عوامل مؤثر بر افت قیمت خودرو کارکرده کدام است؟
افت قیمت خودرو دست دوم و محاسبه دقیق میزان آن یکی از مهم ترین نکاتیست که هنگام خریدوفروش یک خودرو کارکرده، بسیار مورد توجه طرفین معامله قرار دارد. بسته به شرایط ظاهری، فنی، طول عمر ...
افت قیمت خودرو دست دوم و محاسبه دقیق میزان آن یکی از مهم ترین نکاتیست که هنگام خریدوفروش یک خودرو کارکرده، بسیار مورد توجه طرفین معامله قرار دارد. بسته به شرایط ظاهری، فنی، طول عمر خودرو و... بهای یک اتومبیل کارکرده نسبت به سایر مدلهای مشابه قابلیت تغییر دارد، تا جایی که حتی ممکن است بهای دو خودرو که در یک تاریخ تولید شدهاند، تفاوت زیادی نسبت به یکدیگر داشته باشند. لطفا در ادامه با دیجیاتو همراه باشید تا اطلاعات دقیقی نسبت به عوامل موثر بر قیمت خودروهای دست دوم و کارکرده را به استحضارتان برسانیم.
1. مدل خودرو
بدیهی است که با ازدیاد طول عمر یک خودرو و افزایش استهلاک و قدمت قطعات آن، بهای اتومبیل نیز کاهش خواهد یافت. گرچه نمیتوان به طور بسیار دقیق درباره میزان افت قیمت بر حسب سالهای سپری شده از عمر یک خودرو اظهار نظر کرد، اما با این حال گفته شده که پس از سال اول حدود 12 درصد از بهای خودرو کم میشود. پس از سالهای دوم و سوم نیز به ترتیب، در حدود 18 و 21 درصد از قیمت خودروی کارکرده نسبت به بهای مدل صفرکیلومتر آن، کاسته خواهد شد. همانطور که ملاحظه میفرمایید، همزمان با افزایش طول عمر خودرو، نرخ (افزایش) افت قیمت آن نیز با کاهش روبرو میشود.
2. میزان پیمایش (کارکرد) خودرو
مقدار مسافتی که توسط یک اتومبیل پیموده میشود به طور مستقیم بر استهلاک و طول عمر مفید قطعات فنی و سایر بخشهای خودرو تاثیرگذار است؛ بنابراین بدیهیست که هنگام خرید و فروش خودرو دست دوم، کارکرد اتومبیل جزو عوامل تعیینکننده میزان افت بهای آن در نظر گرفته شود.
یک خودروی سواری شخصی در شرایط معمولی، به طور میانگین سالانه حدود 20 تا 30 هزار کیلومتر کارکرد خواهد داشت. در صورتی که میزان مسافت پیموده شده توسط خودرو کمتر از این مقدار (زیر 20 هزار کیلومتر در سال) باشد، اتومبیل مورد نظر کم کار به حساب آمده و افت بهای کمتری را تجربه میکند. اما هر چه میزان کارکرد و مسافت پیموده شده توسط خودرو از بازه مورد نظر (20 تا 30 هزار کیلومتر در سال) بیشتر شود، افت قیمت خودرو نیز با شدت بیشتری روبرو خواهد بود.
3. رنگ شدگی بدنه
رنگ شدگی بدنه یا بهتر بگوییم، رنگ شدگی ثانویه بدنه در خارج از خطوط رنگرزی کارخانه، به عنوان یکی از مهمترین عوامل کاهش دهنده بهای نهایی یک خودروی دست دوم، همواره مدنظر فعالان و کارشناسان این بخش قرار داشته است.
علت این امر نیز کاملا واضح است، چرا که رنگ شدگی یک قسمت از بدنه اتومبیل نشان از بروز تصادف در خودرو از آن ناحیه دارد؛ تصادف نیز به خودی خود میتواند باعث آسیب دیدن زیر ساختار و اتصالات بدنه اتومبیل شده و استحکام آن را کاهش دهد. همچنین رنگ غیرکارخانهای دوام و کیفیت اولیه را نداشته و آسیب پذیرتر است.
به طور متوسط، رنگ شدگی برخی از قسمت های بدنه نظیر گلگیر در حدود 2 تا 3 درصد از قیمت خودرو خواهد کاست. میزان افت بهای اتومبیل ناشی از رنگ شدن یک درب، صندوق و درب محفظه موتور (کاپوت) نیز به ترتیب چیزی در حدود 3 تا 4، 3.5 تا 4.5 و 4 الی 5 درصد برآورد میشود.
4. آسیب دیدن شاسی
در صورتی که به شاسی یک خودرو آسیب رسیده باشد، افت نسبتا زیادی متوجه بهای آن خودرو خواهد بود؛ هر چه میزان آسیب دیدگی شاسی بیشتر باشد، افت قیمت خودرو دست دوم نیز افزایش مییابد.
بازسازی شاسی به عنوان اسکلت تشکیل دهنده ساختار خودرو، پس از آسیب دیدن امری بسیار دشوار است، تا جایی که گاهی اوقات هیچگاه نمیتوان آن را به طور دقیق همانند حالت استاندارد اولیه آن درآورد. شاسی آسیب دیده میتواند موجب بروز عیب در ساختار جلوبندی، عدم تنظیم مناسب فرمان و لاستیک سایی شود. همچنین شاسی تعمیری استحکام اتصالات نسخه استاندارد را نخواهد داشت. با این اوصاف مشخص است که هرگونه صدمه به شاسی میتواند دلیلی بر افت قیمت خودرو کارکرده باشد.
5. عدم سلامت بخش فنی خودرو به ویژه پیشرانه و جعبه دنده
موتور خودرو در حکم قلب آن است و اگر درست کار نکند، اتومبیل قادر به رفع نیازهای مالک و انجام درست وظایف خود نخواهد بود. بنابراین سلامت پیشرانه یکی از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده بهای اتومبیل کارکرده است.
گرچه موتور خودرو همچون هندوانه در بسته بوده و به راحتی نمیتوان همه عیوب آن را تشخیص داد اما برخی نواقص نظیر: روغن سوزی، ریپ زدن، کاهش سطح مایع خنک کننده و یا شنیده شدن هرگونه صدای نابهنجار از آن، نشان دهنده معیوب بودن آن است و باعث افت قیمت خودرو خواهد شد.
در این گونه موارد، افت بهای خودرو تقریبا معادل هزینه تعمیرات پیشرانه و یا سایر بخشهای معیوب در نظر گرفته میشود. وجود مشکل در عملکرد گیربکس و عدم تعویض راحت دندهها نیز از جمله مواردی است که به دلیل تشخیص آسان توسط فرد خریدار (حتی بدون مراجعه به کارشناس تعمیرات)، میتواند موجب افت بهای نهایی خودرو کارکرده و دست دوم شود.
6.سایر موارد موثر در قیمت خودرو کارکرده
موارد دیگری همچون موعد سررسید بیمه شخص ثالث، درصد سلامت تایرها، وضعیت ظاهری خودرو، نشتی مایعات از قسمتهای فنی نظیر پیشرانه و جعبه دنده، میزان پاکیزگی بدنه و کابین و محفظه موتور، وجود خشهای ریز و درشت بر روی بدنه و عواملی از این دست، میتوانند در تعیین بهای خودرو دست دوم موثر واقع شوند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.