در یک رشته
- خواندن و نوشتن 8 فایل تصادفی پشت سر هم و به صورت 8 رشته همزمان
- خواندن و نوشتن 32 فایل تصادفی پشت سر هم و در یک رشته
- خواندن و نوشتن یک فایل تصادفی در یک رشته
همان طور که انتظار می رود بالاترین مقادیر در بخش خواندن و نوشتن متوالی ثبت می شوند البته این اعداد نشان دهنده کارایی واقعی در شرایط استفاده روزمره نیستند و تنها خبر از سرعت خواندن فایل های تک به تک و پشت سر هم می دهند.
سرعت های خواندن متوالی وسترن دیجیتال تقریباً مشابه با همان چیزی است که این شرکت اعلام کرده است. ایدیتا اما در خواندن و نوشتن سرعتی کمی بالاتر از مقادیر اعلام شده را ثبت کرده است. ایدیتا در تمامی نمودارها سرعت بالاتری ثبت کرده و از وسترن دیجیتال پیشی گرفته است.
بنچمارک ATTO
اگر می خواهید نحوه عملکرد یک اساسدی برای انتقال اطلاعات به درایو (یا از آن)، با سایزهای مختلف انتقال را بسنجید این ابزار رایگان به کارتان می آید. بسیاری از تولید کننده های SSD کارایی متوالی درایوهای خود را با ATTO می سنجند. در این آزمایش گزینه Direct I/O را فعال کردیم تا کارایی SSDها را بدون هر گونه بافر یا کش روی سیستم بررسی کنیم. نمودارهای زیر نتایج حاصله را نشان می دهند.
در فرایند انتقال خواندن تقریباً می توان گفت که برتری کامل با وسترن دیجیتال است. به ویژه در سایزهای 16 تا 512 کیلوبایت برتری قابل توجهی نسبت به ایدیتا دارد.
در بنچمارک نوشتن، برای سایزهای انتقال 256 کیلوبایت و بیشتر، وسترن دیجیتال به شدت از ایدیتا عقب می ماند. اما برای سایزهای کوچکتر بهتر عمل می کند. به این ترتیب می توان گفت که وسترن دیجیتال در انتقال نوشتن فایل های کوچک کارایی بالاتری دارد.
دیسک بنچ
دیسک بنچ نرم افزار ساده ای است که زمان و متوسط سرعت کپی شدن فایل ها را اندازه گیری می کند. در دیجیاتو برای این آزمایش از مجموعه ای 44 گیگابایتی از 15 هزار فایل استفاده می کنیم که شامل ویدیو، عکس، PDF و فایل های نصب بازی ها و نرم افزارها هستند. این فایل ها بین چند کیلو بایت تا چندین گیگابایت حجم دارند.
در دیسک بنچ اختلاف کارایی اندک است و هر دو اساسدی سرعت خوبی را ثبت کرده اند. اما وسترن دیجیتال از ایدیتا پیشی گرفته است. به نظر می رسد همان طور که نمودارهای ATTO نشان می دهد، وسترن دیجیتال در انتقال فایل های کوچک عملکرد بهتری دارد.
بنچمارک AS SSD
این نرم افزار سرعت خواندن و نوشتن فایل ها به صورت متوالی و تصادفی و بدون استفاده از کش را محاسبه می کند. AS SSD همچنین زمان دسترسی درایو به فرایندهای خواندن و نوشتن را می سنجد و در نهایت بر اساس معیارهای خاص خود امتیازهایی برای خواندن، نوشتن و نیز کارایی کلی را ارائه می کند.
در AS SSD اختلاف بین وسترن دیجیتال و ایدیتا فاحش است و نشان از برتری کامل ایدیتا SU650 دارد.
سخن پایانی
نتایج بنچمارک ها نشان داد ایدیتا SU650 در بیشتر موارد کارایی بالاتری دارد. اما وقتی بحث فایل های کم حجم تر مطرح می شود این وسترن دیجیتال است که بهتر عمل می کند. اما آیا بررسی کارایی SSD به تنها می تواند عاملی تعیین کننده برای خرید باشد؟
همان طور که قبلاً هم گفتیم به جز کارایی خواندن و نوشتن در شرایط مختلف باید به عوامل دیگری هم توجه کرد؛ از جمله مقدار TBW، گارانتی و MTBF (میانگین زمان بین دو خرابی). بر اساس اعلام دو تولید کننده، در MTBF برتری با ایدیتا SU650 است. با این حال این عامل چندان در تصمیم گیری نهایی مهم نیست. TBW عاملی است که می تواند برای بسیاری از کاربران که میزان نوشتن بالا روی اساسدی دارند مهم باشد. وسترن دیجیتال هیچ عددی را برای ترابایت نوشتن، اعلام نکرده البته برخی منابع به 40 ترابایت اشاره کرده اند. اما ایدیتا با 70 ترابایت، در مقایسه با بسیاری از اساسدی های با حجم مشابه دوام مناسبی دارد.
مورد دیگری که باید به آن توجه کرد گارانتی است. وسترن دیجیتال با گارانتی معتبر 2 ساله روانه بازار شده اما ایدیتا، SU650 را تا 3 سال گارانتی می کند. در نهایت تصمیم نهایی با شماست. اگر به یک سال گارانتی بیشتر اهمیت می دهید، ایدیتا SU650 انتخاب بهتری است. اما اگر قیمت بالاتر برایتان اهمیت ندارد و برند پر آوازه تر را ترجیح می دهید می توانید به سراغ وسترن دیجیتال بروید.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
من 3 تا وسترن داشتم 4 تا ای دیتا.بصورت همزمان. تو یک سال 3 تا از ای دیتاها سوختن و رفتن گارانتی و تعویض شدن. تفاوت سرعتشون تو دنیای واقعی محسوس نیست. حتی در مقابل ایوو 850 که هارد اصلی سیستم دسک تاپ منه. من به شخصه به وسترن بیشتر اعتماد دارم. از ای دیتا خیلی ضربه خوردم. هم فلش هم اس اس دی. به شدت تعداد سوختن هاش زیاده
ای دیتا دید آگهی اینا فایده نداره
گفتن یه بررسی طور بذارن شاید فایده داشته باشه
اگه مرد بود میومد با EVO سامسونگ بررسی میکرد :))))
با سلام و احترام، این بررسی در رابطه با پر فروش ترین SSD های رده اقتصادی و دارای کاربرد عمومی صورت گرفته است و مدلی که شما عنوان کرده اید از لحاظ قیمتی بسیار گران تر می باشد.
آی دیتا بدون دی رم 250 گیگ 470 هزارتومان
بعد همین مدل سامسونگ اش 600 هزار تومنه که دی رم هم داره. فک نمیکنم به این بگن خیلی گرون با توجه به اینکه قطعا عمر بیشتری داره