فناوری جدید ایمپلنت مغزی امکان دیدن تصاویر را برای افراد نابینا فراهم میکند
دانشمندان اسپانیایی در شرایط آزمایشگاهی به جای استفاده از ایمپلنت چشمی، این بار ایمپلنت مغزی را مورد بررسی و آزمایش قرار دادهاند تا افراد نابینا بتوانند با کمک آن تصاویر را مشاهده کنند. درحالیکه فناوری ...
دانشمندان اسپانیایی در شرایط آزمایشگاهی به جای استفاده از ایمپلنت چشمی، این بار ایمپلنت مغزی را مورد بررسی و آزمایش قرار دادهاند تا افراد نابینا بتوانند با کمک آن تصاویر را مشاهده کنند.
درحالیکه فناوری با نام ایمپلنت چشمی وجود دارد که به نابینایان اجازه میدهد الگوهای ساده را ببینند، دانشمندان اسپانیایی به تازگی با رویکردی متفاوت موفق شدهاند به جای ایمپلنت چشمی و از طریق تحریک مستقیم قشر بینایی مغز، به افراد نابینا کمک کنند تصاویر قابل درکی را مشاهده کنند.
این سیستم آزمایشی دارای یک شبکیه مصنوعی است که روی یک عینک معمولی نصب میشود. این دستگاه، نور را از میدان دید در جلوی عینک تشخیص داده و آن را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکند که به آرایه سه بعدی ۹۶ میکروالکترودی کاشته شده در مغز کاربر منتقل میشوند.
عرض این ایمپلنت فقط ۴ میلیمتر و طول هریک از الکترودهای کوچک آن ۱.۵ میلیمتر است. آنها با نفوذ به داخل مغز، فعالیتهای الکتریکی نورونهای قشر بینایی را تحریک میکنند. این تحریک به فرد اجازه میدهد الگوهای نوری منتقل شده توسط شبکیه مصنوعی را درک کند.
سال گذشته، نسخه ۱۰۰۰ الکترودی این دستگاه بر روی حیوانات مورد آزمایش قرار گرفت که موفقیتآمیز بود. اخیرا، تیمی از محققین از دانشگاه «میگوئل هرناندز» در اسپانیا، نسخهای از این دستگاه را بر روی یک خانم ۵۷ ساله آزمایش کردند که بیش از ۱۶ سال از نابینا شدن او میگذشت. پس از یک دوره آموزشی که در آن، او تفسیر تصاویر تولید شده توسط دستگاه را آموخت، توانست حروف و شبح اجسام خاص را شناسایی کند.
نکته مهم این است که این دستگاه بر عملکرد قشر مغزی تاثیر نمیگذارد و همچنین باعث تحریک نورونهای مجاور غیرهدف نمیشود. همچنین، دستگاه به جریان الکتریکی بسیار کمتری نسبت به آرایههای الکترود مشابه نیاز دارد که در سطح مغز قرار میگیرند. بدین ترتیب استفاده از آن ایمنتر است. این دستگاه شش ماه پس از کاشت، برداشته شد.
هنوز تحقیقات زیادی باید انجام شود تا بتوان از این فناوری در سطح گسترده استفاده کرد. بنابراین دانشمندان در تلاش هستند تا این تکنولوژی را بر روی نمونههای انسانی بیشتری مورد آزمایش قرار دهند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.