ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

واردات خودروهای هیبریدی
اخبار خودرو

واردات خودروهای هیبریدی و برقی کارکرده مجاز شد؛ احیای رؤیای خودروهای پاک

براساس بند ت در تبصره 9 قانون بودجه سال 1403، واردات انواع خودروهای هیبریدی و برقی کارکرده به کشور مجاز خواهد بود.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰

براساس بند ت در تبصره 9 قانون بودجه سال 1403، واردات انواع خودروهای هیبریدی و برقی کارکرده به کشور مجاز خواهد بود. قانون بودجه سال 1403 در این مورد می‌گوید: «واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده با عمر کمتر از 5 سال که برقی یا برقی-بنزینی (هیبریدی) هستند به داخل کشور مجاز شده است.»

جزئیات آزادسازی واردات خودروهای هیبریدی و برقی کارکرده

در ادامه این بند، حقوق ورودی مربوط به واردات اتومبیل‌های هیبریدی و برقی کارکرده نیز اعلام شده است. حقوق ورودی خودروهای برقی برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی شهرها در سال 1403 معادل 0.5 درصد است. سایر متقاضیان نیز برای ورود خودروهای برقی کارکرده باید 4 درصد حق ورودی بپردازند. حقوق ورودی واردات اتومبیل‌های هیبریدی نیز 15 درصد در نظر گرفته شده است. همچنین به وزارت صمت اجازه داده شده است در قبال سرمایه‌گذاری در توسعه حمل‌ونقل عمومی برقی، انتقال فناوری و افزایش داخلی‌سازی اتومبیل‌های هیبریدی، تخفیف در پرداخت حقوق ورودی واردات این خودروها را تا 50 درصد اعمال کند.

واردات خودروهای هیبریدی

در ادامه تبصره مربوط به واردات اتومبیل‌های کارکرده پاک اعلام شده است که منابع حاصل از واردات این خودروها باید صرف توسعه زیرساخت‌ها و پرداخت تسهیلات برای خرید اتومبیل‌های برقی و هیبریدی شود. وزارت صمت به مدت یک‌ماه فرصت دارد تا آیین‌نامه اجرایی این بند را تهیه کند و به تصویب هیئت دولت برساند. همچنین وزارتخانه‌های کشور و صمت نیز باید گزارش هزینه‌کرد این منابع را هر سه ماه به مجلس ارسال کنند.

تاثیرات احتمالی آزادسازی واردات اتومبیل‌های پاک دست‌دوم

تلاش برای واردات اتومبیل‌های هیبریدی و برقی دست‌دوم درحالی صورت می‌گیرد که نسخه‌های صفرکیلومتر این خودروها در بازار عملکرد چندان درخشانی نداشته‌اند. استفاده از خودروهای برقی چینی به‌عنوان تاکسی با عدم استقبال رانندگان تاکسی مواجه شد. درنهایت این خودروها به‌عنوان اتومبیل‌های شخصی در سامانه یکپارچه عرضه شدند. بااین‌حال واردات اتومبیل‌های هیبریدی دست‌دوم با قیمت کمتر و البته وضعیت سلامتی مناسب، می‌تواند برای گروه خاصی از مشتریان مفید واقع شود.

این گروه از مشتریان به خرید خودروهای پاک علاقه دارند. همچنین برخی از مدل‌های محبوب بازار که به‌دلیل قوانین دست و پاگیر امکان حضور در کشورمان را تاکنون نداشته‌اند، به لطف این مصوبه و البته در نسخه‌های کارکرده شانس ورود به بازار ما را خواهند داشت. تویوتا راو 4 و تویوتا کمری برخی از این خودروها هستند.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی