ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سریع‌ترین تراکتور جهان
اخبار خودرو

با JCB Fastrac Two آشنا شوید؛ سریع‌ترین تراکتور جهان! [تماشا کنید]

شرکت بریتانیایی JCB مدلی خاص به نام JCB Fastrac Two را ساخته است که لقب سریع‌ترین تراکتور جهان را در اختیار دارد.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۱۱ فروردین ۱۴۰۳ | ۲۱:۰۰

تراکتور خودرویی برای فعالیت در مزرعه است، بااین‌حال شرکت بریتانیایی JCB عقیده دارد که می‌توان از تراکتور برای ثبت رکورد و مسابقه نیز استفاده کرد! این شرکت مدلی خاص به نام JCB Fastrac Two را ساخته است که لقب سریع‌ترین تراکتور جهان را در اختیار دارد.

JCB Fastrac Two موفق شده است نام خود را به‌عنوان سریع‌ترین تراکتور جهان در کتاب رکوردهای جهانی گینس به ثبت برساند. این تراکتور در جریان یک تست موفق شد به حداکثر سرعت 153.771 مایل‌ بر ساعت (247.470 کیلومتر بر ساعت)  برسد و رکورد جهانی را بشکند. این تست در سال 2019 انجام شد و هدایت JCB Fastrac Two در طول تست را «گای مارتین»، قهرمان سابق مسابقات موتو GP بر عهده داشت. رکورد سریع‌ترین تراکتور جهان تا پیش از تست JCB Fastrac Two برابر 191 مایل‌ بر ساعت (217.568 کیلومتر بر ساعت) بود.

چگونه JCB Fastrac Two به سریع‌ترین تراکتور جهان تبدیل شد؟

نکته جالب آنکه رکوردهای قبلی مربوط به سریع‌ترین تراکتور جهان نیز توسط JCB Fastrac Two ثبت شده بودند. بااین‌حال، گای مارتین از سرعت تراکتور JCB‌ راضی نبود و می‌خواست تا این تراکتور سریع‌تر باشد. JCB Fastrac Two در ابتدا یک تراکتور معمولی بود که می‌توانست حداکثر 103.6 مایل بر ساعت (164 کیلومتر بر ساعت) برود. با اصرار گای مارتین و تغییراتی که در JCB Fastrac Two پدید آمد، این تراکتور موفق شد به سرعت 150 مایل‌ بر ساعت (241 کیلومتر بر ساعت) برسد. تغییرات گای مارتین روی JCB Fastrac Two ادامه پیدا کرد تا سرعت این تراکتور روزبه‌روز افزایش یابد.

سریع‌ترین تراکتور جهان

توان JCB Fastrac Two توسط پیشرانه‌ای با قدرت 1016 اسب‌بخار و 2500 نیوتن‌متر گشتاور تأمین می‌شود. این پیشرانه از نوع شش سیلندر توربودیزل است که 7.2 لیتر حجم دارد و در سری پیشرانه‌های دیزل‌مکس JCB قرار دارد.

تغییرات ایجادشده توسط گای مارتین و تیمش شامل یک توربوشارژر بزرگ‌تر با تقویت پنج‌برابری، سوپرشارژر برقی و سیستم خنک‌کننده مایع خنک‌کننده از طریق مخازن یخ است. مهندسان JCB همچنین منیفولد اگزوز را برای بهبود جریان اصلاح کرده‌اند.

JCB

کاهش ارتفاع بدنه JCB Fastrac Two باعث شده است تا قابلیت تراکتور برای دستیابی به سرعت‌های بالا افزایش یابد. همچنین تغییرات ظاهری برای بهبود آیرودینامیک خودرو ایجاد شده‌اند. درنهایت گیربکس تراکتور نیز به شش‌سرعته دستی ZF‌ با الگوی H‌ تغییر یافته است. به‌لطف تمامی این تغییرات، JCB Fastrac Two موفق شده سرعتی فراتر از 150 مایل‌ بر ساعت داشته باشد.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی