ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کامپیوتر و سخت افزار

عرضه کارت‌های گرافیک RDNA 5 احتمالاً به اواخر ۲۰۲۷ یا اوایل ۲۰۲۸ موکول می‌شود

بحران کمبود حافظه گریبان‌گیر گیمرها شد؛ عرضه گرافیک‌های AMD RDNA 5 به سال ۲۰۲۸ عقب افتاد.

مهرانا عیسی‌پور
مهرانا عیسی‌پور منتشر شده در 18 خرداد 1405  |  19:30

نسل آینده پردازنده‌های گرافیکی رادئون AMD که بر پایه معماری RDNA 5 توسعه می‌یابند، به‌دلیل بحران کمبود حافظه در بازار قطعات کامپیوتر (PC)، فاصله زیادی تا زمان عرضه دارند.

سال گذشته شاهد عرضه کارت‌های گرافیک Radeon RX 9000 مبتنی بر معماری RDNA 4 بودیم. امسال نیز AMD کارت گرافیک Radeon RX 9070 GRE را برای گیمرها روانه بازار کرد که همچنان از همان معماری RDNA 4 بهره می‌برد. هرچند این کارت جدید راهکاری مناسب برای گیمینگ در رزولوشن 1440p ارائه می‌دهد، اما کاربرانی که منتظر محصولات نسل جدید تیم قرمز هستند باید زمان زیادی دندان روی جگر بگذارند.

براساس گزارش رسانه Tweakers و گفتگو با چندین منبع آگاه (شرکای سخت‌افزاری AMD) در نمایشگاه کامپیوتکس ۲۰۲۶، کارت‌های گرافیک گیمینگ نسل آینده این شرکت به این زودی‌ها از راه نمی‌رسند. شرکای تجاری انتظار دارند عرضه این محصولات در سه‌ماهه سوم ۲۰۲۷ اتفاق بیفتد؛ هرچند برخی همین تاریخ را هم خوش‌بینانه دانسته و زمان واقعی عرضه را اوایل سال ۲۰۲۸ پیش‌بینی می‌کنند. این تأخیر به معنای آن است که برای دیدن کارت‌های گرافیک گیمینگ نسل جدید باید حداقل ۲ تا ۲.۵ سال دیگر منتظر بمانیم.

یکی از این منابع پیش‌بینی می‌کند اولین گرافیک‌های RDNA 5 در سه‌ماهه دوم یا سوم ۲۰۲۷ عرضه شوند، اما منبع دیگری این زمان را بسیار خوش‌بینانه می‌داند و اواخر سال آینده یا حتی ابتدای ۲۰۲۸ را محتمل‌تر می‌داند.

انویدیا نیز در وضعیت مشابهی قرار دارد؛ سری RTX 50 اکنون به مرز ۱.۵ سالگی از زمان عرضه خود نزدیک می‌شود. اگرچه گزارش‌هایی مبنی بر بازگشت خانواده RTX 50 SUPER به گوش می‌رسد، اما این مدل‌ها صرفاً یک به‌روزرسانی میان‌نسلی روی همان معماری فعلی خواهند بود. پیش‌تر انتظار می‌رفت معماری Rubin انویدیا در سال ۲۰۲۷ معرفی شود (همان‌طور که در زمان معرفی پردازنده گرافیکی Rubin CPX به آن اشاره شد)، اما این شرکت این روزها کمتر درباره آن صحبت می‌کند.

READ  گیمرها در گفتگو با دیجیاتو: با این اینترنت بازی‌ نمی‌شود کرد

دلیل اصلی این تأخیر طولانی‌مدت در عرضه کارت‌های گرافیک گیمینگ، وضعیت غیرعادی بازار، کمبود حافظه و افزایش کلی قیمت قطعات است. درحال‌حاضر تمامی تولیدکنندگان بزرگ، سخت‌افزارهای مرتبط با هوش مصنوعی را در اولویت تولید قرار داده‌اند و شرکت‌های سازنده حافظه قادر به پر کردن شکاف بزرگ بین عرضه و تقاضا نیستند. به نظر می‌رسد این وضعیت بحرانی تا سال ۲۰۲۸ یا ۲۰۲۹ پابرجا بماند.

گزارش‌های قبلی به عرضه گرافیک‌های مبتنی بر معماری RDNA 5 در سه‌ماهه دوم ۲۰۲۷ اشاره داشتند. در کنار این موارد، شایعات پراکنده‌ای نیز به گوش رسیده که هنوز هیچ‌کدام قطعی نیستند؛ از جمله شایعه استفاده از بیش از ۱۲۰۰۰ هسته و تخصیص ۱۲۸ هسته به ازای هر واحد محاسباتی (CU) و افشای جزئیاتی از پیکربندی‌های اولیه این تراشه‌ها.

GPU DIENAVI 5XNAVI 5XNAVI 5XNAVI 5X
موقعیت در بازارپرچمدارمیان‌ردهپایین‌ردهاقتصادی
حداکثر واحدهای پردازشی96 CUs (12288 Cores)40 CUs (5120 Cores)24 CUs (3072 Cores)12 CUs (1536 Cores)
حداکثر باس حافظه512-384 bit384-192 bit256-128 bit128-64 bit
حداکثر ظرفیت VRAM24-32 GB12-24 GB8-16 GB8-16 GB

پیش از این، کدهای مرتبط با برخی از گرافیک‌های نسل آینده RDNA (با شناسه GFX13) در کدهای اولیه هسته لینوکس رویت شده بودند. همچنین شایعه شده بود که تولید این تراشه‌ها در سه‌ماهه دوم ۲۰۲۶ با استفاده از فناوری ساخت N3P شرکت TSMC آغاز می‌شود که البته این زمان نیز ممکن است به اواخر ۲۰۲۶ موکول شود. شرکت AMD اخیراً اعلام کرده بود که برای ساخت پلتفرم «بی‌نقص» رادئون، به گذشت چندین نسل زمان نیاز است.

READ  ربات انسان‌نما درامر در راه است؛ اجرای آهنگ‌های پیچیده با دقت 90 درصدی [تماشا کنید]
مهرانا عیسی‌پور
مهرانا عیسی‌پور

از سال ۱۳۹۶ به‌صورت حرفه‌ای در حوزه فناوری می‌نویسم و تمرکز اصلی‌ام بر سخت‌افزار، بازار دیجیتال و تحلیل محصولات مصرفی است. طی این سال‌ها تلاش کرده‌ام فراتر از معرفی صرف محصولات حرکت کنم و با رویکردی تحلیلی، روندهای بازار، استراتژی برندها و ارزش واقعی هر محصول برای کاربر ایرانی را بررسی کنم. علاقه‌م به تکنولوژی فقط به مشخصات فنی محدود نمی‌شود؛ برای من هر محصول، داستانی از تصمیم‌های مهندسی، رقابت تجاری و تجربه کاربری است. از پوشش اخبار و تحولات صنعت گرفته تا تدوین راهنمای خرید و تحلیل قیمت‌های روز بازار، سعی می‌کنم اطلاعات دقیق، به‌روز و کاربردی ارائه دهم تا مخاطب بتواند آگاهانه‌تر تصمیم بگیرد. باور دارم خبرنگاری تکنولوژی فقط انتقال خبر نیست؛ بلکه ترجمه دنیای پیچیده فناوری به زبانی شفاف، قابل فهم و قابل اعتماد برای مخاطب است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی