یکی از بزرگترین طوفانهای خورشیدی شناسایی شد [تماشا کنید]
دانشمندان میگویند یکی از بزرگترین طوفانهای خورشیدی از زمان پرتاب مدارگرد خورشید به سیاره زهره برخورد کرده است.
یکی از بزرگترین طوفانهای خورشیدی که از زمان پرتاب مدارگرد خورشید از سال 2020 به بعد مشاهده شده، چند روز پیش به سیاره زهره برخورد کرد تا شرایط آب و هوای فضایی این سیاره را دچار تلاطم کند. این طوفان از پلاسمایی به وجود آمد که از لکه خورشیدی غولپیکری در سمت دیگر خورشید نسبت به زمین به بیرون پرتاب شده بود.
فضاپیمای خورشیدی STEREO-A ناسا در دوشنبه هفته گذشته شاهد خروج جرم بزرگی از تاج تکستاره منظومه شمسی بود. با این اتفاق، ابری از ذرات باردار از لایه بالایی جو خورشید خارج شد و طوفانی را روانه زهره کرد. این دومین باری بود که این سیاره در طول هفته گذشته مورد برخورد طوفانهای خورشیدی قرار میگرفت.
«جورج هو»، فیزیکدان خورشیدی دانشگاه جانز هاپکینز میگوید: «با اطمینان میتوانم بگویم که رویداد پنجم سپتامبر (اگر نگوییم بزرگترین) یکی از بزرگترین طوفانهای ذرات پرانرژی خورشیدی بوده است که از زمان پرتاب مدارگرد خورشید در سال 2020 دیدهایم.» او که از کارشناسان ارشد ابزارهای شناسایی ذرات پرانرژی در مدارگرد خورشید است، میگوید این طوفان نزدیک به 10 برابر قویتر از طوفان قبلی بوده است.
با این حال، تیم اپراتور ابزار مغناطیسسنج این فضاپیما در توییتی نوشت که این طوفان خورشیدی تقریبا به مدارگرد آنها برخورد نکرده اما ذرات پرانرژی خود را به STEREO-A رسانده است: «تعداد ذرات پرانرژی از این رویداد خیلی زیاد بود.» منتها این فضاپیما ظاهرا تابآوری بالایی در برابر تشعشعات دارد و توانسته بهطور خودکار اطلاعات را اصلاح کند و شرایط را به حالت عادی درآورد.
منشأ این فوران قدرتمند ظاهرا یک لکه خورشیدی قدرتمند موسوم به AR3088 است که در ماه اوت روی از سمت زمین برگرداند. انتظار میرود که از آن زمان تاکنون، قدرت و اندازه این لکه بیشتر شده باشد. بدیهی است که به خاطر چرخش خورشید، این لکه دوباره هفته آینده به سمت زمین برمیگردد و شاید شرایط آب و هوای فضایی سختی را برای ما رقم بزند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.