نایب رییس کمیسیون اقتصاد اتاق تهران خبر داد: فعالیت 12 میلیون ایرانی در بازار رمزارزها
نایب رییسکمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران با اشاره به بررسیهای صورت گرفته در حوزه رمزارزها تخمین زد که حدود 12 میلیون نفر در ایران رمزارز دارند و ارزش مبادلات روزانه آن در ...
نایب رییسکمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران با اشاره به بررسیهای صورت گرفته در حوزه رمزارزها تخمین زد که حدود 12 میلیون نفر در ایران رمزارز دارند و ارزش مبادلات روزانه آن در پایان اسفند 99 چیزی بین 5 تا 10 هزار میلیارد تومان بوده است. رقمی که با ارزش معاملات بورس ایران در هفتههای پایانی اسفند برابری میکند.
در نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال» اتاق تهران، وضعیت ارزهای دیجیتال در کشور بررسی و تحلیل شد. فعالین بخش خصوصی حاضر در این جلسه اعتقاد داشتند با وجود رغبت مردم به سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال، دولت و بایستی از سیاستهای سلبی دست کشیده و نقش رگولاتور را ایفا کند. در مقابل، نمایندگان بانک مرکزی به نگرانیهای دولت در این زمینه اشاره و بیان کردند نگرش مثبت و یکنواختی در مورد رمزارزها در کشور وجود ندارد.
کوچ 50 میلیون دلار سرمایه با ابلاغیه شاپرک به شرکتهای پرداخت یار
«فرزین فردیس»، نایب رئیسکمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران در ادامه جلسه گزارشی درباره رمزارزها ارائه کرد و گفت: «بررسیها نشان میدهد که ۲.۵ میلیون حساب کاربری رمز ارز در صرافیهای داخلی وجود دارد که با احتساب کارکرد چهار یا پنج به یک، حدودا دوازده میلیون نفر در ایران رمز ارز دارند.» به گفته او در پی ابلاغ بخشنامه شاپرک به شرکتهای پرداختیار، 50 میلیون دلار سرمایه از پلتفرمهای داخلی در 90 ساعت خارج شدند.
فردیس در ادامه به پژوهشی که روی 5600 نفر از جمعیت 18 تا 65 ساله کشور صورت پذیرفته اشاره و بیان کرد: «۳۱ درصد از پرسش شوندگان ادعا کردهاند که در حال حاضر صاحب رمز ارز هستند. ۶ درصد اعلام کردهاند که پیش از این از چنین دارایی برخوردار بودهاند. ۶۳ درصد هم گفتهاند که هیچ گاه رمز ارز نداشتهاند. همچنین ۷۷ درصد از دارندگان رمز ارز اعلام کردهاند که به قصد سرمایه گذاری و حفظ ارزش پول وارد این بازار شدهاند. ۱۵ درصد سرمایه گذاری در این بازار را شغل و حرفه خود برشمردهاند، ۳ درصد به دلیل حمایت از تکنولوژی، ۳ درصد به دلیل کنجکاوی و سرگرمی، یک درصد به دلیل جابهجایی بینالمللی پول و یک درصد برای پرداخت و خرید وارد این بازار شدهاند.»
طبق پژوهش انجام شده، 62 درصد مردمی که رمز ارز خریداری کردهاند در شش ماه اخیر وارد این بازار شدهاند و ارزش مبادله روزانه رمزارزها در پایان اسفند بین ۵ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده می شود. اگر نگاهی به ارزش روزانه معاملات بورس ایران در اسفندماه سال گذشته بیندازیم این رقم چیزی حدود 8 هزار میلیارد تومان است که نشان از رغبت بیشتر مردم به معامله در بازار ارزهای دیجیتال دارد.
فردیس در ادامه به موقعیت کسبوکارها در این بازار پرداخت و گفت: «۸۸ درصد کسب و کارها اعلام کردهاند که رمزارز خود را از طریق پلت فرمهای خرید و فروش آنلاین به دست آوردهاند. ۵ درصد از طریق صرافی فیزیکی، ۴ درصد از طریق استخراج، یک درصد در ازای فروش محصولات و خدمات و ۲ درصد هم از طریق دریافت از دوستان و اقوام صاحب رمز ارز شدهاند.»
به اعتقاد او بزرگترین دغدغه مردم و کسبوکارهای فعال در حوزه رمزارزها بلاتکلیفی مسائل قانونی، نوسانات شدید ارزش، عدم امنیت و کلاهبرداری، عدم پشتوانه شفاف و ملاحظات شرعی است.
پایان دوره برخوردهای سلبی
در ادامه جلسه رضا قربانی، رئیس کمیسیون فینتک سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران نبود قانون، رگولاتوری و نظارت را از جمله چالشهای اصلی حوزه ارزهای دیجیتال دانست و افزود: «در سالهای گذشته، رگولاتور ترجیح داده تنها به دادن هشدار اکتفا کند. اما مردم جلوتر از رگولاتور در حال ورود به بازار رمزارزها هستند. بازاری که به دلیل شفافیت قابل ردیابی بوده و ابزار پولشویی نیست.»
«مصطفی نقیپورفر»، دبیر انجمن فین تک نیز با بیان این که دوره برخوردهای سلبی تمام شده و دولتها در حال حاضر به همکاری با فعالین حوزه رمزارزها روی آوردهاند به ارائه یک سند پیشنهادی در خصوص مدیریت رمزارزها در کشور به کمیسیون اقتصادی دولت اشاره کرد که تهیه آن برعهده تعدادی از تشکلهای بخش خصوصی بوده است. او ابراز امیدواری کرد که نهاد دولت از رفتارهای سلبی در این زمینه دست بکشد.
نقیپورفر پیش از این در مصاحبه با دیجیاتو عنوان کرده بود هر تصمیم ضربتی در این حوزه و ایجاد ممنوعیت برای مبادلات رمزارزها، منجر به زیرزمینی شدن فعالیتها و خروج سرمایه از کشور خواهد شد و دولت بایستی با بخش خصوصی همکاری کند.
عدم وجود ظرفیت پذیرش ریسک مبادلات رمزارزها
«محمدرضا مانی یکتا»، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی به سند پیشنهادی بخش خصوصی اشاره و با رد مسکوت ماندن آن اظهار داشت جلسات بسیاری پیرامون آن برگزار شده است.
وی معتقد است خطرات مبادلات رمزارزها برای مردم جدی شده اما ریسک مبادلات به حدی زیاد است که هیچ یک از ارکان بخش خصوصی نمیتواند این ریسک را بپذیرد.
در پایان پس از طرح دیدگاههای حاضرین، مقرر شد این جلسات تا رسیدن به اجماع در خصوص ارزهای دیجیتال و انعکاس آن به نهادهای ذیربط ادامه پیدا کند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.