ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

پهپاد
میان رشته ای

برای اولین بار: انسان از پهپاد خودران در یک رقابت بین‌المللی شکست خورد [تماشا کنید]

هوش مصنوعی در این پهپاد، بدون دخالت انسان، مستقیم موتورها را کنترل و عملکردی فراتر از انسان را ارائه می‌کند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۳:۰۰

نخستین بار در تاریخ است که پهپاد خودران موفق شد در رقابت مستقیم با انسان‌ها آنها را شکست دهد و در مسابقه‌ای بین‌المللی پیروز شود. این دستاورد مهم به‌تازگی و در چارچوب ۲ رویداد مجزا به دست آمده است: فینال جام فالکون (Falcon) برای خلبانان انسانی و مسابقات قهرمانی A2RL ویژه پهپادهای خودران.

در اوج این رقابت‌ها، بهترین پهپادهای هوشمند با برترین خلبانان انسانی رقابت کردند. پهپاد ساخته‌‌ دانشگاه فناوری دلفت (TU Delft) هلند ابتدا در مسابقه اصلی A2RL پیروز شد سپس با شکست ۳ قهرمان سابق لیگ جهانی DCL، عنوان قهرمان مطلق رقابت‌ها را از آن خود کرد. سرعت این پهپاد در مسیر بسیار پیچیده مسابقه به 95.8 کیلومتر‌برساعت رسید.

کنترل مستقیم موتور پهپاد با هوش مصنوعی

دانشمندان برای دستیابی به این موفقیت شبکه‌ای پیشرفته از هوش مصنوعی برای کنترل سریع و دقیق پهپاد توسعه داده‌اند. این شبکه پیشرفته به‌جای ارسال دستور به کنترلر انسانی شبیه‌سازی‌شده، مستقیم فرمان‌ها را به موتورها منتقل می‌کند. «کریستف دو واگتر»، سرپرست تیم توسعه پهپاد، می‌گوید:

«ما شبکه‌های عصبی را با روش یادگیری تقویتی آموزش دادیم؛ یعنی یادگیری از طریق آزمون و خطا. برای رسیدن به عملکردی در مرز توانایی‌های فیزیکی پهپاد، باید هم الگوریتم‌های کنترلی هم روش یادگیری از داده‌های حسی خود پهپاد را بازطراحی می‌کردیم.»

باید به این موضوع اشاره کرد که 2 سال پیش دانشمندان دانشگاه زوریخ هم موفق شده بودند در شرایط آزمایشگاهی با پهپاد خودران قهرمانان انسانی را شکست دهند اما در آن مسابقه همه‌چیز ازجمله سخت‌افزار و محیط پرواز تحت کنترل پژوهشگران بود. مسابقات A2RL ابوظبی با قوانین، تجهیزات و مسیرهای طراحی‌شده توسط برگزارکنندگان مستقل برگزار می‌شود.

در آخر باید اشاره کرد دستاوردهای این پروژه فقط به مسابقات پهپاد محدود نمی‌شود. سیستم هوش مصنوعی بسیار کارآمدی که برای این رقابت توسعه یافته، می‌تواند در کاربردهای دیگری مانند ربات‌های تجسس و نجات، خودروهای خودران یا حتی ربات‌های خانگی نیز استفاده شود.

همچنین برخلاف موفقیت‌های قبلی هوش مصنوعی مانند شطرنج یا بازی Go که بیشتر در محیط‌های مجازی رقم خورده بود، این بار پیروزی در دنیای واقعی به دست آمده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی