بررسی لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe؛ اولترابوک همهکاره [تماشا کنید]
شرکت ایدیتا بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات ذخیرهسازی مدتهاست که در بازار ایران و جهان خوش درخشیده است. این شرکت چند سال قبل برند XPG را در بازار محصولات گیمینگ هم خودی نشان دهد. ...
شرکت ایدیتا بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات ذخیرهسازی مدتهاست که در بازار ایران و جهان خوش درخشیده است. این شرکت چند سال قبل برند XPG را در بازار محصولات گیمینگ هم خودی نشان دهد. سبد محصولات XPG در سال ۲۰۲۱ میلادی بسیار متنوع شده و محصولات مختلفی اعم از لپتاپ، رم، اساسدی، خنککننده، کیبورد، ماوس و هدفون را در بر میگیرد. در این مطلب میخواهم لپتاپ XPG Xenia Xe را بررسی کنم.
ایدیتا لپتاپ XPG Xenia Xe را با عنوان «اولترابوک برای سبک زندگی گیمینگ» معرفی میکند، اما واقعیت این است که این دستگاه را نمیتوان یک لپتاپ گیمینگ دانست، چون سختافزار قدرتمندی برای اجرای بازیهای سنگین ندارد. این لپتاپ یک اولترابوک بسیار زیبا و باکیفیت است که کلاس کار لپتاپهای ویندوزی را چند پله بالاتر میبرد. در ادامه مشخصات این لپتاپ را مرور میکنیم.
مشخصات لپتاپ XPG Xenia Xe
- پردازنده نسل یازدهم اینتل Core i5-1135G7
- ۸ گیگابایت حافظه رم LPDDR4x
- ۱ ترابایت حافظه SSD از نوع PCIe Gen 4x4
- نمایشگر لمسی ۱۵.۶ اینچی IPS با رزولوشن فول اچدی
- باتری ۷۳.۴۱ واتساعتی
- وایفای ۶
- بلوتوث ۵.۱
- وزن ۱.۶۵ کیلوگرم
- قیمت جهانی برای مدل پایه حدود ۱۴۰۰ دلار
لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe مثل دیگر محصولات ایدیتا توسط شرکت آونگ وارد بازار ایران میشود و ۲ سال گارانتی دارد. این لپتاپ با نسخه اصلی ویندوز ۱۰ هوم به دست شما میرسد و یک ماه اشتراک رایگان مایکروسافت ایکسباکس گیمپس نیز پس از فعالسازی آن بهصورت رایگان در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
بررسی ویدیویی لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe
تماشای ویدیو از آپارات
تماشای ویدیو از یوتوب
طراحی و کیفیت ساخت
لپتاپ XPG Xenia Xe یک اولترابوک زیبا، شیک و بسیار باکیفیت است. این لپتاپ با بدنه یکپارچه آلومینیومی، رقیب سرسختی برای باکیفیتترین محصولات بازار مثل مکبوک پرو یا ریزر بلید ۱۵ محسوب میشود. کیفیت ساخت دستگاه فوقالعاده بالاست و وقتی آن را در دست میگیرید، هیچ نقطهضعفی در طراحی یا استحکام آن پیدا نخواهید کرد.
روی بدنه لوگوی براق XPG دیده میشود که البته میتوانست با ظرافت بیشتری طراحی شود. اطراف بدنه نوارهای پلاستیکی تعبیه شده تا آنتندهی ارتباطات دستگاه بهتر شود. خروجیهای هوا در لبه پشتی قرار گرفتهاند و هنگام استفاده سنگین از دستگاه، حرارت را به قسمت پایین نمایشگر منتقل میکنند. دو نوار لاستیکی پهن و عریض در قسمت زیر بدنه بهخوبی لپتاپ را روی سطح نگه میدارند.
لولای نمایشگر کاملاً نرم و روان حرکت میکند و هنگام چرخش، صدای اضافهای نمیدهد. این لولا بهخوبی در هر زاویهای مستقر میشود و هنگام لمس نمایشگر، حرکت و لرزش زیادی ندارد. چرخش ۱۸۰ درجه لولا به شما اجازه میدهد تا بتوانید از نمایشگر لمسی دستگاه در وضعیتهای مختلف استفاده کنید.
با باز کردن نمایشگر لپتاپ XPG Xenia Xe طراحی شیک و مینیمال ادامه پیدا میکند. کیبورد لپتاپ کمی کوچکتر از انتظار است و فضای اضافه زیادی در اطرافاش دیده میشود. تاچپد ابعاد مناسبی دارد و بهجز استیکر اینتل evo هیچ برچسب و استیکر و نوشته اضافهای را نمیبینید. بالای کیبورد حفرههایی وجود دارند که علاوه بر افزایش زیبایی و جذابیت دستگاه، به سیستم خنککننده لپتاپ نیز کمک میکنند.
کیبورد و تاچپد
کیبورد لپتاپ XPG Xenia Xe با در نظر گرفتن ابعاد کلی دستگاه، کمی کوچک بهنظر میرسد. کلیدها هم نسبتاً کوچک هستند و فاصله زیادی با هم دارند. بههمین دلیل کمی طول میکشد تا به محل کلیدها عادت کنید و تایپ بیدردسر و بدون اشتباهی داشته باشید. فاصله حرکتی کلیدها هم کافی نیست و فیدبک خاصی را هنگام فشردن آنها دریافت نمیکنید. بنابراین کیبورد این لپتاپ را نمیتوان در فهرست نقاط قوت آن ثبت کرد. کیبورد به نور پسزمینه سفید مجهز شده که شدت آن در سه سطح قابل تنظیم است. البته در هر حالت نمیتوانید بکلایت را همیشه روشن نگه دارید و در صورتی که از کیبورد استفاده نکنید، پس از چند ثانیه خاموش میشود.
تاچپد این لپتاپ یکی از بهترینهای دنیای لپتاپ است. سطح شیشهای تاچپد با حداقل اصطکاک زیر انگشتان شما قرار میگیرد و میتوانید با بالاترین دقت ممکن از آن استفاده کنید. این تاچپد از درایورهای مایکروسافت پرسیژن و ژستهای چندلمسی پشتیبانی میکند و استفاده از آن فوقالعاده لذتبخش است. در واقع میتوان این تاچپد را همسطح یا حتی بهتر از تاچپد مکبوک دانست.
درگاههای ارتباطی
لپتاپ XPG Xenia Xe از نظر امکانات ارتباطی یکی از کاملترین اولترابوکهای بازار است. درگاههای فیزیکی این لپتاپ در دو طرف بدنه قرار گرفتهاند. سمت چپ شاهد حضور درگاه تاندربولت ۴، درگاه USB 3.2 نسل ۲ و درگاه HDMI هستیم. در سمت راست هم درگاه تاندربولت ۴، درگاه USB 3.2 نسل ۲ و جک ۳.۵ میلیمتری هدست دیده میشوند. از هرکدام از درگاههای تاندربولت میتوانید برای شارژ کردن لپتاپ استفاده کنید.
این لپتاپ به ماژول وایرلس اینتل AX201 مجهز شده که از وایفای ۶ و بلوتوث ۵.۱ پشتیبانی میکند. سرعت انتقال اطلاعات این لپتاپ در شبکه وایفای ۶ به حدود ۱.۳ گیگابایت بر ثانیه میرسد که یکی از سریعترین نمونهها در دنیای لپتاپ محسوب میشود. من طی مدتی که از این لپتاپ استفاده کردم مشکلی از نظر ارتباط وایفای یا اتصال لوازم جانبی بلوتوث نداشتم.
نمایشگر
نمایشگر لپتاپ XPG Xenia Xe تجربه لذتبخشی از تماشای محتوا را در اختیار شما میگذارد. پنل IPS این لپتاپ با رزولوشن فول اچدی کیفیت فوقالعادهای دارد و محتوا را بهزیبایی به تصویر میکشد. این نمایشگر با پوشش ۹۵ درصدی فضای رنگی استاندارد sRGB و پوشش ۶۵ درصدی فضای رنگی وسیع ادوبی RGB انتخاب خوبی برای ویرایش حرفهای عکس و ویدیو نیز محسوب میشود.
نمایشگر این لپتاپ با حداکثر روشنایی ۴۵۰ نیت در تمام شرایط قابل استفاده است. من طی مدتی که از این دستگاه استفاده کردم، هیچوقت به حداکثر روشنایی نیاز نداشتم و برای استفاده عمومی در محیط داخلی معمولاً سطح روشنایی را روی ۶۰-۷۰ درصد تنظیم میکردم. البته لپتاپ به سنسور نور نیز مجهز شده و میتواند روشنایی را بهشکل خودکار تنظیم کند ولی بیشتر اوقات درست کار نمیکند و روشنایی نمایشگر کمتر یا بیشتر از مقدار مطلوب است.
اگر به نمایشگرهای لمسی علاقه دارید، لپتاپ XPG Xenia Xe یکی از معدود گزینههای بازار است که چنین قابلیتی را در اختیار شما میگذارد. دقت تشخیص لمس صفحه بسیار بالاست و بهراحتی میتوانید برای استفاده عمومی یا طراحیهای نهچندان حرفهای روی آن حساب کنید. البته باید با کثیف شدن صفحه نیز کنار بیایید. ایدیتا از روکش محافظ گوریلا گلس روی صفحه این لپتاپ استفاده کرده تا با استفاده معمول، خش نیفتد.
تنها ایرادی که میتوان به نمایشگر این دستگاه گرفت، براق بودن آن است. در واقع در هر محیطی که با لپتاپ کار کنید، تصویری از خودتان را روی آن میبینید و اگر محیط بسیار پرنور باشد، عملاً استفاده از لپتاپ بسیار دشوار خواهد بود.
سختافزار و کارآیی
لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe به پردازنده نسل یازدهم اینتل مجهز شده که با پردازشگر گرافیکی Iris Xe تحول بزرگی در حوزه پردازشگرهای گرافیکی مجتمع بهوجود آورده است. مدلی که به دست من رسیده از پردازنده اینتل Core i5-1135G7 در کنار ۸ گیگابایت حافظه رم LPDDR4x و ۱ ترابایت حافظه SSD پرسرعت PCIe بهره میبرد. این ترکیب سختافزاری برای رفع تمام نیازهای روزمره، استفاده مالتیمدیا و حتی اجرای برنامههای سنگین کفایت میکند.
برای ارزیابی قدرت سختافزاری ابتدا سراغ برنامه کریستال دیسک مارک نسخه ۷ رفتم تا سرعت حافظه SSD این دستگاه را بسنجم. ایدیتا یکی از بهترین حافظههای SSD خودش یعنی Gammix S50 Lite را در این لپتاپ تعبیه کرده که از درگاه PCIe نسل چهارم پشتیبانی میکند و طبق اعلام سازنده، حداکثر سرعت اسمی انتقال داده آن برای خواندن و نوشتن اطلاعات به حدود ۳۹۰۰ و ۳۲۰۰ مگابایت بر ثانیه میرسد.
همانطور که از نتیجه مشخص است، حافظه SSD این لپتاپ سرعت فوقالعادهای دارد و زمان بوت ویندوز، اجرای برنامهها و انتقال اطلاعات را به حداقل میرساند. حداکثر سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات در این SSD بهترتیب به ۳.۳ و ۳.۲ گیگابایت بر ثانیه میرسد. البته بهترین SSD های نسل چهارم از جمله XPG S70 میتوانند به سرعت باورنکردنی ۷ گیگابایت بر ثانیه نیز برسند.
برای تست کارآیی پردازنده اپلیکیشن Cinebench R23 را اجرا کردم. این برنامه در دو حالت تک هستهای و چند هستهای، تمام توان پردازنده را برای رندر کردن یک تصویر پیچیده و سنگین بهکار میگیرد. نتیجه این تست را در ادامه میبینید.
پردازنده نسل یازدهم اینتل Core i5-1135G7 در تست سینهبنچ R23 در حالت تک هستهای و چند هستهای بهترتیب ۱۲۱۸ و ۲۹۵۵ امتیاز گرفته است. امتیاز حالت تکهستهای در حد بهترین پردازندههای بازار است اما نکته عجیب اینکه پردازنده نسل یازدهم اینتل Core i3-1115G4 در لپتاپ ایسوس ویووبوک ۱۵ (بررسی دیجیاتو) در همین تست به امتیاز ۱۳۱۵ رسید. در حالت چند هستهای با امتیاز متوسطی روبرو هستیم که بهمراتب پایینتر از پردازندههای پرقدرت سری H یا پردازندههای دسکتاپ است.
تست پیسی مارک ۱۰ توان کلی سختافزار دستگاه را برای اجرای فعالیتهای روزمره، تولید محتوای دیجیتال و بهرهوری میسنجد. نتیجه بهدست آمده را در زیر میبینید.
امتیاز کلی ۴۵۷۰ در این تست نشان میدهد که لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe بهراحتی از عهده اجرای برنامههای روزمره و برمیآید و در زمینه تولید محتوای دیجیتال هم عملکرد مناسبی دارد. البته لپتاپهای گیمینگ پیشرفته در این تست امتیاز بیشتری میگیرند اما بین لپتاپهای عمومی، این لپتاپ بالاترین امتیاز را در تستهای دیجیاتو کسب کرده است.
اگرچه لپتاپ Xenia Xe برای گیمینگ حرفهای ساخته نشده اما پردازشگر گرافیکی مجتمع اینتل Iris Xe بسیار قدرتمندتر از نسلهای قبل است و میتواند بعضی از بازیهای روز را با تنظیمات گرافیکی متوسط به پایین و نرخ فریم قابل قبول اجرا کند. ابتدا بیایید نگاهی به نتایج تستهای مختلف تریدی مارک بیندازیم.
همانطور که میبینید پردازشگر گرافیکی اینتل Iris Xe عملکرد بسیار خوبی در تستهای سنگین تریدی مارک دارد. جدول زیر مقایسه نتایج بالا را با چند لپتاپ دیگر نشان میدهد.
همانطور که میبینید پردازشگر گرافیکی مجتمع اینتل Iris Xe در حد و اندازه کارت گرافیک انویدیا جیفورس MX350 کارآیی دارد و میتوانید برای اجرای بعضی از بازیها روی آن حساب کنید. برای بررسی این موضوع، من دو بازی کانتر استرایک: گو و فورتنایت را تست کردم.
بازی کانتر با کمی دستکاری تنظیمات گرافیکی کاملاً روان و بیدردسر اجرا میشود. نرخ فریم بازی بین ۴۰ تا ۶۰ است که برای رقابتهای غیر حرفهای کفایت میکند. البته بهخاطر محدودیت رم، بازی هنگام لود نقشه جدید و گاهی اوقات هم بیدلیل بسته میشود یا هنگ میکند. بازی فورتنایت تجربه قابل قبولی روی این لپتاپ ندارد، مگر اینکه از منوی تنظیمات گرافیکی حالت پرفورمنس را انتخاب کنید. در این حالت گرافیک بازی به ابتداییترین شکل ممکن درمیآید و بههیچوجه قابل قبول نیست، اما نرخ فریم به حدود ۳۰ میرسد.
نکته مهم این است که رم دستگاه را نمیتوانید ارتقاء دهید. بنابراین اگر برای اجرای برنامههای سنگین یا حتی گیمینگ روی این لپتاپ حساب باز کردهاید، حتماً بالاترین مدل را تهیه کنید که ۱۶ گیگابایت رم دارد و پردازشگر گرافیکی آن نیز ۱۵ تا ۲۰ درصد قویتر است. اما این مدل از لپتاپ که به دست من رسیده برای استفاده روزمره ایدهآل است و هیچ کمبودی را احساس نخواهید کرد.
سیستم خنکسازی لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe بسیار کارآمد است و هنگام استفاده معمول هیچگاه صدای فن را نمیشنوید. تنها زمانی که برای مدت طولانی از دستگاه استفاده کنید، فنها با حداکثر سرعت به چرخش درمیآیند و صدای نهچندان بلندی را تولید میکنند. البته بهدلیل اینکه خروجی هوای داغ در قسمت زیر نمایشگر قرار گرفته، بخش پایین نمایشگر کمی داغ میشود اما احتمالاً مشکل خاصی را بهوجود نخواهد آورد.
باتری و شارژ
لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe باتری ۷۳.۴۱ واتساعتی دارد که برای یک اولترابوک، ظرفیت بسیار خوبی محسوب میشود. برای مقایسه لپتاپ اماسآی پرستیژ ۱۴ باتری ۵۰ واتساعتی و لپتاپ هواوی میتبوک دی ۱۴ باتری ۵۶ واتساعتی دارد. ایدیتا میگوید باتری این دستگاه با استفاده معمول بین ۱۲ تا ۱۶ ساعت شارژدهی خواهد داشت، اما انتظار داریم که شارژدهی در دنیای واقعی کمتر از این رقم باشد. جالب اینکه در تست باتری پیسی مارک با روشنایی ۵۰ درصدی نمایشگر و وایفای روشن، این لپتاپ دقیقاً ۱۶ ساعت دوام آورد و رکورد لپتاپهای بررسی شده در دیجیاتو را جابجا کرد.
برای مقایسه، لپتاپ هواوی میتبوک دی ۱۴ با باتری ۵۶ واتساعتی و لپتاپ اماسآی پرستیژ ۱۴ با باتری ۵۰ واتساعتی در این تست بهترتیب حدود ۱۳ و ۹ ساعت دوام آوردند. بدین ترتیب میتوانید برای یک روز کامل روی شارژدهی این لپتاپ حساب کنید و حتی با استفاده سبک، شارژدهی را به اواسط روز دوم هم برسانید.
سرعت شارژ لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe هم با توجه به ظرفیت بالای باتری، قابل قبول است. این لپتاپ با شارژر همراهاش طی نیم ساعت تا ۳۰ درصد، طی یک ساعت تا ۷۵ درصد و طی یک ساعت و نیم تا ۹۵ درصد شارژ میشود.
جمعبندی
لپتاپ ایدیتا XPG Xenia Xe یکی از بهترین اولترابوکهای بازار است و میتواند بهطور مستقیم با مکبوک رقابت کند. این لپتاپ با جدیدترین سختافزار روز، توانایی کافی برای رفع نیازهای روزمره، اجرای برنامههای سنگین و حتی اجرای برخی بازیها را دارد، اما برای رندرگیری یا تدوین حرفهای ویدیو پیشنهاد نمیشود.
از جمله نقاط قوت این لپتاپ میتوان به کیفیت ساخت فوقالعاده، نمایشگر لمسی باکیفیت، درگاههای ارتباطی متعدد، سختافزار قوی و تاچپد حرفهای اشاره کرد. مهمتر از همه شارژدهی لپتاپ است که بهراحتی ۱ الی ۱.۵ روز را با شما همراه خواهد بود. کیبورد لپتاپ را میتوان جزو نقاط ضعف معدود دستگاه دانست.
مهمترین نکته اما قیمت دستگاه است. اگر قیمت جهانی ۱۴۰۰ دلار برای این مدل و ۱۶۰۰ دلار برای مدل i7/16 را در نظر بگیریم، رقبای بسیار قدرتمندی از جمله مایکروسافت سرفیس لپتاپ ۴ یا جدیدترین مدلهای دل XPS، اچپی اسپکتر و ایسوس ذنبوک را پیش رو دارد. البته شرکت آونگ بهعنوان نماینده رسمی ایدیتا وعده داده که لپتاپ XPG Xenia Xe را با قیمت کمتری وارد بازار ایران میکند. در این صورت رقابت برای این اولترابوک زیبا بسیار سادهتر خواهد شد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
عالی😉
با این قیمت جهانی، قطعا مدلهایی مثل HP spectre، Del XPS , Lenovo carbon خیلی انتخابهای بهتری هستن ولی متاسفانه مشکل اینجاس که حتی با همین قیمتهای بالاشون هم اکثر مدلهای اینچنینی در ایران وارد نمیشن و پیدا نمیشن. یا نمایندگی ندارن یا اصلا وارداتشون محدوده
کارت گرافیک مجتمع این پردازنده عالی هست، ولی رم روی اون کم هست ، رم هشت برای ویندوز ده و چنین گیم هایی مناسب هست، ولی برای گرافیک آنبرد ناکافی هست، چون بیش از دو گیگ برای گرافیک اشغال میشه
بهتر هست رم ۱۶ روی دستگاه با گرافیک آنبرد باشه یا حداقل ۱۲ گیگ، و این لپ تاپ قابلیت ارتقا هم نداره که عیب بزرگی هست