ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

بررسی چالش‌های حضور استارتاپ‌های کشور در بورس: سخت‌گیری‌ها تمایل به IPO را کاهش می‌دهد

سومین صبحانه انجمن تجارت الکترونیک تهران با موضوع «چالش‌های ورود استارتاپ‌ها به بازارهای مالی» برگزار شد.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۱۶ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۴:۱۸

سومین صبحانه انجمن تجارت الکترونیک تهران با موضوع «چالش‌های ورود استارتاپ‌ها به بازارهای مالی» برگزار شد و حاضرین بر لزوم تسهیل‌گری ورود این شرکت‌های دانش‌بنیان به بورس، تاکید کردند. مدیرعامل دیجی‌کالا در این نشست تاکید کرد بایستی ضوابط متنوعی برای حضور استارتاپ‌های مختلف در بورس تدوین شود. محمدی اعتقاد دارد سخت‌گیری‌های فعلی از تمایل استارتاپ‌های با وضعیت مالی خوب به IPO می‌کاهد که این امر در نهایت تجربه‌های تلخی را به دنبال خواهد داشت.

به گزارش دیجیاتو و به نقل از روابط عمومی انجمن تجارت الکترونیک تهران، در این نشست که با حمایت «آسیاتک» برگزار شد، «نیما قاضی» رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران شفاف نبودن مسیر بورسی شدن استارتاپ‌ها را عمده‌ترین چالشی دانست که با آن رو به رو هستند: «ما با آمریکا و سیلیکون‌ولی و چین و روسیه خود را مقایسه نمی‌کنیم؛ مقایسه ما با آرژانتین و ویتنامی است که اقتصادشان شبیه ما بسته است و در این قیاس می‌بینیم شرکت‌هایی که در این کشورها وجود دارند و شاید از برخی شرکت‌های ما کوچکتر هم باشند در بورس آن کشورها حضور دارند.»

آسیاتک یکی از شرکت‌هایی است که در سال جدید موفق به حضور در بازار بورس شد، در همین راستا «محمد علی یوسفی‌زاده» مدیرعامل این شرکت اظهار داشت: «اگر از ما بپرسند چرا وارد بورس شدید، می‌گویم جبر زمان بود و زمانی هم این پلتفرم‌ها و ابزارها جایی می‌رسند که همین جبر زمانه باعث می‌شود که وارد بازار سرمایه شوند و سطح پرواز شان را عوض کنند.»

او با اشاره به گذشت از دارایی‌های نامشهود آسیاتک به هنگام ورود به بازار سرمایه، اعتقاد دارد اگر چنین پذیرشی از سوی آن‌ها صورت نمی‌گرفت امکان حضور در بورس را از دست می‌دادند.

آسیاتک

به اعتقاد یوسفی زاده بایستی پوسته‌ای برای فناوری و تکنولوژی‌های نو مهیا شود که قالب اندازه‌گیری، ارزش‌گذاری و بازار آن و قالب‌های ریسک‌پذیری بازار نسبت به آن، برای فناوری و تکنیک‌ها متفاوت باشد؛ موضوعی که در نهایت می‌تواند به تسهیل IPO استارتاپ‌ها کمک کند.

لزوم تدوین ضوابط متنوع برای عرضه اولیه استارتاپ‌ها

«سعید محمدی»، مدیرعامل دیجی‌کالا عرضه اولیه تپسی را خبر خوبی دانست و گفت: «این نشان می‌دهد که پروسه‌ها کار خواهد کرد و می‌توان به نتیجه رسید؛ هرچند IPO تپسی همچنان کامل نشده اما می‌شنویم که کامل خواهد شد.»

نایب رییس دوم انجمن با اشاره به تفاوت‌ها و شرایط مختلف شرکت‌های استارتاپی، معتقد است بایستی ضوابط متنوعی برای IPO شرکت‌ها تدوین شود: «شرکت‌هایی را در همین اکوسیستم داریم که کوچک نیستند و احتمالا این ضوابط باید در اجرا، تفسیر و اعمال آن‌ها متناسب با کیفیت هر کدام از این کسب و کارها باشد.»

محمدی ضوابط فعلی را خیلی سختگیرانه دانست و گفت: «برای مثال یکی از ضوابط این است که 50 درصد سهامداران عمده این شرکت‌ها باید تا تاریخ نامعلومی وثیقه باشند. در هیچ کجای دنیا چنین شرایطی گذاشته نمی‌شود. اگر هم برای مدت محدودی و دغدغه خاصی گذاشته می‌شود، مشکلی ندارد اما برای مدت نامعلوم کسی این ریسک را نمی‌پذیرد.»

محمدی

او اعتقاد دارد چنین ضوابطی در نهایت به عدم تمایل شرکت‌هایی با وضعیت مالی مناسب و رو به رشد در بورس خواهد شد:

«بعد از یکی دو سال با چند IPO استارتاپی رو به رو خواهیم بود که شرکت‌هایی هستند که چشم‌انداز روشن و موفقی ندارند. این امر باعث می‌شود شانس شکست آن‌ها در آینده بیشتر باشد و تجربه ناخوشایندی رقم خورد. این تجربه ناموفق نیز به نام کل اکوسیستم استارتاپی کشور نوشته خواهد شد.»

«قاسم خداوردی‌لو» عضو شورای عالی فضای مجازی نیز در این نشست خطاب به مدیران و تصمیم‌گیران دولتی گفت: «نیازهای مردم را پلتفرم‌های داخلی برطرف می‌کنند؛ اگر این پلتفرم‌ها را کمی تضعیف بکنیم، مردم به سمت پلتفرم‌های خارجی می‌روند که دیگر برگرداندن آن‌ها کار ساده‌ای نیست.»

او با بیان اینکه فضای مناسبی در این مرکز وجود دارد تا بخش خصوصی مسائل را مطرح و راه حل را ارائه کنند، بیان کرد در تاکیدات رهبری برای مرکز ملی فضای مجازی استفاده از نظرات مردم، بخش خصوصی و تشکل‌ها به عنوان یک سرفصل برای آن‌ها نوشته شده است.

ایجاد تابلو دانش‌بنیان برای پذیرش استارتاپ‌ها در بورس

«محمود گودرزی»، مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران با بیان اینکه بازار سرمایه نیاز به شرکت‌های دانش بنیان دارد از لزوم ایجاد گفتمان بین بازار سرمایه، اهالی حوزه اقتصاد دیجیتال و شرکت‌های دانش‌بنیان سخن گفت.

او با اشاره به اینکه در بورس تهران به زودی فضایی را در قالب تابلو دانش‌بنیان مهیا می‌کنند تا بتوانند شرکت‌های این حوزه را نیز پذیرش کنند، تصریح کرد:

«دو موضوع خیلی مهم است؛ یکی بحث قوانین و مقررات و همین شرایط اختصاصی که برای شرکت‌های دانش بنیان گذاشته شده که البته نیاز به تعدیل دارد؛ نکته دیگر دارایی‌های نامشهود است که به نظر می‌رسد باید این گفتمان بین بازار سرمایه و شرکت‌های دانش‌بنیان برقرار شود و بحث دارایی‌های نامشهود که معضلی در ارزش‌گذاری شرکت‌ها است‌ برطرف شود.»

گودرزی با اشاره به ایرانسل اظهار داشت این شرکت برای IPO شدن با مشکل دارایی نامشهود و سرمایه‌گذار خارجی رو به رو است اما ورود این شرکت به بورس تهران می‌تواند نقش مهمی برای پذیرش سرمایه‌گذار خارجی توسط حاکمیت ایفا کند.

بورس

«میثم فدایی» مدیرعامل فرا بورس ایران در ادامه این نشست اعلام کرد در حوزه تامین مالی جمعی طی یک سال گذشته 210 میلیارد تومان طرح داشته‌اند و اکنون سقف طرح‌های تامین مالی به 25 میلیارد تومان رسیده است.

او درباره صندوق‌های vc و pe نیز اظهار داشت 1500 میلیارد تومان منابع در این صندوق‌ها وجود دارد و کل سرمایه‌گذاری انجام شده 300 میلیارد تومان است: «اگر احساس می‌کنید در ساختار صندوق‌ها اصلاحی باید انجام شود که این 1200 میلیارد تومان وارد اکوسیستم شود، به ما اطلاع دهید چرا که آماده اصلاح هستیم.»

مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به بازار «اسمی» اظهار داشت با توجه به اینکه شرکت‌های دارای زیان انباشته امکان حضور در تابلوی اصلی را ندارند، این بازار در دسترس قرار گرفته که در حال اصلاح آن هستند: «در این بازار، پیش از این سرمایه‌گذار نهادی با کف سفارش‌های 500 میلیون تومان بود. در بازار اسمی پیشنهاد شده به جای سرمایه‌گذار نهادی، سرمایه‌گذار حرفه‌ای داشته باشیم و آن 500 میلیون تومان کف سفارش نیز برداشته شود.»

اهداف کمیسیون تامین مالی و سرمایه‌گذاری انجمن

«حمیدرضا خوشمو» رئیس کمیسیون تامین مالی و سرمایه‌گذاری انجمن تجارت الکترونیک تهران نیز با بیان اینکه در این کمیسیون پنج هدف را دنبال می‌کنند، مهمترین آن را بحث IPO دانست و گفت: «در این زمینه امیدواریم که بتوانیم تسهیل‌کننده باشیم و در بازار بورس و فرابورس IPOهای جدیدی داشته باشیم و این مسیر باز شود.»

او یکی دیگر از اهدافی که در کمیسیون دنبال می‌کنند را ارائه تسهیلات بانکی عنوان کرد: «بحث تامین مالی جمعی مساله‌ای است که می‌تواند برای شرکت‌های استارتاپی راهگشا باشد؛ چرا که برخی از آن‌ها می‌توانند با توجه به موضوع تامین مالی، مسائل‌شان را پیش ببرند.»

خوشمو با اشاره به مساله سرمایه‌گذاری خارجی اظهار داشت برخی از شرکت‌ها با وجود داشتن سرمایه‌گذاری خارجی نمی‌توانند در بورس پذیرش شوند که این موضوع مهمی است و لازم است حتما در این مورد گفت‌وگو صورت گیرد.

خوشمو مسئله بعدی کمیسیون را Pre IPO دانست و افزود: «در حال حاضر پیگیر این موضوع هستیم؛ موضوعات حاکمیت شرکتی باید در استارتاپ‌ها حل شود. چرا که ساختار ندارند.»

گفتنی است انجمن تجارت الکترونیک تهران، برنامه‌های ماهانه‌ای تحت عنوان صبحانه انجمن تجارت الکترونیک تهران برگزار می‌کند که در هر صبحانه، به بیان یک موضوع با حضور کارشناسان، صاحب‌نظران و شرکت‌های آن حوزه می‌پردازد. پیش از این موضوع رگولاتوری و تعامل آن بالاخص در بحث سلامت دیجیتال مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی