داستانهای علمی خندهدار و عجیب ۲۰۲۱
کشفهای باحال، نقاط عطف تکنولوژیکی و شاهکارهای علمی عجیب و غریب ــ گاوها را میتوان برای دستشویی رفتن تربیت کرد؟ ــ به ما این فرصت را دادند که به موضوعی غیر از پندمیک بپردازیم. گداخت ...
کشفهای باحال، نقاط عطف تکنولوژیکی و شاهکارهای علمی عجیب و غریب ــ گاوها را میتوان برای دستشویی رفتن تربیت کرد؟ ــ به ما این فرصت را دادند که به موضوعی غیر از پندمیک بپردازیم.
گداخت آینده
امیدها برای تبدیل گداخت هستهای به منبع انرژی پاک آینده در ماه آگوست، زمانی که یک آزمایش گداخت موفق به تولید ۱/۳ میلیون ژول انرژی شد، شدت گرفت. یک مانع بزرگ برای انرژی گداخت، دستیابی به احتراق بوده است ــ نقطهای که یک واکنش گداخت انرژی بیشتری نسبت به انرژی مورد نیاز برای آغاز واکنش تولید کند. این تست حدود ۷۰ درصد انرژی استفاده شده برای شروع واکنش را تولید کرد؛ نزدیکترین رکورد به نقطه سر به سر.
پیوند کلیه خوک به انسان
در ابتدا، یک کلیه خوک به یک انسان متصل شد، و سپس در طول ۵۴ ساعت نظارت به طور نرمال عمل کرد. این آزمایش جراحی موفقیتآمیز نقطه عطفی در پیوند عضو حیوان به انسان به شمار میآید که میتواند ذخیره اندامها برای انسانهای نیازمند را افزایش دهد.
ستارگان مرگ
در یک رخداد نفسگیر، اخترشناسان ستارهای را ثبت کردند که یک سیاهچاله، یا شاید یک یک ستاره نوترونی، در نزدیکی خود را میبلعد و سپس توسط غذای خودش خورده میشود. انفجار دیدنی که پس از این واقعه به وجود آ«د، یک سیاهچاله را از خود باقی گذاشت. اخترشناسان در نظریه امکان وجود چنین ابرنواختری که در آن یک ستاره ستارهای دیگر را بخورد پیشبینی کرده بودند؛ اما چنین چیزی پیش از این رصد نشده بود.
ماشینهای زنده
سلولهای قورباغه، خود را به رباتهای زنده ریز تبدیل کردند. دانشمندان سلولههای ریشه پوست را از جنینهای قورباغه جدا کردند و شاهد این بودند که این سلولها خود را در گلولههایی به نام «زنوباتها» (xenobots) سازماندهی کردند، که میتوانند به اطراف شنا کنند، خود را ترمیم کنند، و همچنین ذرات را در محیط جابجا نمایند. بهه گفته دانشمندان، زنوباتها میتوانند روزی برای اهداف مفید به کار آیند؛ برای مثال، تمیز کردن راهآبها.
تیزر مغز
دانشمندان با برداشتن یک تکه ریز از مغز یک زن و ترسیم شکلهای گوناگون ۵۰٫۰۰۰ سلول و حدود ۱۰۰ میلیون ارتباط بین آنها، به تصویر جدیدی از مغز دست یافتند. این مجموعه داده بزرگ میتواند در رمزگشایی از پیچیدگیهای مغز به کار آید.
بهعلاوهها منها هستند
مردم اغلب زمانی که تفریق میکنند نیز جمع میکنند. دانشمندان بعد از درخواست از داوطلبان برای حل مجموعهای از پازلها و مسالهها، از جمله تثبیت کردن یک سازه لگویی و بهینهسازی برنامه یک سفر، به این موضوع پی بردند. دانشمندان گمان میبرند که تمایل برای فکر به بهعلاوه، به جای منها، میتواند ریشه افراطهای زندگی مدرن هستند؛ برای مثال، خانههای شلوغ و در هم بر هم.
تربیت گاوها برای دستشویی رفتن
آیا کشاورزان میتوانند با فرستادن گاوها به دستشویی آلودگی را کاهش دهند؟ پاسخ به طرز جالبی میتواند بله باشد. در یک آزمایش منحصر به فرد، دانشمندان گاوها را طوری تربیت کردند که با استفاده از اتاقکی برای جمعآوری ادرار به صداهای طبیعت پاسخ دهند. در آینده، ادرار جمعآوری شده گاوها، که در غیر این صورت محیط زیست را آلوده میکند، میتواند برای تولید ادرار به کار رود.
به شفافی کریستال
گرما و فشار شدید اولین آزمایش بمب اتمی در سال ۱۹۴۵ مادهای شیشهای به نام ترینیتایت (trinitite) از خود به جا گذاشت ــ و چیزی حتی عجیبتر. دانشمندان کشف کردهاند که درون ترینیتایت مادهای نادر به نام شبهکریستال (quasicrystal) وجود دارد. شبهکریستالها ساختار منظمی مثل کریستالهای معمولی دارند، اما این ساختار تکرار نمیشود. پیش از این، این کریستالها تنها در شهابسنگها یا مصنوعات آزمایشگاهی دیده شده بودند.
پروندهای برای ژنهای گم شده
یک گیاه بدبوی آسیای جنوب شرقی به نام ساپریا هیمالیانا (Sapria himalayana) حدود ۴۴ درصد ژنهایی که در دیگر گیاهان گلدار یافت میشوند را از دست داده است. ساپریا هیمالیانا برای دریافت مواد مغزی به طور انگل روی گیاهان دیگر مینشیند، پس جای تعجب نیست که تقریبا تمام DNA کلروپلاست خود را از دست داده است. کلروپلاستها ساختارهایی هستند که فوتوسنتز یا تولید غذا معمولا در آنها رخ میدهد. به نظر میرسد ساپریا هیمالیانا چیزهایی بیشتر از غذا نیز میدزدد ــ بیش از ۱ درصد از ژنهای آن از دیگر گیاهان میآید (احتمالا میزبانهای فعلی یا گذشته).
حسابداری DNA
از همه چیز گذشته، دوقلوهای همسان احتمالا از لحاظ ژنتیکی همسان نیستند. به گزارش دانشمندان، آنها به طور میانگین ۵/۲ تفاوت ژنتیکی با هم دارند. این یعنی تفاوت بین این دوقلوها احتمالا تنها به دلیل تاثیرات محیطی زیست. در یک بررسی دیگر، دانشمندان تخمین زدند که ۱/۵ تا ۷ درصد DNA انسان امروزی به طور منحصر به فرد به انسانها تعلق دارد؛ جدا از DNA نئاندرتالها، دنیسوواها و دیگر خویشاوندان پیشین.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.