ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

انجمن صنفی VODها: شرایط کشور و محدودیت اینترنت تأثیر منفی 70 درصدی بر کسب‌وکارهای این حوزه گذاشته است

اعضای هیئت‌مدیره این انجمن همچنین از حجم دخالت‌های ساترا که به محتوای پست‌های اینستاگرامی رسیده است، انتقاد کردند.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۵:۵۳

دبیر انجمن صنفی VODها با اشاره به نظرسنجی صورت‌گرفته از اعضای این انجمن اعلام کرد شرایط کشور و محدودیت اینترنت تأثیر منفی 70 درصدی روی پلتفرم‌های این حوزه گذاشته است. اعضای هیئت‌مدیره این انجمن همچنین از حجم دخالت‌های ساترا که به محتوای پست‌های اینستاگرامی رسیده، انتقاد کرده‌اند.

دومین همایش صنفی انجمن شرکت‌های نمایش ویدئوی آنلاین، چهارم بهمن‌ماه در خانه هنرمندان برگزار شد. در جریان این نشست ضمن ارائه توضیحاتی از سوی «محمدمهدی عسگرپور»، دبیر انجمن، در مورد اقدامات صورت‌گرفته در این نهاد صنفی، اعضای حاضر در جلسه مشکلات و دردسرهایی را که در ماه‌های اخیر با آن‌ها مواجه بوده‌اند، مطرح کردند.

دبیر انجمن در ابتدای سخنان خود با اشاره به اقداماتی که در انجمن بعد از نخستین همایش در اردیبهشت‌ماه صورت گرفته است، به یک نظرسنجی اشاره کرد که از اعضای انجمن صورت گرفته و در آن از اعضا خواسته شده تا با پاسخ به چهار سؤال، بیان کنند که اتفاقات اخیر چه تأثیری بر کسب‌وکار آنان گذاشته است.

به گفته وی، براساس ارزیابی صورت‌گرفته از جزئیات پاسخ‌ها، 30 درصد نتیجه شرایط را برای کار پلتفرم‌ها «کاملاً منفی»، 20 درصد «نسبتاً منفی»، 10 درصد «اندکی منفی»، 10 درصد «مطلق منفی»، 20 درصد «نسبتاً مثبت» و 10 درصد «مطلق مثبت» دانستند:

«شرکت‌هایی که با پخش یا اکران آنلاین محتواها سرو‌کار داشته‌اند در پیش‌‌برد کار خود به مشکل جدی برخورده‌اند. اختلال و مشکلات اینترنت مهم‌ترین مشکل موجود است و آنچه به‌عنوان نکته مثبت گمانه زده می‌شود، گرایش بیشتر مخاطبان به پیام‌رسان‌ها یا وی‌او‌دی‌های داخلی است.»


یکی دیگر از موضوعات مطرح‌شده در جلسه بحث پیوستن انجمن به خانه سینما و اتاق بازرگانی بود که به گفته عسگرپور، هر دوی این موارد در دست پیگیری بوده و رضایت‌ نسبی جلب شده است.

آمار اثر اختلال اینترنت VOD

او همچنین درباره ساترا و نقش آن در نظارت گفت:‌ «ساترا همانند تلویزیون و نیز یک ساختار است که هر کسی در آن قرار بگیرد، همین مدیر و آدم می‌شود و فرقی نمی‌کند که مشخصاً چه فردی با چه دانش و سابقه‌ای این مسئولیت را عهده‌دار شده باشد. نکته مثبت این است که عُقلایی وجود دارند که بر این باورند فعالیت پلتفرم‌ها کارکردهایی مجموعاً مثبت دارد و همین‌ها به یاری صنعت می‌آیند. ما باید در هر بخشی به سراغ این‌ها برویم.»

دخالت ساترا در حد پست‌های اینستاگرامی

«محمدجواد شکوری مقدم»، مدیرعامل پلتفرم فیلیمو و عضو هیئت‌مدیره این انجمن، با اشاره به اینکه شرکت‌ها و پلتفرم‌های مختلف هر یک در مواجهه با ساترا تجربه‌های متفاوتی داشته‌اند، اعتقاد دارد مطرح‌کردن این تجربیات و به‌اشتراک‌گذاشتن آن می‌تواند برای سایرین مفید باشد:

«این یک واقعیت است که باید چارچوب ضوابط تولید برای تمامی پلتفرم‌ها مشخص باشد تا فعالان این عرصه بتوانند براساس این ضوابط مشخص کار خود را پیش ببرند.»

او همچنین با اشاره به قانون انتظام‌بخشی که به‌عنوان متنی پیشنهادی در انجمن تنظیم شده است، گفت: «آنچه که در قانون انتظام‌بخشی ارائه شد، این است که جایگاه ساترا نباید این‌گونه که فعلاً دیده می‌شود، مطلق باشد؛ مشابه چیزی که در صداوسیما دیده می‌شود. همچنین این نهاد باید بتواند شرایط تولید را بهتر فراهم کند. در مورد ساترا ما این مرحله را هم شاهد بودیم که می‌خواستند پست‌های اینستاگرامی ما را هم چک کنند. واقعیت چنین است که به‌نظر می‌رسد عقب‌رفتن در مقابل چنین بخش‌هایی فقط منجر به پیشروی آن‌ها می‌شود و شاید بهتر است کار درست صورت گیرد و مقاومت شود.»

«علی سرتیپی»، مدیرعامل فیلم‌نت و رئیس هیئت‌مدیره انجمن، درباره شرایطی که پلتفرم‌ها در ماه‌های اخیر از سر گذرانده‌اند، گفت: «در چند وقت اخیر مشکلات بسیار بود. با توجه به مشکلاتی که بر سر اینترنت آمده، دردسرها بیشتر شده است. درعین‌حال برای کاهش مشکلات جهت عرضه و تولید محتوا، همه تلاش می‌کنیم به‌سمت آیین‌نامه ویژه خود پلتفرم‌ها برویم.»

او با بیان اینکه برای ساخت آثار ایرانی به‌شدت مشکل دارند، گفت: «نمی‌دانیم کاری که امروز می‌سازیم فردا امکان نمایش دارد یا نه. آنقدر حساسیت روی بازیگران به‌وجود آمده است که اصلاً معلوم نیست در آینده چه شود.»

ساترا

«محمد صراف»، مدیرعامل پلتفرم دوربین و خزانه‌دار هیئت‌مدیره، در ادامه سخنان سرتیپی گفت: «یکی از معضلات این صنعت نبود آیین‌نامه مشخص است و همین موجب می‌شود نقش ساترا سخت‌گیرانه‌تر شود. با اینکه در دنیا می‌بینیم بودجه تولید محتوا رو به افزایش است و هر سال حوزه تولید بودجه بیشتری جذب می‌کند، اما ما در زمینه تولید محتوا، بدون آیین‌نامه و قانون و پشتیبانی ساترا به مشکل برخورده‌ایم. وقتی ساترا گلوگاه را فشرده است و جایی حامی نیست، شرکت‌ها مجبورند به‌هرحال راه خود را بروند و نهادهای دیگر که جایگاهی در این حوزه ندارند، جلو بیایند و دخالت کنند. رهبری شعار «سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» را مطرح کرده‌اند و حالا می‌بینیم که بسیاری نهادها مانع ایجاد می‌کنند. امیدواریم مجموعه ساترا دست حمایتی را پیش بیاورد.»

لزوم اتحاد اعضای انجمن صنفی VODها در برابر ساترا

«محمدجعفر نعناکار»، مدیرعامل پلتفرم آیو و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره، در مورد تعامل هیئت‌مدیره با نهادهای مرتبط گفت:

«من به نمایندگی از انجمن با نمایندگان مجلس که ارتباط با حوزه کار ما دارند، در تماس هستم و در جریان این تماس‌ها مطرح کرد‌ه‌ام که وی‌اودی‌‌ها و آی‌پی‌تی‌وی‌ها اقتصاد دیجیال‌اند. بحث حقوقی مربوط به پلتفرم‌ها که می‌تواند در انجمن بررسی شود، بحثی جدی است. بهتر است موضع ما و اعضای انجمن نسبت به نهادها، ازجمله ساترا یکی باشد. وجود یک خط‌مشی که منجر می‌شود همگی برای پاسخگویی موضعی یکسان داشته باشیم، مهم است. تمکین گروهی و ایستادن گروهی دیگر در مقابل یک نهاد درست نیست؛ باید هم‌فکری شود.»

نعناکار

«سعید رسول‌اف»، مدیرعامل چارخونه و عضو هیئت‌مدیره، با اشاره به قطعی اینترنت به‌دلیل برگزاری کنکور گفت: «در دو سه هفته اخیر فرصت نشد واکنش نشان دهیم؛ اما موضوع مهمی اتفاق افتاد؛ برای برگزاری کنکور در دو روز اینترنت قطع شد. قطعی اینترنت این همه کسب‌وکار را مختل کرد. باید از وزیر ارتباطات سؤال شود که چرا چنین کاری صورت گرفته است؟»

رسول‌اف همچنین با اشاره به پیگیری عضویت انجمن در اتاق بازرگانی گفت:‌ «ما به‌دنبال این هستیم که در اتاق بازرگانی عضویت انجمن را داشته باشیم و حلقه‌های مکمل را می‌توانیم آنجا بیابیم.»

«سعید نوروزی»، بازرس انجمن، در مورد نقشی که خود صاحبان پلتفرم‌ها در پذیرش مسئولیت محتوای عرضه‌شده می‌توانند بر عهده بگیرند، گفت: «در دوره‌ای ما خودمان قرار بود به‌عنوان مدیرمسئول نقش داشته باشیم و مسئولیت محتوا را بعد از انتشار بر عهده بگیریم؛ اما بعد از رفتن آقای سیاهکلی وضعیت تغییر کرد. حتی در بحث تیزر هم کار ما ممیزی می‌شود و به ما ایراد گرفته‌اند.»

«سعید شهبازی» از مدیران پلتفرم فیلم‌ناب، فعال در عرصه وی‌او‌دی، گفت: «ما حس می‌کنیم کارمان به‌نوعی صنعت است و حوزه‌های اقتصادی باید درگیر کار ما شوند. بحث نقدینگی که باعث تورم می‌شود، می‌تواند به‌سمت ما هدایت شود؛ انجمن می‌تواند در این زمینه شوراهای اقتصادی و وزارت صمت را به این سو هدایت کند.»

‌تجربه‌ای عجیب از کسب مجوز ساترا

«رامین موسوی» به نمایندگی از پلتفرم آپرا مسئله‌ تداوم‌نداشتن اعتبار مجوز‌های ساترا را مورد نقد قرارداد و گفت: «ما برای تولید اثری مجوز پروانه مالکیت را گرفتیم، اما در ادامه دیتای سایت ساترا پاک شد. با وجود آنکه ما برگه‌ای داشتیم که روی آن نوشته شده بود مجوز کار ما است، اما ساترا زمان فیلمبرداری ما بهانه آورد که شما اصلاً مجوز ندارید. هنوز هم تکلیف اینکه نتیجه کار ما چه می‌شود، مشخص نیست؛ چنین برخوردهایی فقط برای ما نبوده و قطعاً پلتفرم‌های دیگر را هم با مشکل مواجه کره است.»

«فرزاد آذری‌پور» نیز با اشاره به وضعیتی که پلتفرم‌ها در ماه‌های اخیر داشته‌اند، گفت: «قرارداد برای اکران متوقف می‌شود. هر فعالیتی که می‌کردیم، زیر ضرب بود و قراردادهای ما دچار مشکل شد و همه کسانی که در این حوزه فعالیت دارند، با مشکل مواجه شده‌اند.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی