ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

اخترشناسان اولین سیاره فراخورشیدی بدون ابر و شبیه به مشتری را کشف کردند

اخترشناسان مرکز اخترفیزیک «هاروارد-اسمیتسونین» موفق به شناسایی اولین سیاره شبیه به مشتری شده‌اند که فاقد ابر یا مه در اتمسفر قابل مشاهده خود است. این سیاره گازی غول‌پیکر که «WASP-62b» نام دارد، اولین بار در ...

محمد قریشی
نوشته شده توسط محمد قریشی | ۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۲۰:۱۵

اخترشناسان مرکز اخترفیزیک «هاروارد-اسمیتسونین» موفق به شناسایی اولین سیاره شبیه به مشتری شده‌اند که فاقد ابر یا مه در اتمسفر قابل مشاهده خود است.

این سیاره گازی غول‌پیکر که «WASP-62b» نام دارد، اولین بار در سال ۲۰۱۲ و توسط «واسپ» شناسایی شد، با این حال تا به امروز اتمسفر آن از نزدیک مورد بررسی نگرفته بود. حالا پژوهش اخیر که در ژورنال «Astrophysical Journal Letters» منتشر شده، روی آن تمرکز کرده است.

«Munazza Alam»، یکی از دانشجویان این مرکز و نویسنده اصلی پژوهش اخیر گفته:

«برای پایان نامه‌ام در حال کار روی مشخصات سیاره فراخورشیدی بودم. در همین راستا به اتمسفر سیاره‌های کشف شده رفتم.»

این سیاره که با نام «مشتری داغ» هم شناخته می‌شود، در فاصله ۵۷۵ سال نوری قرار دارد و جرم آن نصف سیاره مشتری موجود در منظومه شمسی است. در حالی که مشتری برای هربار چرخش کامل اطراف خورشید به تقریبا ۱۲ سال زمان نیاز دارد، WASP-62b تنها در چهار و نیم روز دور ستاره خود می‌چرخد. این نزدیکی باعث شده دمای بسیار بالایی داشته و از آن با نام مشتری داغ یاد شود.

سیاره WASP-62b

Alam برای ثبت داده‌ها و مشاهداتش از WASP-62b با استفاده از طیف‌سنجی، به سراغ تلسکوپ فضایی هابل رفت. این پژوهشگر بطور خاص روی WASP-62b تمرکز کرد که سه بار در مقابل ستاره میزبانش حرکت کرد و باعث مشاهده نور مرئی شد که همین موضوع می‌تواند منجر به شناسایی سدیم و پتاسیم در اتمسفر سیاره شود.

در حالی که مدارکی از وجود پتاسیم در اتمسفر وجود نداشت، وجود سدیم کاملا مشخص بود. این تیم توانست خطوط جذب کامل سدیم را در داده‌های خود مشاهده کند. وجود ابر یا مه در اتمسفر می‌تواند حضور کامل سدیم را پنهان کند.

تعداد بسیار کمی سیاره بدون ابر وجود دارد و به گفته اخترشناسان، کمتر از ۷ درصد سیاره‌های فراخورشیدی دارای چنین ویژگی هستند. برای مثال تنها سیاره فراخورشیدی دیگری که فاقد ابر در اتمسفرش است، در سال ۲۰۱۸ کشف شد. این سیاره که «WASP-96b» نام دارد، به عنوان یک «زحل داغ» شناخته می‌شود.

به باور اخترشناسان، با بررسی سیاره‌های فراخورشیدی بدون ابر، می‌توان به درک بهتری درباره نحوه شکل‌گیری آن‌ها دست پیدا کرد. عدم وجود ابر در اتمسفر مطالعه ترکیبات شیمیایی سیاره‌ها را ساده‌تر می‌کند که در نهایت منجر به شناسایی مواد تشکیل‌دهنده آن می‌شود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی