ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کسب و کار

گزارش مسیریاب نشان؛ محدودیت‌ تردد در نیمه آبان اثر چندانی بر مسافرت‌ها نداشت

اگرچه تعداد قربانیان کرونا در کشور طی هفته‌های اخیر بارها رکورد زده اما در هفته اول و دوم آبان ماه، دو تعطیلی وجود داشت که فرصت مناسبی را برای سفر فراهم کرده بود. دولت در ...

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۲۷ آبان ۱۳۹۹ | ۱۴:۴۳

اگرچه تعداد قربانیان کرونا در کشور طی هفته‌های اخیر بارها رکورد زده اما در هفته اول و دوم آبان ماه، دو تعطیلی وجود داشت که فرصت مناسبی را برای سفر فراهم کرده بود. دولت در هفته اول آبان هیچ محدودیتی اعمال نکرد اما در هفته دوم، اعلام شد که ۲۵ استان محدودیت ورود و خروج خواهند داشت و جریمه‌ای نیز برای این موضوع در نظر گرفته شد؛ اما سوال کلیدی این است که آیا محدودیت‌ها و جریمه ۵۰۰ هزار تومانی باعث کاهش سفرها شد؟ گزارش نقشه و مسیریاب نشان از مقایسه این دو بازه زمانی، گویای آن است که سفرها در ۹ محور کلیدی به شکل میانگین تنها ۱۶ درصد کاهش داشته‌ و ‌‌این محدودیت‌ها اثر چندانی در سیکل ترافیکی جاده‌های کشور ایجاد نکرده است. این محدودیت و جریمه ۵۰۰ هزار تومانی صرفا سفر از تهران و کرج به چالوس را ۶۶ درصد کاهش داده است.

تعطیلات دوهفته‌ای که اخیرا اعلام شده در برخی استان‌ها صورت می‌گیرد می‌تواند زنگ خطری باشد و عده‌ای از مردم به واسطه این تعطیلات شروع به سفرهای بین شهری کنند غافل از اینکه دولت این تصمیم را گرفته تا بتواند از شیوع ویروس کرونا و تردد مردم جلوگیری نماید. دولت اعلام کرده سختگیری‌های بیشتری در راه است و وزیر راه حتی خبر از تصمیم دولت برای رصد کردن مبتلایان از طریق موبایل داده، اما آیا اساسا این سختگیری‌ها در برابر مردمی که ماه‌هاست سفر نکرده‌اند و وسوسه زدن به جاده را دارند، تاثیر گذار است؟ برای پاسخ به این موضوع می‌توان به گزارش جدید «نشان» مراجعه کرد و تعطیلات اواسط آبان ماه را ملاک در نظر گرفت.

ممنوعیت تردد خودروهای غیر بومی ‌از روز ۱۲ آبان در ورودی و خروجی ۲۵ استان کشور به مرحله اجرا گذاشته شد و خودروهای متخلف هم ۵۰۰ هزار تومان جریمه شدند اما از آن سو در تعطیلی هفته اول آبان که هیچ محدودیتی برای تردد اعمال نشد هم فرصت برای سفر بود و مسیریاب نشان با مقایسه‌ای بین این دو تعطیلی (از ۳۰ مهر تا ۴ آبان و بازه دوم را از ۱۲ تا ۱۶ آبان) سعی کرده به این پرسش پاسخ دهد که آیا محدودیت اثرگذار بوده یا خیر. با نگاهی کلی به این گزارش می‌توان گفت که سفرها تغییر چندانی در این ۲ بازه‌ی زمانی نداشته‌اند.

نشان اعلام می‌کند که در مقایسه‌ این دو بازه زمانی، ترافیک کمتر از ۱۰ درصد در کل جاده‌های کشور کاهش پیدا کرده است. البته به دلیل اینکه ۲۵ استان و نه همه استان‌ها با محدودیت مواجه شده‌اند، و همچنین به دلیل اینکه مرز محدودیت مربوط به استان‌ها بوده نه شهرها، نمی‌توان این درصد را یک رقم کاملا دقیق اعلام کرد. اما در هر صورت همین محاسبه نشان می‌دهد که رعایت محدودیت‌ها ناچیز بوده است یا به کلامی ساده‌تر، محدودیت‌ها به گونه‌ای وضع نشده‌اند که اثرگذار باشند.

مسیریاب نشان، ترافیک در ۹ محور اصلی کشور را که محدودیت در همه استان‌های مرتبط با آن‌ها اعمال شده را در دو دوره‌ تعطیلات آبان بررسی کرده است. نتایج به دست آمده جالب است و نشان می‌دهد که میانگین ترافیک در این ۹ محور اصلی، صرفاً ۱۶ درصد کاهش داشته است. نکته جالب‌تر اینکه شهروندان تهرانی و کرجی بیشتر از سایر نقاط کشور به این محدودیت‌ها، مخصوصا برای سفر به شمال، توجه کرده‌اند.

در واقع، مقایسه سفرها در هفته اول و هفته دوم آبان ماه نشان می‌دهد که سفر به شمال کشور به شدت کاهش داشته است. برای مثال محور کرج-چالوس در زمان اعمال محدودیت‌ها در مقایسه با هفته قبل، ۶۶ درصد کاهش ترافیک داشته است و به نظر می‌رسد که جریمه دولت در این نقطه کارساز واقع شده است. اما در سایر شریان‌های کلیدی، محدودیت و جریمه ۵۰۰ هزار تومانی آنقدرها تاثیرگذار نبوده است. برای مثال کمترین تاثیر را محور اصفهان-یزد داشته که تنها ۵ درصد کاهش ترافیک را در هفته دوم آبان نسبت به هفته اول تجربه کرده و پس از آن محور تهران-همدان با ۸ درصد کاهش و سپس مشهد-بابلسر با ۹ درصد کاهش ترافیک، کمترین کاهش ترافیک را در این مقایسه‌ی دوره‌ای داشته‌اند. تغییر حجم سفرها با توجه به محدودیت شدیدی که از آن سخن گفته می‌شد، در این محورها ناچیز است.

در واقع به جز محور کرج-چالوس که ترافیک آن، کاهش شدید ۶۶ درصدی را در هفته دوم آبان داشته، بقیه محورهای کلیدی کشور آنچنان تحت تاثیر اعمال محدودیت‌های کرونایی نبوده‌اند و می‌بینیم که در ۸ محور اصلی کشور، کمتر از ۲۰ درصد کاهش ترافیک پس از اعمال محدودیت‌ها وجود داشته است. حتی مسیر تهران-قم که یکی از کلیدی‌ترین محورهای کشور برای رسیدن به پایتخت است، در زمان محدودیت‌ها فقط ۱۶ درصد کاهش ترافیک داشته است.

حال اعلام شده است که محدودیت‌های جدیدی از ابتدای آذر ماه اعمال خواهد شد. باید دید محدودیت‌های جدید چقدر بازدارنده خواهند بود، چرا که تحلیل رفتار کاربران نشان در زمان محدودیت‌های هفته دوم آبان،  سفر به شمال کاهش شدیدی داشت و سایر نقاط کماکان سفرهای زیادی داشتند؛ آیا ممکن است محدودیت‌های جدید دولت و سختیگری‌های بیشتر کاری کند تا سفرها در کل کشور کاهش پیدا کند و فقط محدود به شمال کشور نباشد؟

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی