ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جدیدترین اخبار و روندهای دنیای فناوری را با نگاهی دقیق و حرفه‌ای، در کانال تلگرام دیجیاتو دنبال کنید.

ورود به کانال تلگرام دیجیاتو
کامپیوتر و سخت افزار

آشوب در بازار پردازنده (CPU) و کامپیوتر؛ افزایش ۷۰ درصدی قیمت‌ها در دو ماه

احتکار پنهان و کمبود واقعی؛ بازار پردازنده به مرز انفجار رسید

مهرانا عیسی‌پور
نوشته شده توسط مهرانا عیسی‌پور تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ | ۱۳:۱۵

در دیجیاتو ثبت‌نام کنید

جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.

عضویت در دیجیاتو

بازار سخت‌افزار ایران در حالی یکی از ملتهب‌ترین دوره‌های خود را تجربه می‌کند که از زمان آغاز تنش‌ها و گذشت حدود ۶۰ روز، قیمت پردازنده‌های کامپیوتری (CPU) در مدل‌های مختلف بین ۷۰ تا حتی بالای ۸۰ درصد رشد داشته است. این افزایش شدید، حالا نه‌تنها کاربران حرفه‌ای و گیمرها، بلکه تمام کسانی را که نیاز فوری به یک رایانه رومیزی دارند تحت فشار جدی قرار داده است.

بررسی بازار نشان می‌دهد که برخی فروشندگان حاضر به عرضه کالا نیستند و ترجیح می‌دهند موجودی انبار خود را، تا روشن شدن وضعیت واردات و نرخ‌های آینده، نگه دارند. البته همه فروشندگان چنین رفتاری ندارند، اما گروهی از آن‌ها پردازنده‌ها را یا فروش ندارند یا فقط با قیمت‌هایی به‌مراتب بالاتر از میانگین بازار حاضر به معامله هستند. این موضوع باعث شده عرضه واقعی کمتر از موجودی واقعی باشد و اختلاف قیمت میان فروشگاه‌ها به شکل قابل‌توجهی افزایش پیدا کند.

چرا پردازنده‌ها این‌قدر گران شدند؟

یکی از اصلی‌ترین عوامل افزایش قیمت، عدم واردات منظم و بلاتکلیفی بازار در هفته‌های اخیر ودرواقع مختل شدن زنجیره تامین در کشور است.

در شرایطی که تقاضا برای پردازنده‌های میان‌رده و اقتصادی همچنان ثابت باقی مانده، کاهش عرضه موجب ایجاد جهش‌های پی‌درپی شده و قیمت مدل‌های محبوب اینتل و AMD را در فاصله ۶۰ روز به‌طور میانگین ۷۰ درصد بالا برده است.

برخی فروشندگان نیز نگرانی از افزایش بیشتر قیمت‌ها را دلیل رفتار احتیاطی خود عنوان می‌کنند. نتیجه این روند، بازاری نامطمئن و ناپایدار است که در آن، خریدار نمی‌داند بهترین زمان خرید چه زمانی است و فروشنده نیز نمی‌داند قیمت فردا چقدر خواهد بود.

افزایش قیمت CPU تنها یکی از مشکلات کاربران است؛ چرا که قیمت کارت گرافیک، مادربرد و حافظه نیز طی همین مدت رشد داشته‌اند. نتیجه آن‌که امروز یک کاربر برای جمع کردن یک سیستم رومیزی ابتدایی و کاملاً اقتصادی، باید حداقل ۵۰ میلیون تومان هزینه کند؛ آن هم صرفاً برای کیس و بدون احتساب مانیتور، کیبورد، ماوس و لوازم جانبی.

برای گیمرها شرایط دشوارتر است. پردازنده‌هایی که برای اجرای روان بازی‌ها در رده متوسط انتخاب می‌شدند، حالا در محدوده قیمتی قرار گرفته‌اند که پیش از این برای مدل‌های قدرتمندتر پرداخت می‌شد. بسیاری از کاربران به همین دلیل به سمت خرید سیستم‌های دست‌دوم یا ارتقای حداقلی رفته‌اند. اما حتی بازار دست‌دوم نیز از این موج بی‌نصیب نمانده و قیمت‌ها در آن نیز با تأخیر، در حال افزایش است.

آینده بازار پردازنده نامشخص‌تر از همیشه

در حالی که هنوز دورنمای روشنی از زمان بازگشت واردات و ثبات بازار در دست نیست، فعالان این حوزه می‌گویند روند فعلی می‌تواند طی هفته‌های آینده نیز ادامه پیدا کند. کاهش موجودی انبارها، رفتار احتیاطی فروشندگان و تقاضای ثابت کاربران سه عاملی هستند که بازار را در وضعیت فعلی نگه داشته‌اند.

نتیجه برای خریدار نهایی چندان امیدوارکننده نیست: قیمت پردازنده‌ها نه‌تنها به‌سرعت بالا رفته، بلکه فعلاً نشانی از بازگشت به محدوده‌های گذشته دیده نمی‌شود. اگر روند واردات به حالت عادی بازنگردد، احتمالاً هزینه تجهیز یک سیستم رومیزی اقتصادی حتی از سطح فعلی نیز بیشتر خواهد شد.

CPU
مهرانا عیسی‌پور
مهرانا عیسی‌پور

از سال ۱۳۹۶ به‌صورت حرفه‌ای در حوزه فناوری می‌نویسم و تمرکز اصلی‌ام بر سخت‌افزار، بازار دیجیتال و تحلیل محصولات مصرفی است. طی این سال‌ها تلاش کرده‌ام فراتر از معرفی صرف محصولات حرکت کنم و با رویکردی تحلیلی، روندهای بازار، استراتژی برندها و ارزش واقعی هر محصول برای کاربر ایرانی را بررسی کنم. علاقه‌م به تکنولوژی فقط به مشخصات فنی محدود نمی‌شود؛ برای من هر محصول، داستانی از تصمیم‌های مهندسی، رقابت تجاری و تجربه کاربری است. از پوشش اخبار و تحولات صنعت گرفته تا تدوین راهنمای خرید و تحلیل قیمت‌های روز بازار، سعی می‌کنم اطلاعات دقیق، به‌روز و کاربردی ارائه دهم تا مخاطب بتواند آگاهانه‌تر تصمیم بگیرد. باور دارم خبرنگاری تکنولوژی فقط انتقال خبر نیست؛ بلکه ترجمه دنیای پیچیده فناوری به زبانی شفاف، قابل فهم و قابل اعتماد برای مخاطب است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (12 مورد)
  • filtered_undead
    filtered_undead | 2 هفته قبل

    برای تها حفظ سرمایه در ایران شما باید تحلیل بازار مالی اقتصادی سیاسی نظامی و....بلد باشی تا صرفا سرمایه ت آب نره
    واقعا کسی که از این شرایط سالم بیرون بیاد خیلی جان سخته

  • MaharatAmooz
    MaharatAmooz | 2 هفته قبل

    پردازنده i7 4790 دوناه قبل ۴۵۰۰ بود الان متوسط ۸۵۰۰ قیمتشه
    چقدر با خوشحالی کارکردم و پول گول گرفتم اما وقتی نت رو باز کردم همه پر

  • nader2co
    nader2co | 2 هفته قبل

    زنجیره‌ای از شکنندگی‌های مزمن اقتصاد ایران، یکی پس از دیگری حلقه‌های خود را از دست می‌دهد. آنچه در ابتدا به‌صورت فشار ارزی، کسری بودجه یا ناترازی انرژی خود را نشان می‌داد، اکنون به دمینویی تبدیل شده که هر حلقه آن، حلقه دیگر را با سرعتی فزاینده فرو می‌ریزد
    در نهایت، حلقه نهایی، فروپاشی نهادهای تنظیم‌گر است و نتیجه نهایی: مهاجرت نخبگان و سرمایه‌ها به اوج می‌رسد، اقتصاد ایران از تحریم و تورم به قحطی نقدینگی، فروپاشی صنایع و برچیده شدن لایه‌های میانی جامعه منجر خواهد کرد

  • amir_o7
    amir_o7 | 2 هفته قبل

    اینهمه نوشتی ولی یه نمونه برای مقایسه نیاوردی

    • مهرانا عیسی‌پور
      مهرانا عیسی‌پور | 2 هفته قبل

      در لحظه داره تغییر میکنه. برای مثال 14400F از 24 میلیون در روز شروع جنگ یعنی 9 اسفند رسیده به 39 میلیون.

  • hiddentime
    hiddentime | 2 هفته قبل

    خوبه لااقل تبعیض برداشته شد همه با هم رفتیم زیر خط فقر

  • cent4ur1an
    cent4ur1an | 2 هفته قبل

    بعد از این دنیا جهنمی وجود نداره دوستان
    ما همین الآن در جهنم هستیم

  • Ayhan_Z
    Ayhan_Z | 2 هفته قبل

    در ۱۳ خرداد ۱۴۰۳
    کیس Asus TUF Gaming Gt502 رو گرفتم ۹,۵۰۰,۰۰۰ الان تو ترب ۲۹,۵۰۰,۰۰۰ لیست شده
    ....................................
    در ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
    سی پی یو Ryzen 9 9950X Tray را گرفتم ۵۹,۸۶۰,۰۰۰ الان شده ۱۳۰,۰۰۰,۰۰۰
    مادربرد MSI MPG X870E Carbon Wi-Fi رو گرفتم ۴۶ میلیون در حال حاضر قیمتش 72،000،000
    ....................................
    در ۹ آذر ۱۴۰۴
    حافظه اس‌اس‌دی WD Blue SN5000 1T رو گرفتم ۸,۹۹۰,۰۰۰ امروز ۲۳,۴۹۰,۰۰۰ لیست شده
    ...........................
    سه ساله دارم کامپیوتر جمع میکنم هنوز که هنوزه نتونستم کاملش کنم
    😢😢😢😢

    • Alatoran
      Alatoran | 2 هفته قبل

      سال ۴۰۲ یه سیستم پایین رده گیمینگ بستم و ۳۰ تومن آب خورد
      سال ۴۰۴ هم یه لپ‌تاپ ۲۰۱۳ اقتصادی رو دست دوم ۱۵ تومن خریدم
      دیگه سیستم و لپ‌تاپ هم شدن چیزایی که هرکی داره از قدیم داره

  • ym2009
    ym2009 | 2 هفته قبل

    مهرانا توروخدا یه روش بگو که بتونم با اینترانت به جیمیل وصل شم.

    • _tmp
      _tmp | 2 هفته قبل

      برا من جیمیل با آدرس پایین -روی همراه اول- باز میشه:
      https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox

  • Ali-reza
    Ali-reza | 2 هفته قبل

    امروز پشت یه ماشینه نوشته بود:
    جوانی‌ام به دست ناخدایی سوخت که هرگز به دریا نرفته بود.

مطالب پیشنهادی