عضو مرکز ملی فضای مجازی: نیمی از ایرانیان ذیل حکومت اینستاگرام فعالیت دارند
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با اشاره به ضعف ایران در حکمرانی فضای مجازی اعلام کرده که صاحبان سکوهای بزرگ اینترنتی حکمرانان تامالاختیار فضای مجازی هستند. به گفته او صاحب پلتفرمی همچون اینستاگرام حق ...
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با اشاره به ضعف ایران در حکمرانی فضای مجازی اعلام کرده که صاحبان سکوهای بزرگ اینترنتی حکمرانان تامالاختیار فضای مجازی هستند. به گفته او صاحب پلتفرمی همچون اینستاگرام حق هر گونه عمل و اختیار مدیریتی را دارد و ایرانیان نیز خواسته و ناخواسته قواعد حکمرانی این پلتفرم را پذیرفتهاند و ذیل حکومت آن فعالیت میکنند. او تاکید دارد اینستاگرام باید با شرایط ایران برای ادامه فعالیت کنار بیاید و اگر آنها را نپذیرفت از کشور برود.
«رسول جلیلی» عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به نقاط ضعف ایران در حکمرانی فضای مجازی گفت: «یک اصل را باید بپذیریم و آن این است که محتوا و سکوی ارائه محتوا در کنار هم، حاکمیتی را برای صاحب سکو ایجاد کرده است؛ بنابراین به جرات میتوان گفت که هم اکنون صاحبان سکو، حکمرانان و فرمانروایان تام الاختیار فضای مجازی هستند.»
وی با اشاره به اینکه در این نظام حکمرانی که محتوا با مشارکت ارائه دهندگان محتوا و به صورت جمع سپارانه روی سکوها و پلتفرمها قرار میگیرد، ارائه دهندگان محتوا هیچ حقی را در مورد انتشار، عدم انتشار و رونق دادن این محتوا ندارند، افزود: «با این اوصاف معلوم است که صاحب یک پلتفرم مانند اینستاگرام، حق هرگونه عمل و اختیار مدیریتی را از جمله حذف حساب، حذف محتوا و حتی تغییر محتوا را دارد و این طبیعی است چون قرادادی با ما به عنوان مشترکش ندارد، به حقوق ما احترام نمیگذارد.»
جلیلی باور دارد که اینستاگرام از دولت آمریکا مجوز فعالیت دارد و خود را تابع مقررات دولت آمریکا میداند. او از آنسو اذعان دارد حدود نصف جمعیت ایران مشترک این شبکه هستند: «این افراد عملاً ذیل حکومت اینستاگرام فعالیت میکنند و براین اساس خواسته و ناخواسته قواعد حکمرانی آن حکومت را پذیرفتهاند.»
برخی مدیران کشور در مواجهه با اینستاگرام کمعقل هستند؛ دستمان در برابر اینستاگرام خالی نیست
وی با انتقاد از اینکه مدیران سطح بالای حاکمیت یا فهمی از موضوع نداشته، یا باور نکرده و یا نمیخواهند باور کنند، دلیل عدم پذیرش این موضوع را «کم عقلی مدیران» و «یا ارجحیت مصالح سیاسی و جناحی آنها» دانست: «به همین دلیل به مصالح کشور، نسل آینده و مصالح فرهنگی و ارزشی بی توجهی میکنند.»
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در این باره که برخی میگویند هیچ ابزار فشاری در برابر اینستاگرام وجود ندارد میگوید:«کدام سند و عمل و گزارشی وجود دارد که آقای مسئول خواسته اما نشده است؟ زمانی که بخواهیم باید به دنبال آن برویم؛ مذاکره کنیم. اگر مذاکره نشد، گزارش دهید و حتی باید تهدید کرد.» به نظر میرسد منظور جلیلی از «آقای مسئول»، بالاترین مقام وزارت ارتباطات کشور یعنی «محمدجواد آذری جهرمی» باشد که چندی پیش صحبتهای او درباره پخش بازی پرسپولیس با صدای فردوسی پور از اینستاگرام، صدای اعتراض رسانههای اصولگرا را بلند کرده بود.
جلیلی باور دارد دست ایران در برابر اینستاگرام خالی نیست: «ما در عرصههای دیگر وقتی حس کردیم که باید مساله مان را خودمان حل کنیم و اقتدارمان را نشان دهیم، نشان دادیم و اثر آن را دیدهایم. در فضای مجازی نیز تدبیر لازم است و در کنار آنکه باید مراعات همه جوانب را بکنیم و مردم اذیت نشوند، عزممان را برای مقابله با این مشکل جزم کنیم.»
اگر اینستاگرام شرایط ما را نپذیرفت، کشور را ترک کند!
جلیلی با بیان اینکه اگر صاحب پلتفرم بداند که عزم ما جزم است، حتماً با ما وارد مذاکره شده و شرایط ما را میپذیرد، گفت: «به هرترتیب اینستاگرام منافع مهم و درازمدتی در ایران دارد که بعید به نظر میآید از آن منافع بگذرد. اگر از منافعش نگذرد و شرایط ما را قبول کند که مشکلی نیست اما اگر شرایط را نپذیرفت، کشور ما را ترک کند، به سلامت!»
وی با اشاره به سانسور پستهای درباره «قاسم سلیمانی» که و وعده مقابله به مثل آن توسط مسئولین داده شده میگوید که برای انجام آن قولها، هیچ اقدامی شنیده نشد: «مسئولان باید پاسخگو باشند که از سال گذشته تاکنون چه اقداماتی در این خصوص انجام دادهاند. آیا یک نامه به اینستاگرام نوشته شده و آیا شکایتی در این زمینه صورت گرفته است؟»
گفتنیست این شبکه اجتماعی در همان زمان به رسانههای فارسی زبان پاسخ داده بود که : حذف برخی از پستهای اینستاگرام کاربران در واکنش به موضوع قاسم سلیمانی، رعایت قوانین تحریم آمریکا علیه ایران است.» همچنین باید گفت این اولین بار نبود که اینستاگرام چنین کاری را انجام داد و پیشتر از آن نیز برخی صفحات فرماندهان ستاد نیروهای مسلح ایران توسط این شبکه مسدود شده بود.
«ما در برابر اینستاگرام ذلیل هستیم»
جلیلی با طرح این پرسش که آیا ما حق شکایت کردن نسبت به اقدام اینستاگرام را داریم یا خیر میگوید: «اگر مسئولی قول داده که دراین زمینه اقدام میکند باید به این سوال پاسخ دهد که آیا با توجه به معادلات قدرت در این عرصه، آیا حق شکایت برای ما متصور است یا خیر؟» به نظر میرسد این بخش از صحبتهای جلیلی نیز به سمت جهرمی نشانه رفته چرا که وزیر ارتباطات در آن زمان این اقدام اینستاگرام را محکوم کرده بود و گفته بود که این اقدام بیپاسخ نخواهد ماند.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با ذکر این نکته که ایران هیچ قراردادی با اینستاگرام ندارد که بتواند از آن شکایت کند میگوید ایران در برابر اینستاگرام بسیار ذلیل است: «ما آنقدر ذلیلانه با این شبکه برخورد کردهایم که حتی شکایت ما هم پذیرفتنی نیست. ارتباط ما با صاحبان پلتفرمهای خارجی در ایران هیچ است و آنها مجوزی برای فعالیت در ایران ندارند؛ اما مسئول کشور ما به دلیل واهی از این شبکهها که ناقض قوانین ایران هستند و به صورت یک مهاجم غیرقانونی در کشور فعالیت میکنند، عملاً حمایت میکند.»
در روزهای اخیر انتقاد به فعالیت اینستاگرام در کشور از سوی برخی مسئولین بیشتر شنیده میشود و طی سال گذشته چندین بار نگرانیهایی برای فیلتر کردن اینستاگرام در کشور مابین مردم و کارشناسان به وجود آمده که هربار این موضوع منتفی اعلام شده است. با این وجود برخی اظهار نظرات همچنان به این شائبه دامن میزنند و باید دید که سرنوشت این پلتفرم که جزو معدود شبکههای اجتماعی فیلتر نشده در ایران است در نهایت چه خواهد شد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
واقعا کامنت آخر آریا چقد قشنگ بود من این رو اضافه کنم هر از مدتی خبر فیلتر یا بسته شدن اینستاگرام در ایران میاد ولی با اینکه فضاش ۱۰ برابر خرابتره فایده ای نداره ولی تلگرام خیلی شیک فیلتر میشه
شما که میگید آمریکا بد و هی شعار مرگ میدید لطفا اکانتاتون رو دیلیت و از شبکه های اجتماعی کشور دیگه نرید
اقا قانون کشورشه چه خوب چه بد که محتواهایی که شما میگید پاک بشه برید بسازید خودتون استفاده کنید تو شبکه های کشوری که همش میگید دشمن هم فعالیت نکنید
بله حرف درست رو شما میزنی نباید بریم فعالیت بکنیم . من هم نمیکنم. سعی هم دارم میکنم داخلی رو بسازم