سهم 60 درصدی برندهای چینی از دور جدید واردات خودرو به ایران
پرونده دور جدید واردات خودرو در دولت سیزدهم به روزهای پایانی خودش نزدیک میشود و به زودی دولت چهاردهم، در مورد ادامه یا قطع روند واردات خودرو به ایران تصمیم خواهد گرفت. دور جدید واردات ...
پرونده دور جدید واردات خودرو در دولت سیزدهم به روزهای پایانی خودش نزدیک میشود؛ بهزودی دولت چهاردهم، درمورد ادامه یا قطع روند واردات خودرو تصمیم خواهد گرفت. دور جدید واردات خودرو به کشور از اسفند 1401 آغاز شد و با مرحله هفدهم عرضه خودرو در تیر 1403 پایان یافت. طی حدود 1.5 سال واردات خودرو به ایران، سهم برندهای چینی 60 درصد خودروهای وارداتی بوده است.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، 60 درصد خودروهای واردشده جدید از برندهای چینی بودند. پسازآن نیز خودروهای ژاپنی، اروپایی و کرهای قرار دارند. کرهایها درحالی مقام چهارم ایستادهاند که طی دهه 1390 خورشیدی، خودروهای وارداتی کرهای در بازار کشورمان محبوب و پرتعداد بودند. بخش عمدهای از خودروهای ژاپنی و اروپایی واردشده به بازار ایران نیز ساخت چین هستند؛ درنتیجه مقام چین بهعنوان تأمینکننده خودروهای وارداتی بازار ایران را تثبیت میکند.
برخی از برندهایی که تاکنون در دور جدید واردات خودرو به ایران شرکت کردهاند، به شرح زیر هستند:
دانگفنگ، سینوگلد، چانگان، زوتی، هاوال، بستیون، هونگچی، جک (JAC)، فورتینگ (لاماری)، امجی، جتا، بایک، ونوسیا، جیایسی (GAC)، تویوتا، هوندا، نیسان، کیا، هیوندای، میتسوبیشی، سوزوکی، سانگ یانگ، رنو سامسونگ، فیات، فولکس واگن، اشکودا و آئودی.
براساس اطلاعیههای سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی، تاکنون اتومبیلهای گوناگونی از 27 برند خارجی به بازار ایران رسیدهاند. 15 برند خودروهای وارداتی متعلق به چین هستند. سهم چینیها از اقتصاد ایران طی سالیان اخیر و در دوران تحریمهای اقتصادی افزایش یافته است. وزارت صنعت و خودروسازان بزرگ نیز تصمیم گرفتهاند واردات خودرو را از طریق شرکای چینی انجام دهند. این موضوع را میتوان از نخستین خودرو وارداتی ایران در دور جدید متوجه شد.
وارداتی که با چینیها آغاز شد!
نخستین خودرویی که توانست در دور جدید واردات خودرو به ایران مجوز ورود بگیرد، چانگان CS35 پلاس بود که سایپا آن را وارد میکرد. البته این خودرو پس از واردات اولیه، به همراه چانگان CS55 به مرحله مونتاژ در سایپا رسیده است. دو خودروساز بزرگ دیگر نیز سراغ همکاری با چینیها رفتند. پارسخودرو زوتی DL5 را وارد بازار ایران کرد و اکنون نیز برنامه مونتاژ آن را دارد. ایرانخودرو نیز سدانی از دانگفنگ به نام شاین مکس روانه بازار ایران کرد.
خودروسازان خصوصی نیز به واردات خودروهای چینی علاقه نشان دادند؛ برای مثال ماموتخودرو محصولات جتا (برند چینی و اقتصادی فولکس واگن) را برای واردات در نظر گرفت. گروه بهمن نیز با بیام کارز دست به واردات مدلهایی از هونگچی و بستیون زد.
هیجان اولیه مصرفکنندگان ایرانی برای خودروهای وارداتی جدید باعث شد ابتدا از اتومبیلهای چینی استقبال شود. بااینحال زمانی که برندهای غیرچینی نظیر تویوتا، کیا و هیوندای به ایران رسیدند، تب استقبال از خودروهای چینی فروکش کرد. این مسئله را درمورد زوتی DL5 بیشتر از سایرین میبینیم؛ چراکه قیمت این خودرو در بازار آزاد حتی از نرخ رسمی آن نیز کمتر شده است!
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.