ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

مدارگرد خورشیدی اروپا
علمی

مدارگرد اروپا برای اولین بار وجود یک پدیده عجیب در تاج خورشید را اثبات کرد

مدارگرد خورشیدی اروپا توانسته برای اولین بار تصویر پدیده‌ای موسوم به «عقب‌گرد مغناطیسی» را ثبت کند که قبلا فقط فرضیه‌اش مطرح شده بود.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۸:۳۰

محققان در مطالعه جدیدی با استفاده از مدارگرد خورشیدی سازمان فضایی اروپا موفق شده‌اند برای اولین بار به‌طور مستقیم یک عقب‌گرد مغناطیسی را در تاج خورشید مشاهده کنند. پیش‌تر در فرضیه‌ها گفته شده بود که این پدیده‌های عجیب و غریب می‌توانند موجب پرتاب سریع طوفان‌های خورشیدی به منظومه شمسی شوند.

مدارگرد خورشیدی سازمان فضایی اروپا توانسته برای نخستین بار معکوس شدن میدان مغناطیسی خورشید را ثبت کند. این معکوس شدن‌ها که با نام عقب‌گرد مغناطیسی شناخته می‌شوند، تاکنون به‌طور مستقیم دیده نشده بودند. ولی رصدهای جدید این سازه‌ها را به‌صورت کامل نشان می‌دهد و تایید می‌کند که عقب‌گردها شکلی شبیه حرف S دارند.

عقب‌گرد مغناطیسی

در گذشته فضاپیماهای مختلفی از جمله سولار پارکر ناسا از جلوی عقب‌گردهای مغناطیسی عبور کرده اما نتوانسته بودند تصویر این پدیده را ثبت کنند. حالا مدارگرد خورشید اروپا در تاریخ 25 مارس 2022 تصویری غیرمعمولی را از تاج خورشید ثبت کرده که حاوی نوعی پیج‌خوردگی دارای اعوجاج شبیه حرف S است که به‌طرز عجیبی مثل عقب‌گردها به نظر می‌رسد.

دوربین Metis این تصویر را با نور مرئی گرفته، بنابراین محققان آن را با تصویر قبلی دوربین Extreme Ultraviolet Imager از همین فضاپیما مقایسه کردند. در نهایت مشخص شد که این عقب‌گرد احتمالی در بالای یک لکه خورشیدی فعال به نام AR12972 قرار دارد. بررسی‌های بیشتر نشان داد که سرعت پلاسما در بالای این منطقه بسیار پایین است.

فرضیه عقب‌گرد مغناطیسی خورشید چه بود؟

«دنیله تلونی»، رهبر این تحقیقات بلافاصله حدس زد که این پدیده شبیه مکانیزم عقب‌گرد است که اولین بار توسط پروفسور «گری زنک» از دانشگاه آلاباما معرفی شده بود. این فرضیه می‌گوید در نزدیکی خورشید خطوط میدان مغناطیسی باز و بسته وجود دارند. خطوط بسته حلقه‌هایی مغناطیسی هستند که در اتمسفر خورشید بلند شده و دوباره برمی‌گردند و در سطح خورشید محو می‌شوند. در این خطوط مقدار بسیار کمی پلاسما می‌تواند به فضا بگریزد، بنابراین سرعت طوفان‌های خورشیدی باید اینجا آهسته باشد.

شکل‌گیری عقب‌گرد خورشیدی

ولی خطوط میدان مغناطیسی باز از خورشید سرچشمه گرفته و به میدان مغناطیسی میان‌سیاره‌ای منظومه شمسی وصل می‌شوند. در این حالت، پلاسما می‌تواند آزادانه حرکت کند و طوفان‌های سریع را شکل دهد. محققان در این مطالعه ثابت کرده‌اند که عقب‌گردها زمانی به وجود می‌آیند که میان ناحیه‌ای از خطوط باز و بسته ارتباط وجود دارد.

زمانی که خطوط میدان به هم می‌رسند، پیکربندی‌های پایدارتری را می‌سازند. حالا درست مثل یک شلاق، انرژی آزاد می‌شود و تداخلی به شکل حرف S را روانه فضا می‌کند. محققان امیدوارند که یافته‌های آن‌ها به کشف پاسخ این پرسش کمک کند که طوفان‌های خورشیدی چگونه سرعت پیدا کرده و از خورشید جدا می‌شوند.

اگر دوست داشتید می‌توانید این مطلب را با دوستان خود در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی