تاندربولت ۴ چه تاثیری بر کامپیوترهای شخصی آینده میگذارد؟
اینتل قصد دارد با استاندارد تاندربولت ۴ کامپیوترهای آینده را بسیار تواناتر کند. این فناوری قابلیتهای متعددی دارد که وصل کردن دو مانیتور 4K به اولترابوکها و سرعت دو برابری نسبت به استاندارد تاندربولت ۳، ...
اینتل قصد دارد با استاندارد تاندربولت ۴ کامپیوترهای آینده را بسیار تواناتر کند. این فناوری قابلیتهای متعددی دارد که وصل کردن دو مانیتور 4K به اولترابوکها و سرعت دو برابری نسبت به استاندارد تاندربولت ۳، تنها دو مورد از ویژگیهای قابل توجه آن هستند.
اینتل از زمان معرفی نسل اول استاندارد تاندربولت (Thunderbolt) به دنبال افزایش قابل توجه سرعت درگاههای کامپیوتر و پشت سر گذاشتن USB در تمام زمینهها بوده است. این استاندارد در ابتدا Light Peak نام داشت و در همکاری با اپل توسعه داده شده است. از این فناوری به عنوان دروازهای مستقیم به PCIe کامپیوتر برای دستیابی به سرعتهای بالا یاد میشود.
دو نسل اول استاندارد تاندربولت از درگاه مینی دیسپلی پورت (miniDisplayPort) برای ارتباط استفاده میکردند، اما اینتل با استاندارد تاندربولت ۳ که خرداد ماه ۹۴ معرفی شد، از درگاه USB-C استفاده کرد. اینتل با این کار تاندربولت را به اوج رساند و سرعت انتقال داده بسیار بالا (۴۰ گیگابیت بر ثانیه و دو برابر بیشتر از نسل قبل) را به ارمغان آورد و اتصال نمایشگرهای 4K به لپ تاپ را آسانتر کرد.
در نگاه اول به نظر میرسد تاندربولت ۴ پیشرفت قابل توجهی نسبت به نسل قبل نکرده است چرا که همان سرعت انتقال داده ۴۰ مگابیت بر ثانیه را ارائه کرده و از پورت USB-C نسل قبل استفاده میکنند. تفاوت اصل این دو نسخه اما به نحوه استفاده آنها از پهنای باند باز میگردد. اینتل حداقل پیش نیاز سخت افزاری برای پشتیبانی از تاندربولت ۴ را افزایش داده تا همه سیستمها از دو نمایشگر 4K (یا یک نمایشگر 8K) پشتیبانی کنند. البته سیستمهای مبتنی بر تاندربولت ۳ نیز از چنین قابلیتی پشتیبانی میکردند اما تضمین شده نبود.
سرعت PCIe در تاندربولت ۴ به ۳۲ گیگابیت بر ثانیه افزایش پیدا کرده که نسبت به نسل قبل دو برابر بیشتر شده و کار تدوینگرها و کاربرانی که با فایلهای ویدیویی حجیم سر و کار دارند را راحتتر میکند. اینتل همچنین امنیت این نسخه را نیز با ضروری کردن پشتیبانی از فناوری VT-d Virtualization Technology این شرکت ارتقا داده و با این کار نسخه جدید را در برابر حملات پیچیدهای همچون Thunderspy که سرقت دادهها حتی با قفل بودن سیستم و رمزگذاری حافظه داخلی را امکان پذیر میکند، امن کرده است.
اینتل پیش نیازهای سخت افزاری دیگری را نیز برای پشتیبانی از تاندربولت ۴ در نظر گرفته است. حالا حداقل یکی از پورتهای سیستم باید از قابلیت شارژ از طریق USB-C برخوردار بوده و قادر به بیدار کردن PC پس از اتصال به داک را داشته باشد. لوازم جانبی باید حداکثر از چهار درگاه تاندربولت ۴ پشتیبانی کنند تا امکان اتصال بی دردسر تعداد زیادی دیوایس و گجت به لپ تاپ فراهم شود.
تاندربولت ۴ همچنین از استاندارد USB-4 نیز پشتیبانی میکند. استاندارد USB-4 که قرار است به زودی معرفی شود، بسیاری از قابلیتهای تاندربولت ۳ را داشته و از پورت USB-C استفاده خواهد کرد. اگر با دقت به مشخصات سخت افزاری PC بعدی خود توجه نکنید، امکان تشخیص پشتیبانی آن از تاندربولت ۳ یا ۴ سخت خواهد بود. به گفته اینتل احتمالاً در اکثر PCهای آینده لوگوی کوچک رعد و برق به عنوان نشانهای از پشتیبانی دستگاه از این استاندارد خواهد بود و خبری از عدد نیست.
جای تأسف است که اینتل پس از سالها صرف زمان و ابداع استاندارد قدرتمندی مثل تاندربولت، همچنان به درستی نتواسته آن را به کاربران معرفی کند. هنوز بسیاری از کاربران در تشخیص انواع پورتهای USB-C سیستم خود مشکل دارند و به نظر میرسد تاندربولت ۴ نیز در همین مسیر گام بر میدارد.
باید دید بهبودهای تاندربولت ۴ سازندگان بیشتری را به مجهز کردن محصولاتشان به این پورت تشویق میکند یا خیر. برای مثال مایکروسافت سال هاست از این استاندارد در محصولات سری سرفیس چشم پوشی کرده است.
اگر کاربر عادی هستید و از کامپیوتر برای وبگردی و کارهای سبک دیگر استفاده میکنید، تغییرات تاندربولت ۴ برای شما کاربردی نخواهد بود. اما اگر جزو کاربرانی هستید که نوت بوک را به چند نمایشگر وصل کرده و همواره در حال انتقال حجم بالایی از دادهها هستند، تاندربولت ۴ دردسرهای شما را بسیار کمتر خواهد کرد.
اینتل پاییز سال جاری میلادی همزمان با رونمایی از پردازندههای سری Tiger Lake، استاندارد تاندربولت ۴ را معرفی میکند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.