ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

آویز باستانی
علمی

دانشمندان اطلاعات DNA مالک یک گردن‌آویز 25 هزار ساله را به‌دست آوردند

دانشمندان می‌گویند با استفاده از یک تکنیک غیرتهاجمی توانسته‌اند اطلاعات DNA مالک یک آویز باستانی از عصر حجر را استخراج کنند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۲۳:۵۵

دانشمندان با یک تکنیک غیرتهاجمی توانسته‌اند اطلاعات DNA مالک یک آویز 25 هزار ساله را به‌دست بیاورند. این اولین‌باری است که پژوهشگران موفق شده‌اند DNA انسان را از یک شیء مربوط به عصر حجر خارج کنند. آن‌ها برای انجام این کار از روش جذابی استفاده کرده‌اند.

به گزارش CNN، در گذشته استخراج اطلاعات DNA از اشیای باستانی با ورود آسیب به آن شیء همراه بود. به همین خاطر خیلی از باستان‌شناسان حاضر نمی‌شدند این اشیا را به آزمایشگاه‌های تست DNA بدهند. حالا دانشمندان با تکنیک جدیدی توانسته‌اند از یک دندان گوزن که به‌عنوان آویز استفاده می‌شده است، اطلاعات DNA بگیرند.

این آویز از غاری در جنوب سیبری به‌دست آمده و ظاهراً در حدود 19 تا 25 هزار سال پیش توسط یک زن در عصر حجر استفاده می‌شده است. او متعلق به گروهی از باستانیان شمال اوراسیا بود که با نخستین آمریکایی‌ها پیوند ژنتیکی دارند. روش جدید استخراج DNA احتمالاً به دانشمندان کمک می‌کند تا درباره جنسیت و خصوصیات مردمان عصر حجر اطلاعات بیشتری کسب کنند.

کشف اطلاعات DNA از این آویز می‌تواند آغاز مسیری تازه باشد

«ماری سورسی»، استاد و عضو هیئت پژوهش منشأ انسان در دانشکده باستان‌شناسی دانشگاه لیدن هلند می‌گوید: «شگفت‌انگیز است. این یعنی می‌توانیم پاسخ سؤالات بسیار ساده‌ای مثل اینکه زنان و مردان در یک برهه تاریخی چه وظایفی را به عهده داشتند، به‌دست بیاوریم.» همچنین از این تکنیک می‌توان برای تشخیص این مسئله استفاده کرد که نئاندرتال‌ها یا اجداد هوموساپینس‌ها از یک ابزار خاص استفاده می‌کردند یا خیر.

دانشمندان در گذشته با استفاده از یک دریل کوچک سوراخی در اشیا یا استخوان‌ها ایجاد می‌کردند تا DNA آن‌ها را به‌دست بیاورند. اما در این تکنیک جدید این آویز درون ماده‌ای متشکل از فسفات سدیم قرار داده شد. سپس دمای آن به‌تدریج افزایش یافت تا DNA وارد محلول شود و بعد قابل جداسازی باشد.

محققان می‌گویند این روش عملکردی شبیه به یک ماشین لباس‌شویی را شبیه‌سازی می‌کند که در آن آب شست‌وشو برای ما ارزشمند است. این پژوهش البته هنوز در حد یک آزمایش اثبات مفهوم بوده و مشخص نیست که تا چه حد می‌توان از آن برای استخراج DNA انسان از سایر اشیای استخوانی و ابزارها استفاده کرد.

نتایج تحقیق حاضر در مجله Nature منتشر شده است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی