ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جدیدترین اخبار و روندهای دنیای فناوری را با نگاهی دقیق و حرفه‌ای، در کانال تلگرام دیجیاتو دنبال کنید.

ورود به کانال تلگرام دیجیاتو
پرتاب اسپیس ایکس
نجوم و فضا

اسپیس ایکس دوباره رکوردشکنی کرد: انجام 165 پرتاب مداری در سال 2025

شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک موفق شده تا برای ششمین سال متوالی تعداد پرتاب‌های مداری سالانه خود را افزایش دهد.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۴ | ۱۶:۰۰

اسپیس ایکس در پایان سال میلادی، دوباره توانست رکورد پرتاب‌های سالانه خود را جابه‌جا کند. شرکت فضایی متعلق به ایلان ماسک، برای ششمین سال متوالی موفق شده رکورد جدیدی ثبت کند و در سال 2025، 165 پرتاب مداری انجام دهد.

روند صعودی پرتاب‌های سالانه اسپیس ایکس از سال 2020 و زمانی آغاز شد که این شرکت فقط 25 پرتاب را ثبت کرده بود. در سال‌ها بعد اما این میزان به ترتیب به 31، 61، 96 و 134 پرتاب رسید و اکنون در سال 2025، به عدد خیره‌کننده 165 پرتاب دست یافته است. البته این آمار شامل پنج پرواز آزمایشی موشک استارشیپ نمی‌شود.

با وجود این آمار، یعنی غول فضایی تقریباً هر 2 روز یک پرتاب جدید انجام می‌دهد. در واقع، اسپیس ایکس در سال گذشته میلادی، نزدیک به دو برابر بیشتر از کل صنعت هوافضای کشور چین مأموریت مداری انجام داده است. در کل سال 2025 هم این شرکت حدود 85 درصد از کل پرتاب‌های فضایی ایالات متحده را به خود اختصاص داده است.

عملکرد فوق‌العاده موشک فالکون 9 اسپیس ایکس

تمام 165 پرتاب مذکور توسط موشک «فالکون 9» (Falcon 9) انجام شده که مرحله اول آن قابلیت استفاده مجدد دارد. در آخرین آمار ارائه‌شده، اسپیس ایکس به پرتاب 150 مأموریت توسط فالکون 9 اشاره کرده بود. همچنین بوسترهای فالکون 9 در همه‌ موارد به جز سه مورد، با موفقیت و امنیت کامل به زمین بازگشتند.

درباره این 3 مورد، گفته شده که 2 حادثه از آنها به پرتاب‌های ماه ژانویه و اکتبر مربوط می‌شود که در آن ماهواره‌های سنگین‌وزن مخابرانی Spainsat NG به مدار فرستاده شد. این مأموریت‌ها برای مرحله اول فالکون 9 بسیار سنگین بودند و باعث شد بوستر سوخت کافی برای بازگشت به زمین را نداشته باشد.

موشک فالکون 9 اسپیس ایکس

مورد سوم به مأموریتی برای پرتاب دسته‌ای از ماهواره‌های استارلینک در 3 مارس مربوط می‌شود که در آن، بوستر طبق برنامه در اقیانوس اطلس روی کشتی فرود آمد، اما پس از وقوع آتش‌سوزی در نزدیکی پایه و آسیب‌دیدن یکی از پایه‌های فرود، موشک واژگون شد.

همچنین در ادامه آمار مربوط به عملکرد اسپیس ایکس در سال 2025 گفته شده که مأموریت‌های استارلینک 123 مورد از 165 پرتاب فالکون 9 را به خود اختصاص داده‌اند. در مجموع این مأموریت‌ها، بیش از 3000 ماهواره به صورت فلکی استارلینک در فضا اضافه شده که اکنون شامل بیش از 9300 ماهواره فعال می‌شود.

SpaceX همچنین در سال گذشته 5 پرواز آزمایشی زیرمداری را با موشک غول‌پیکر «استارشیپ» (Starship) انجام داد. استارشیپ یک موشک کاملاً قابل استفاده مجدد است که بزرگ‌ترین و قدرتمندترین موشک ساخته‌شده در تاریخ محسوب می‌شود. اسپیس ایکس در سه پرواز اول سال حداقل یکی از دو مرحله این موشک را از دست داد، اما دو پرواز اخیر که در ماه‌های آگوست و اکتبر انجام شد، موفقیت‌آمیز و بی‌نقص بودند.

جواد تاجی
جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و بیشتر از سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی